logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 5100 2016 - Zwarcie w układzie zasilania

Szyczon 20 Sie 2019 21:16 438 2
REKLAMA
  • #1 18126358
    Szyczon
    Poziom 1  
    Witam !
    Mam problem z laptopem Dell Inspiron 5100 2016, który po rozładowaniu nie chciał się włączyć. Wymieniłem zasilacz, gdyż na mierniku wyszło, że nie ma napięcia. Po podpięciu nowego zasilacza laptop dalej nie chciał się uruchomić, więc postanowiłem go rozebrać. Po sprawdzeniu miernikiem wtyczki od gniazda zasilania, wywnioskowałem, że prawdopodobnie jeden z tranzystorów w układzie zasilania powoduje zwarcie. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 18126381
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Doprecyzuj. Tranzystorów w układach zasilania na płycie jest wiele. Elementy na płycie mają oznaczenia - jeśli podasz oznaczenie nie będzie potrzebna szklana kula. Podaj też model płyty głównej.

Jeśli masz na myśli klucze chargrea załączające zasilanie dla głównej gałęzi - prawdopodobnie to tylko efekt, a przyczyna jest w innym miejscu. Wykonaj i przedstaw pomiary.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18127671
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Czasami zasilacz podłączony do laptopa który ma zwarcie po wypięciu będzie pokazywał 0v i np. zgaszona diodka , miałem tak w dell-ach i asusach , więc niewykuczone ,że stary zasilacz jest sprawny.
REKLAMA