logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delonghi Esam 5500 - nie spienia mleka pomimo wymiany dzbanka i uszczelek

sewo92 30 Maj 2016 13:10 7383 8
REKLAMA
  • #1 15708951
    sewo92
    Poziom 2  
    Witam,

Ekspres Delonghi ESAM 5500 przestał spieniać mleko.
    Najpierw robiły się duże bąble w pianie, później zaczęła lecieć sama para z dyszy w dzbanku mleko jest lekko zaciągane do rurki. Po wymianie gniazda do którego podłącza się dzbanek w komplecie z nowymi uszczelkami oraz samego dzbanka na nowy dalej zachowuje się tak samo.Ekspres wydaje się nagrzewać mocniej i szybciej mam na myśli płytę do podgrzewania filiżanek. Co może być popsute?
  • REKLAMA
  • #2 15720682
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Witam.
    Same uszczelki nic nie dadza.Prosze entkalkowac maszyne czy nie mam zadnego wycieku .Sprawdzic jak leci goraca woda
  • REKLAMA
  • #3 15722035
    sewo92
    Poziom 2  
    ekspres odkamieniony, nic to nie dało nie ma żadnych wycieków po rozebraniu obudowy i probie spieniania mleka jak i przy parzeniu kawy
  • REKLAMA
  • #4 15724651
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Witam.
    Gniazdo wymieniles dobrze.Lecz trzeba dobrze odkamienic .Rozumiem ze juz odkamieniales lecz problem polega na tym ze w tych przewodach do gniazda zbiera sie kamien i teraz zakladajac nowe gniazdo,mogles je znowu zapchac.Ja robie to w ten sposob ze przed zalozeniem nowego gniazda stare demontuje zostawiam sama rurke i wtedy odkamieniam .Nalezy tylko mikrowylacznik zblokowac.
  • #5 19073674
    bugija
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czy udało ci się rozwiązać problem, jestem po wymianie uszczelek a widzę że ten dzbanek trochę kosztuje dlatego właśnie odkamieniam ekspres dwa razy pod rząd i czekam na rezultaty. Objawy i expres taki sam jak u Ciebie, lecą bąbelki a później para i lekko kapie woda z dyszy i nic więcej :) Czy ktoś rozwiązał problem ?
  • REKLAMA
  • #6 19073684
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Każdy przypadek jest inny. Często występują złożone usterki.
    Podaj numer z naklejki za pojemnikiem wody, to zobaczymy co za wersję ekspresu posiadasz.
  • #7 19075910
    bugija
    Poziom 12  
    Cześć ponownie,

Wczoraj odkamieniłem express 4 razy, dodatkowo wymieniłem dwie uszczelki na sprzęgle spieniacza i spienianie działa jak by było nowe, cały dzień testuje i jutro też zamierzam bo expres przekazałem rodzinie i przywieźli żebym spróbował poratować bo bez opcji spieniania jest niepełno wartościowy :). Dam znać na ile czasu pomogło.

Pozdrawiam
  • #8 19614404
    bugija
    Poziom 12  
    Znowu to samo, dzbanek syczy parą ale nie pobiera mleka :/ dodatkowo wyświetlacz swieci słabo i tylko pod katem można coś zobaczyć.
  • #9 21430872
    cichy1tomas
    Poziom 2  
    Mam podobny problem. Zaczyna spieniać mleko przez 2-3 sekundy, a potem się wyłącza i przechodzi do robienia kawy. Jakby nie było ściśnienia do zaciągania mleka. Po zrobieniu kawy woła, że brak wody w układzie i sugeruje włożyć dyszę wody i przelać wodę.
    Hydrostat sprawdzony, wymieniłem elektrozawór, ale nic nie pomogło.
    Pytanie, czy w tej rurce wody z góry od elektrozaworu powinna być jakaś sprężynka?
    Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Delonghi ESAM 5500 przestał prawidłowo spieniać mleko – pojawiają się duże bąble, a następnie z dyszy leci para zamiast mleka. Problem utrzymuje się mimo wymiany dzbanka i uszczelek oraz odkamieniania urządzenia. Zalecane jest dokładne odkamienianie przewodów mlecznych, gdyż kamień może blokować przepływ nawet po wymianie gniazda do dzbanka. Wymiana uszczelek na sprzęgle spieniacza oraz wielokrotne odkamienianie poprawiły działanie spieniania u niektórych użytkowników, jednak problem może powracać. Dodatkowo zgłaszano słabe podświetlenie wyświetlacza oraz problemy z ciśnieniem mleka, które mogą wskazywać na uszkodzenie elektrozaworu lub hydrostatu. W jednym przypadku wymiana elektrozaworu i sprawdzenie hydrostatu nie rozwiązały problemu, a pojawiło się pytanie o obecność sprężynki w rurce wody od elektrozaworu. Wskazane jest dokładne czyszczenie i diagnostyka układu mlecznego oraz elementów sterujących przepływem pary i mleka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA