logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y?

tadeusz morawski1 18 Sie 2019 21:58 1995 8
REKLAMA
  • #1 18122549
    tadeusz morawski1
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Znak zapytania w tytule bo nie mam 100% pewności ale wszystko na to chyba wskazuje.
    Otóż przyrząd nie robił problemów oprócz tego iż w miarę wzrostu częstotliwości roboczej malała amplituda generowanych sygnałów ale nie było to dużą przeszkodą – albo być może normalnym zachowaniem tego przyrządu. Niestety w trakcie jakiejś pracy trąciłem strojone akurat radio w efekcie czego spadły zaczepy podłączeniowe i prawdopodobnie któryś zetknął się z masą albo jakimś napięciem anodowym – nie wiem czy wyjście z generatora czy wejście na wzmacniacz/modulator. W efekcie wzmocnienie Y systematycznie spada w funkcji częstotliwości, tak że powyżej ok. 4,5 MHz praktycznie spada do zera.
    Poza tym wszystko działa: modulacja AM i FM, zmiana polaryzacji sygnału, wobulacja, kluczowanie.
    W dalszej treści będę się odwoływał do oznaczeń ze schematu i instrukcji – załączam instrukcję w całości oraz skrót tylko ze schematem wzmacniacza Y modulatora.
    Chcąc wiedzieć czy to wina wzmacniacza Y w bloku modulatora E446 czy wzmacniacza wyjściowego generatora E445 podałem na wejście bloku modulatora sygnał z innego generatora (Zopan POF-10) – objawy były praktycznie analogiczne. Stąd mój wniosek iż usterka znajduje się we wzmacniaczu Y modulatora.
    Pierwsze moje podejrzenie padło na tranzystor polowy T508 (2N3819) – zastąpiłem go BF245 – objawy nie ustąpiły. Sprawdziłem pozostałe tranzystory i diody –okazały się OK.
    Dla zobrazowania poniżej przebiegi zdjęte przy jednakowej wartości amplitudy sygnału wchodzącego, nastawa Y oscyloskopu 20mV/dz. Kolejne punkty pomiarowe to: WE, G T508, S T508, K T519, K T509, K T511, WY.
    Najpierw dla sygnału 450 kHz, przy którym przy nastawie wzmocnienia na max jest ono praktycznie równe 1.
    Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y?
    A tutaj dla sygnału 4,5 MHz (punkty pomiarowe identyczne):

Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y?
    Uwagę moją zwraca bardzo duży spadek amplitudy po oporze 537 – nawet po odłączeniu wyjścia wzmacniacza i obciążeniu tylko sondą oscyloskopu??
    Dokonałem też pomiaru napięć stałych (przyrząd UNI-T UT53) na tranzystorach:
    G D S
    T 508: 0; 8,6; 0,01
    B K E
    T 509: 0; 10,95; -0,63
    T 510: 0; 11,25; -0,6
    T 511: xxx; -4,0; 0

Xxx – napięcie w chwili przyłożenia sondy miernika ok 7V i spada do ok 0,2V, po odsunięciu sondy znów wzrasta. Czy to kondensator C513 się ładuje??
    Wyniki są analogiczne dla pomiarów na częstotliwościach 450 kHz i 4,5 MHz.
    Rozpisałem się ale chciałem w miarę dokładnie przybliżyć problem. Przyrząd był dla mnie bardzo użyteczny i mocno mi na nim zależy.
    Bardzo kolegów proszę o pomoc!!
    Wiem poniekąd że jego naprawa a zwłaszcza kalibracja jest bardzo trudna, gdyby zaszła taka konieczność a ktoś by się podjął to zobowiązuję się przyrząd dostarczyć osobiście lub przesłać kurierem oraz pokryć wszelakie koszty.
    Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y? Generator / wobulator K937 - usterka wzmacniacza Y?
    Załączniki:
    • wzmacniacz Y.djvu (24.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • K937.djvu (2.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18122555
    tadeusz morawski1
    Poziom 10  
    Nie mogłem sobie poradzić z wklejeniem po kolei fotek z oscyloskopu, dlatego wyjaśniam: pierwsze dwie to na wejściu sygnał 450 kHz i 4,5 MHz a potem po sześć kolejnych dla 450 kHz i 4,5 MHz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18122864
    StaryVirus_e_Wiarus
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Cześć
    Dla mnie to wygląda, że oscyloskop ma pasmo przenoszenia max 5MHz.
    Niejasny jest tez pomiar na tranzystorze T511. Jest zależny od przełączników. T511 pracuje w trybie przełącznika.
  • #4 18123499
    tadeusz morawski1
    Poziom 10  
    Oscyloskop jest OK, jest to DT6550 Radiotechniki Wrocłąw, przenosi mi na kablu ponad 90 MHz a na sondzie ok 80 kHz.
    Jeszcze raz pomierzyłem napięcia na T 511:
    na bazie jest - (minus) 3,96 V niezależnie od częstotliwości i położenia przełącznika polaryzacji. Po wciśnięciu przycisku klucz pojawia się + 0,71V.
    Napięcie kolektora trudno zmierzyć, zaraz po załączeniu przyrządu pojawia się 24V, w ciągu kilku sekund spada do 8V i następnie w ciągu około minuty stabilizuje się na poziomie +2 mV przy polaryzacji dodatniej i +20 mV przy ujemnej.
    Odłączyłem też dla próby dodatkowe odgałęzienia obwodu T511 tzn. przewody z pktu 513 i z przełącznika P501/3-I. Nie zmieniło to praktycznie nic.
    To dziwne jakieś objawy, dodatkowo jest niezgodność napięć na kolektorach T509 i T510 - wg schematu jeżeli dobrze widzę powinno być 16V a w realu jest na poziomie 11V. Cóż może obciążać tak dość prosty układ???
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • Pomocny post
    #5 18123630
    StaryVirus_e_Wiarus
    Poziom 21  
    Napięcia na T511 są do przyjęcia. Napięcie 11V na T509 i T510 jest do przyjęcia.
    Wzmacniacz w mojej ocenie nie będzie miał rewelacyjnych parametrów częstotliwościowych, wskazują na to użyte tranzystory.
    Próbuje analizować dokumentację i usterka chyba poza tym wzmacniaczem. Coś za złączem W601/0b. Nie widzę na razie w dokumentacji co jest dalej.
  • REKLAMA
  • #6 18123772
    tadeusz morawski1
    Poziom 10  
    Gniazdo to jest wyjściem wzmocnionego sygnału do wejścia Y oscyloskopu (gniazdo na tylnej ściance przyrządu)! Przy odłączeniu oscyloskopu objawy usterki są identyczne. Poza tym przyrząd na tych tranzystorach działał przed opisanym zdarzeniem. Chyba że użyty BF245 nie nadaje się zamiast 2N3819?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18123861
    StaryVirus_e_Wiarus
    Poziom 21  
    Parametry mają podobne. Jedyne co to sprawdź wg datasheet'a tych tranzystorów wyprowadzenia. Może źle wlutowałeś?
    A może źródło sygnału (generator czy co tam podłączasz na wej. wzmacniacza) jest uszkodzone?
  • #8 18124414
    tadeusz morawski1
    Poziom 10  
    Wyprowadzenia BF245 sprawdzałem, musiałem nawet podginać nóżki "odwrotnie" w stosunku do oryginału. A źródło sygnału wykluczam, bo podawałem też z innego generatora i objawy są identyczne.
    Brakuje mi już pomysłów....
  • #9 18337975
    tadeusz morawski1
    Poziom 10  
    Podstawowym problemem był "padnięty" tranzystor 2N3819. Zamienniki nie chciały pracować a nawet kupione "oryginały". W końcu kolega kupił porządny tranzystor i uruchomił urządzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z generatorem/wobulatorem K937, który po uszkodzeniu złącza sygnałowego wykazuje spadek wzmocnienia Y w funkcji częstotliwości, szczególnie powyżej 4,5 MHz. Pomimo tego, inne funkcje, takie jak modulacja AM i FM, działają poprawnie. Użytkownik przeprowadza pomiary napięć na tranzystorze T511, które wskazują na nieprawidłowości, a także zauważa różnice w napięciach na kolektorach T509 i T510. Po wymianie tranzystora 2N3819 na nowy, problem został rozwiązany, co sugeruje, że uszkodzenie mogło dotyczyć właśnie tego komponentu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA