logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - światła mijania nie działają, świecą tylko postojowe

edek1984 17 Wrz 2005 17:06 3820 15
REKLAMA
  • #1 1826387
    edek1984
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam problem ze światłami mijania. Gdy włączam światła mijania świecą się postojowe, długie działają normalnie i postojowe działają normalnie, poza tym nie działa Mi przeciwmgielne i nnie wiem czy to jest powiązane z tą usterką. Proszę pomóżcie.
  • REKLAMA
  • #2 1826406
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    O ile pamiętam maluch ( miałem ich chyba 5 szt ale ostatni ok 10 lat temu) światła postojowe świecą normalnie z mijania, a p.mgielne powinny świecić tylko z mijania, w innej sytuacji nie mają racji bytu-kodeks drogowy.
    Pozdr.J.
  • #3 1826413
    marcin p
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Masz uszkodzony przełącznik zespolony przy kierownicy.
  • #4 1826432
    edek1984
    Poziom 11  
    Przełącznik jest dobry ponieważ go wymieniłem już na nowy.
  • REKLAMA
  • #5 1827047
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    marcin p napisał:
    Masz uszkodzony przełącznik zespolony przy kierownicy.

Jakby mial uszkodzony wlacznik i nie zalaczal on swiatel mijania to nie moglby zalaczyc swiatel dlugich. Sprawdz czy masz dobre wlokna w zarowkach od swiatel krotkich a co do przeciwmgielnego to moze ci sie kostka rozlaczyla w tylnej belce.
    Pozdrawiam.
  • #6 1827137
    pontuś
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Jaka skrzynka bezpieczników jest w Twoim aucie? Stara na bezpieczniki "paluszkowe" czy nowego typu?
  • #7 1827163
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    napewno te dwie usterki są powiązane,
    czy oby napewno nowy zespolony ma taki sam rozkład w kostkach przyłączeniowych ??
  • REKLAMA
  • #8 1827552
    edek1984
    Poziom 11  
    Skrzynka bezpieczników jest stara a nowy przełącznik ma taki sam rozkład.

Dodano po 2 [minuty]:

Włókna w żarówkach są całe.
  • REKLAMA
  • #9 1827925
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    jeżeli masz przekazniki świateł to przyczyna moze tkwić w przekazniku św.mijania.
  • #10 1828007
    pontuś
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Sprawdź konektorki w skrzynce bezpieczników, często się przegrzewają:!:

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź konektorki w skrzynce bezpieczników, często się przegrzewają:!:
    Same bezpieczniki też "lubią" tracić kontakt.
  • #11 1828185
    edek1984
    Poziom 11  
    Konektorki są wporządku, bezpieczniki są wporządku. Nie mam przekaźników do świateł.
  • #12 1828230
    rysiu666
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    A sprawdziłes mase od swiateł?Moze tam tkwi problem.
  • #13 1828722
    edek1984
    Poziom 11  
    Masa jest dobra bo sprawdziłem. A wymieniłem przełącznik klawiszowy, więc muszę jeszcze sprawdzić ten przy kierownicy.
  • Pomocny post
    #14 1828732
    marcin p
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    przeciesz ci pisałem że masz uszkodzony przełącznik zespolony czyli ten przy kierownicy.
  • #15 1828860
    edek1984
    Poziom 11  
    Wiem dzięki to to jest zepsute. Jeszcze jedno pytanie, jak wyciągnąć ten przełącznik. Odkręciłem kierownicę i nie wiem co dalej, nie mogę wyciągnąć tego przełącznika. Nie wiem gdzie są jakieś zaczepy bądż śrubki.
  • #16 1929396
    Defito
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem ze światłami awaryjnymi, nie chcąc zakładać nowego tematu podepne się tutaj.

Więc tak... kierunkowskazy działają bez problemu (prawy, lewy -wszystko ok) ale jak włącze światła awaryjne to zamiast mrugających kierunkowskazów widze na stało świecące lewe kierunkowskazy, coś tam próbowałem robić ale bez rezultatu. Wszelkie pomysły mile widziane.

Maluch to rocznik 91, stare bezpieczniki (wszystkie ok)

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat 126p problem polega na tym, że światła mijania nie działają, a zamiast nich świecą się światła postojowe. Światła długie i postojowe działają poprawnie, natomiast światła przeciwmgielne również nie działają, co może być powiązane z usterką świateł mijania. Przełącznik zespolony przy kierownicy został wymieniony na nowy, jednak problem pozostał, mimo że nowy przełącznik ma taki sam rozkład kostek. Żarówki świateł mijania są sprawne, bezpieczniki i konektorki w starej skrzynce bezpieczników są w porządku, a masa świateł została sprawdzona i jest dobra. Brak przekaźników świateł mijania w pojeździe. Podejrzewana jest uszkodzona instalacja elektryczna lub sam przełącznik zespolony przy kierownicy, który może być trudny do demontażu ze względu na brak widocznych zaczepów lub śrubek. Dodatkowo pojawił się problem ze światłami awaryjnymi, gdzie zamiast migających kierunkowskazów świecą się na stałe lewe kierunkowskazy, co może wskazywać na dalsze problemy z instalacją elektryczną w modelu z 1991 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA