logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak automatycznie wpisać login Windowsa do pola zgłaszający w Access?

Jelczan 19 Sie 2019 11:43 909 10
REKLAMA
  • #1 18123236
    Jelczan
    Poziom 4  
    Ocena: 13
    cześć,

Mam formularz w accesie, który ma za zadanie wprowadzanie zapytań w różnych kategoriach i obszarach. Formularz zapisuje dane w tabeli.
    Jedno z pól formularza nazywa się "zgłaszający". Chciałbym żeby użytkownik zadający pytanie nie musiał uzupełniać swojego loginu w tym polu tylko żeby pobrał się on z windowsa. Wyczytałem ze służy do tego Environ("Username") , tylko nie mogę sobie poradzić gdzie i jak to wpisać żeby działało. Powiedzmy że chciałbym żeby nazwa użytkownika zaciągnęła się w momencie gdy ten w formularzu wybierze coś w pierwszym polu kombi o nazwie kategoria.

Będę wdzięczny za pomoc
    pozdro
  • REKLAMA
  • #2 18123260
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1611
    Wpisz w cmd, set user.
  • Pomocny post
    #3 18123311
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 892
    W zdarzeniu 'po aktualizacji' pola kombi:

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18125016
    Jelczan
    Poziom 4  
    dzięki za odpowiedź PRL, ale po dodaniu polecenia jak w załączniku dostaje błąd jak w drugim załączniku.

jakiś pomysł czemu tak?
    Załączniki:
    • Jak automatycznie wpisać login Windowsa do pola zgłaszający w Access? Polecenie.PNG (7.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak automatycznie wpisać login Windowsa do pola zgłaszający w Access? błąd.PNG (7.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18125041
    Jelczan
    Poziom 4  
    teraz jest tak:
    Załączniki:
    • Jak automatycznie wpisać login Windowsa do pola zgłaszający w Access? Polecenie.PNG (96.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak automatycznie wpisać login Windowsa do pola zgłaszający w Access? błąd.PNG (11.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 18125142
    Jelczan
    Poziom 4  
    wywaliłem polskie znaki, nic się nie zmieniło
  • REKLAMA
  • #10 18125258
    Jelczan
    Poziom 4  
    zdjęcie polecenie pokazuje tylko jak wpisałem polecenie . Błąd jest w drugim obrazku. po wpisaniu kodu jak pokazałeś, ide do widoku formularza i jak próbuje wybrać kategorie to dostaje błąd jak w zdjęciu 'błąd'

Dodano po 2 [minuty]:

tutaj przesyłam baze, może łatwiej będzie spojrzeć do środka?
    Załączniki:
    • Gienia baza danych - BU.laccdb.7z (64.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18126877
    Jelczan
    Poziom 4  
    Environ("username") zadziałało,
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Accessa poszukiwał sposobu na automatyczne wypełnianie pola "zgłaszający" w formularzu danymi z systemu Windows, wykorzystując funkcję Environ("Username"). Odpowiedzi sugerowały umieszczenie kodu w zdarzeniu 'po aktualizacji' pola kombi, jednak użytkownik napotkał błędy. Po kilku próbach i sugestiach dotyczących unikania polskich znaków w nazwach zmiennych, użytkownik ostatecznie potwierdził, że Environ("username") działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA