logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WISL85 - Szarpanie silnikiem brak wolnego startu

patryk775116 20 Sie 2019 22:03 1509 9
REKLAMA
  • #1 18126454
    patryk775116
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam mam problem z pralką Indesit.

Pralka po pobraniu wody rusza i zaczyna kręcić silnikiem, ale nie rozpędza silnika powoli, następuje szarpnięcie po szarpnięciu kręci zatrzymuje się znów szarpie i kręci w drugą stronę. Czasem zawiesi się i przez 5 min kręci w jedną stronę. Wirowanie też rozpoczyna się od szarpnięcia i wiruje, ale jak by na połowę mocy nie reaguje na ustawienie szybkości wirowania. Szczotki wymienione bo były już krótkie, prądniczka tacho zmierzona ma przejście i wytwarza napięcie po przekręceniu ręcznym bębnem. Triak sterowania silnikiem wymieniony, poprawione luty na kostce silnika na module. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Czy ma to może związek z którymś z przekaźników? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18126656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18126879
    patryk775116
    Poziom 11  
    Indesit WISL85 - Szarpanie silnikiem brak wolnego startu Indesit WISL85 - Szarpanie silnikiem brak wolnego startu
    Szczotki są nowe zamienniki.
    Zauważyłem jedna przypadłość jeśli od modułu odepnę kostkę silnika i włączę program potem zatrzymam, zresetuję i podepnę kostkę pralka robi cały cykl tak jak powinna. Po wyłączeniu i odczekaniu jakieś 10 min sytuacja się powtarza. Szczotki były wymienione wczoraj pralkę dostałem już w takim stanie.
  • REKLAMA
  • #4 18127131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18127218
    patryk775116
    Poziom 11  
    Styki przeczyszczone, szczotki chodzą luźno. Były kupione całe gotowe szczotki w obudowach. Podmieniłem nawet cewke tacho bez zmian. Zauważyłem że poprawna praca po wyjęciu i włożeniu kostki silnika kończy się po puszczeniu blokady zamka. Nie wiem o o chodzi zupełnie. Podejrzewam uszkodzenie modułu ale dziwne że działa po wyjęciu i włożeniu wtyczki cały cykl. Powymieniałem też wszystkie kondensatory na module.
  • Pomocny post
    #6 18127983
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18128397
    patryk775116
    Poziom 11  
    Ok poszukam sprawnego modułu jak wymienię dam znać czy pomogło
  • Pomocny post
    #8 18139063
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Uszkodzony przekaźnik lewo czy prawo daje podobny objaw, ale szarpniecie silnikiem sugeruje mi albo uszkodzony triak albo zwarcie wirnika. Czy szczotki nie iskrzą? Brak pełnej mocy to wina zazwyczaj szczotek lub uszkodzonego wirnika. Szczotki masz nowe więc sprawdź jeszcze raz triak czy ma więcej jak 60Ω na zewnętrznych nogach. Jak ma to wyjmij silnik i podejdź do serwisu AGD. Na pewno ci go sprawdzą. Trzeba podłączyć pod amperomierz i powoli go uruchomić. Jak prądu ciągnie za dużo to walnięty wirnik. Jak przy wolnych obrotach pooszarpuje amperomierzem to też walnięty wirnik?
  • Pomocny post
    #9 18142596
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Spróbuj wymienić cewkę tacho na próbę . Zdarza się że to właśnie ona daje takie objawy.
  • #10 18170265
    patryk775116
    Poziom 11  
    Uszkodzony był moduł po wymianie na inny wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Indesit WISL85, która po pobraniu wody nie rozpędza silnika płynnie, co objawia się szarpaniem i zatrzymywaniem. Wymienione zostały szczotki, triak oraz kondensatory, a także sprawdzono prądniczkę tacho. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kostki silnika pralka działa poprawnie przez krótki czas. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie modułu, co potwierdzają inne odpowiedzi sugerujące sprawdzenie przekaźników oraz wirnika. Ostatecznie, po wymianie modułu, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA