logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa uszkodzonego pliku JPG, ogromna pojemność plików

AdiBoss 18 Sie 2019 13:38 3795 19
REKLAMA
  • #1 18121647
    AdiBoss
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    mój problem polega na tym że moje zdjęcia na pulpicie (Windows 10) nagle zostały przez Windows skompresowane samoistnie, niektóre pliki są całe, a niektóre prawdopodobnie zostały uszkodzone. W dodatku pokazuje mi ze mają rozmiar 13GB, jeden plik, więc coś jest nie tak, i w ogóle tych plików nie da się otworzyć, niby są ale ich nie ma. Co ciekawe po dekompresji pliku on rzeczywiście zajmuje 13GB, (a przed 4KB), dziwne, śmieszne, nie wiadomo o co chodzi. Dodam screeny z programów którymi sprawdzałem i samego pliku.

W programie HxD na końcu są jakieś dane z początku same zera. Dodam jeszcze że Windows sam przydziela te strzałeczki nowo utworzonym plikom mimo że funkcja jest wyłączona.

Naprawa uszkodzonego pliku JPG, ogromna pojemność plików Naprawa uszkodzonego pliku JPG, ogromna pojemność plików
  • REKLAMA
  • #2 18121773
    xxl245
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witam

Zmienione zostały tylko pliki jpeg czy inne też? wszystkie pliki jpeg czy tylko w danej lokalizacji?

Pewna aktualizacja wprowadziła kompresje ale nie spotkałem się aby rozmiar plików się zwiększył(to w końcu kompresja) a tym bardziej żeby pliki zostały uszkodzone

Możliwe że dopadła Cię infekcja ransomware
  • #3 18122068
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Załącz jakiś mniejszy uszkodzony plik, około 4MB jak masz.
  • #4 18134220
    AdiBoss
    Poziom 2  
    Nie mam pojęcia co się stało załączam plik, tylko pliki z lg G6, zdjęcia zostały tak uszkodzone lub zaszyfrowane nie wiem ;/

No i nie mogę załączyć bo pisze na stronie ze plik jest zbyt duży, to nie jest możliwe bo dysk mam SSD 120GB zdjęć z 500 po 15GB...
    To jak to jest możliwe?

Dodano po 10 [minuty]:

Jeżeli są zaszyfrowane to jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #5 18134275
    mati211p
    Załącz plik który ma około 4-9MB nie 15GB. Bez analizy pliku nie da się nic powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #6 18134400
    AdiBoss
    Poziom 2  
    ale wszystkie tyle mają, ale to nie moze być prawda, pisze ze rozmiar pliki 15 gb a rozmiar na dyski np 4 kb...
  • #7 18134407
    mati211p
    Skompresuj plik i załącz.
  • #8 18134427
    AdiBoss
    Poziom 2  
    chyba się udało :) bardzo dziękuje za pomoc
    Załączniki:
    • 20190602_180325.rar (7.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18134510
    mati211p
    Zrób kopię tej partycji do pliku na wyłączonym systemie i działaj z kopią, w DMDE zrób wyszukiwanie jpg po sygnaturach, jeśli coś znajdzie. Pliki są uszkodzone i nie wygląda to na szyfrowanie, w każdym pliku jest tylko około 4kB danych, reszta to 0.
  • #10 18339530
    mati_mat
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam podobny problem.
    Dotyczy przekopiowanych a raczej przeniesionych plików wprost z folderu telefonu do folderu na komputerze.
    Po podłączeniu telefonu przez kabel do komputera, odnalazłem folder DCIM a w nim zrobione zdjęcia.
    Za pomocą funkcji "crtl+x" w folderze telefonu wkleiłem (przeniosłem) do folderu na komputerze za pomocą funkcji "ctrl+v".
    Okazało się, że zdjęcia wszystkie się przeniosły ale żadnego zdjęcia nie udało się otworzyć.
    Dodatkowo rozmiar każdego zdjęcia to ok, 2,5 GB (oryginalnie powinno być ok. 2 MB). Inne pliki jpg na komputerze działają prawidłowo.
    Na folderze, który został utworzony w komputerze, a do niego wrzucone zdjęcia, po przyciśnięciu menu "właściwości" jest informacja:
    Rozmiar: 850 GB
    Rozmiar na dysku: 575 MB

Dodam, że ta pierwsza informacja jest o tyle błędna, gdyż dysk jest o dużo mniejszej pojemności.

Przerzuciłem plik na pendrive, próbuję otworzyć na innym komputerze ale bez rezultatu. Antywirus nic nie wykrywa.

Czy ktoś wie jak to można usprawnić?
  • #11 18340110
    mati211p
    Czy pliki były w pamięci telefonu, czy na karcie pamięci? To, że na dysku ma 575MB a normalnie 850GB może wynikać z kompresji. Dodaj przykładowy plik do archiwum i załącz na forum.
  • #12 18345452
    mati_mat
    Poziom 11  
    Zdjęcie było najprawdopodobniej w pamięci telefonu (nie jestem pewien do końca).
    Dołączam ZIP ze zdjęciem, ale to bardzo dziwne, że po spakowaniu zajmuje ok. 83 kB
    Sam JPG nie bardzo się kompresuje.
    Załączniki:
    • IMG_20190218_152731kopia.zip (82.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 18345476
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Plik jest prawie pusty jedynie końcówka zawiera jakieś dane. W załączniku zawartość pliku.
    Załączniki:
    • IMG_20190218_152731kopia-treść.txt (1.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 18345479
    mati211p
    Te same uszkodzenia i sposób uszkodzenia w bliźniaczych tematach. Na samym dysku szukaj tylko po sygnaturach, np przez DMDE. Jeśli nie znajdzie nic, to zostaje odzysk z urządzenia z którego dane przeniesiono.
  • #15 18548878
    mati_mat
    Poziom 11  
    Dane i sugestie są dla mnie niezrozumiałe. Jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie.
    Jedno co rozumiem, to to, że po skopiowaniu na komputer, każdy plik za miast w MB pokazuje w GB i nie da się go otworzyć w komputerze.

Jeśli to możliwe, to podaję link do kopii tego dużego pliku:
    https://drive.google.com/file/d/1aJgogiciQ7dQQu9nsGqk9Z51w-GAG4nX/view?usp=sharing

Proszę o sugestię jak można przywrócić ten błąd.
    Dodam, że przenoszenie z telefonu do komputera było za pomocą wytnij/wklej. Odzyskiwanie plików z pamięci telefonu chyba nie wchodzi w grę. Zależy mi na odzyskaniu tych plików na komputerze.

Będę wdzięczny za pomoc!
  • REKLAMA
  • #16 18549046
    mati211p
    Spakuj do archiwum i dodaj. 2,2GB to sporo do pobrania.
  • #17 18562277
    mati_mat
    Poziom 11  
    Już wcześniej próbowałem pakować ale niestety z błędem tj. Plik archiwum powstaje ale jest pusty.
    Kilka postów wcześniej to wysłałem.

Dlatego zależy mi, żeby ktoś kto zna się na tym i umie sprawdzić ten niby ponad 2GB danych.

Z góry dziękuję.
  • #18 18562303
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Uniwersal Viewer pokazuje tylko kropki jako zawartość pliku w trybie tekst, zaś w trybie hex same zera, tak więc pliki zawierają tylko nazwę pliku bez zawartości.
  • #19 18562368
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Pliki uszkodzone przy kopiowaniu i tyle.
    Kolega z posta #1 nawet SMART nie podał...
  • #20 18562432
    kaleron

Ocena: 2327
    Parę dni temu kolega - bazodanowiec przysłał mi bazy z bardzo podobnym objawem. Podobno u jego klienta sprawa była ewidentnie wirusowa - ktoś coś kliknął i poszło. O tyle dziwne, że znaczna część plików została wyzerowana, a to, co nie było wyzerowane, wyglądało na zaszyfrowane/skompresowane. Wyszukiwanie po sygnaturach i analiza zawartości MFT nie przyniosły żadnych rokujących rezultatów i temat został poddany. Obecnie dane są przywracane z jedynej istniejącej kopii zapasowej, tj. z dokumentów papierowych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonymi plikami JPG na systemie Windows 10, które po przeniesieniu z telefonu (LG G6) na komputer wykazują nieprawidłowy rozmiar (13GB zamiast 4KB). Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że mogło dojść do infekcji ransomware lub uszkodzenia plików podczas kopiowania. Wskazówki obejmują analizę plików za pomocą narzędzi takich jak DMDE oraz sprawdzenie sygnatur plików. Użytkownicy podkreślają, że pliki mogą być puste lub zawierać jedynie nagłówki, co sugeruje ich uszkodzenie. W przypadku problemów z otwieraniem plików, zaleca się ich kompresję przed przesłaniem do analizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA