logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p 1991 - brak świateł drogowych, przekaźnik? Bezpieczniki OK

01dalton 20 Lut 2006 21:36 6218 17
REKLAMA
  • #1 2327739
    01dalton
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam . Mam fiacika z 91 r , i mam z nim od dwóch dni problem , po włączeniu świateł drogowych nie palą sie światła z przodu ( świecą tylko postojówki ) , tył działa jak trzeba , światła długie też działają jak trzeba . Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki , wyczyściłem prząłacznik świateł na tablicy, wszystkie kostki w bagażniku porozpinałem a następnie ponownie pospinałem ( myślałem że nie ma gdzieś styku ) . Podejrzewam jeszcze przekażnik no ale mam z tym problem , bo nie wiem dokładnie gdzie się on znajduje ( maluszka mam 1,5 roku ) , jedynie przekażniki jakie znalazłem to od kierunkowskazów oraz od wycieraczek ( może któryś z nich odpowiedzialny jest też za światła ?) . Z góry dziękuje za rady . Pozdrawiam Wojtek .
  • REKLAMA
  • #2 2327808
    grajek1979
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Sprawdz bezpieczniki czy maja przejscie czasem lubieja zasniedziec,Przekaznik to gdzies był chyba koło bezpiecznikow sa 2 jeden z nich to ten od swiateł a wyłacznik sprawdzałes??sprawdz tez stan oprawek zarówek nie wiem co moze byc najlepiej odszukaj przekaznik od swiateł i sprawdz czy dochodzi napiecie po właczenia włacznikiem
  • #3 2327856
    01dalton
    Poziom 11  
    Witam . Przełacznik od świateł sprawdziłem zaraz po bezpiecznikach , co do przekażników pierwszy , chyba od wycieraczek , a drugi jest na pewno od kierunkowskazów i nie wiem czy czasem on nie jest uniwersalny . Jutro postaram sie kupić nowy przekażnik więc będe wiedział o co chodzi bo to chyba on padł . Pozdr .
  • REKLAMA
  • #4 2328073
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    ta bryka raczej nie posiada przekaźników do świateł i wypaliły się styki w przełączniku długie -krótkie sprawdz czy wychodzi napięcie z tego pająka dla krótkich przewód powinien mieć kolor zielony
  • #5 2328196
    hajduga
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    sprawdz zarowki czy aby obie niebyly przepalone tak sie lubi zrobic jak jedna z klem na akumulatorze nielaczy lub sa ztrzepane przetcierz fiacik ma super resorowanie
  • REKLAMA
  • #6 2330398
    01dalton
    Poziom 11  
    Witam . Heniek_z , czy chodzi Ci o tą czerwoną kostkę ( jest na fotce ) z której z jednej strony wchodzą 2 przewody zielone , a na wyjściu jest jeden gruby zielony , tak ? Bo chyba ty masz racje - wszystko już sprawdziłem . Jak to sprawdzić ? Bo chyba będe musiał rozebrać całą kolumnę kierownicy , aby się do niego dobrać . Proszę o odpowiedz . Pozdr Wojtek .
    Załączniki:
    • Fiat 126p 1991 - brak świateł drogowych, przekaźnik? Bezpieczniki OK Img_1172.jpg (44.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2330587
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Na sam poczatek zrob jak radzi kolega,sprawdz zarowki.Ale nie na oko,tylko wyciagnij je i podlacz bezposrednio pod akumulator.Jezeli sa ok,podepnij miernik na kostke od reflektorow i sprawdz czy masz tam napiecie (oczywiscie po uprzednim przekreceniu stacyjki i wlaczeniu swiatel).Jezeli nie ma napiecia,rozlacz kostke pod kierownica,ta od swiatel i sprawdz czy na przewodzie,ktory doprowadza napiecie do przelacznika swiatel,chyba brazowy,jes napiecie.Jezeli jest,masz walniety przelacznik swiatel,jezeli nie ma,sprawdz wlacznik swiatel.Jezeli okaze sie ze na przelaczniku swiatel jest napiecie,mozesz dla pewnosci podac napiecie bezposrednio z akumulatora na przewod zielony na kostce przelacznika swiatel.Powinny sie wtedy oswiecic swiatelka.
  • #8 2330692
    01dalton
    Poziom 11  
    Witam . Albercik 321 która konkretnie jest kostka od świateł ( ta czerwona ? z zielonymi przewodami ) , żarówki sprawdziłem ( podpinałem nową - zapasową ) , Przełacznik świateł rozebrałem na częsci pierwsze, wyczyściłem styki . próbowałem podłaczyć na ostro przewody od przełacznika świateł ( czarny - jest na nim napięcie , z zielonym - przy właczonym zapłonie ) bez rezultatu . Postaram sie jutro zrobić tak jak napisałeś , ale raczej kostki przy kolumnie kierownicy nie widziałem ( zasłania to osłona kolumny kierownicy ) , żeby to zobaczyć muszę zdemontować kierownicę . Dzięki za rady . pozdr.
  • #9 2330794
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Witam ponownie.Mylisz nazwy.Chodzi tu o wlacznik swiatel i przelacznik swiatel.Wlacznik jest na tablicy rozdzielczej(kokpiy) a przelacznik to ta wajcha za kierownica.Zeby zdiac przelacznik swiatel musisz wyciagnac kierownice.No i nie chodzilo mi o ta kostke na zdieciu(je nie rozpinaj),tylko o kostke do ktorej podpinasz zarowki.Po przekreceniu stacyjki i zalaczeniu swiatel,podepnij miernik pod przewod czarny i zielony.Musi byc tam okolo 12V.Jezeli nie ma,Zrob jak pisalem wczesnie - po wlaczeniu wlacznika swiatel(ten na kokpicie)sprawdz czy jest napiecie na kostce od przelacznika swiatel(przewod chyba brazowy,ale nie jestem pewien.Jak jest,zmostkuj ten przewod z przewodem zielonym.Powinny sie oswiecic swiatelka.Jak tak bedzie,to masz walniety przelacznik.Pozdrowka.
  • #10 2331753
    01dalton
    Poziom 11  
    Wotam . O.K już kumam, ( to ja rozebrałem włącznik świateł - a przełacznik to długie- krótkie , tego jeszcze nie ruszałem ) jutro zrobię jak radzisz . Dzięki . Pozdrawiam Wojtek
  • Pomocny post
    #11 2331978
    heniek_z
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Witam Wojtek sory ale zielony to zasilanie po włączeniu klawisza(z niego idzie napięcie do styków w pająku długie ,krótkie) to jest ten w białej kostce szary z czerwonym(krótkie) a niebieski (długie) podaj w to miejsce napięcie i światła powinny zadziałać skoro masz długie zostaw w spokoju włącznik (chyba że wajchę pociągasz a nie przełączasz na dół) wypalają się styki w pająku
  • REKLAMA
  • #12 2332769
    01dalton
    Poziom 11  
    Witam . Tak jak napisałem długie działają bez zarzutu . Mówiąc o białej kostce , to ta nad czerwoną kostką (patrząc na zamieszczoną fotke ) . A w tej kostce mam połaczyć przewody szary i niebieski . O.K spróbuje tak zrobić - bo powiem szczerze nie uśmiecha mi się rozdzierać kierownicy i tych przełączników . Pozdr.
  • Pomocny post
    #13 2333199
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Witam ponownie.Zle przyjacielu zrozumiales Henka.W bialej kostce,ta nad czerwona na zdieciu masz przewod szaro-czerwony i niebieski.Na te przewody masz podac napiecie np. z akumulatora.Jak dasz napiecie na niebieski to powinny oswiecic ci sie swiatla drogowe.Jak podasz napiecie na szaro-czerwony to powinny ci sie oswiecic krotkie.Jak tak bedzie to mozesz jak radzi Heniek zostawic zmostkowane swiatla krotkie,a wtedy obejdziesz sie bez rozbierania przelacznika swiatel.Jezeli chcesz miec swiatelka krotkie to musisz zmostkowac przewod szaro-czerwony z bialej kostki z przewodem zielonym w kostce czerwonej.Ale osobiscie nie polecam takiego rozwiazania poniewaz swiatla krotkie bedziesz mial wlaczone po wlaczeniu wlacznika swiatel,ale po wlaczeniu dlugich,krotkie nie zgasna tylko beda sie swiecily razem z dlugimi.A to doprowadzi do bardzo szybkiego przepalenia zaroweczek i zaciemnienia reflektorow(cieplo,ktore wytwarzaja zarowki).No chyba ze wogole nie uzywasz swiatel drogowych.Ja polecam wymienic ci przelacznik swiatel.Jest niedrogi,a roboty z tym nie ma wccale duzo.Zdejmujesz kierownice i sciagasz przelacznik,po odkreceniu opaski zaciskowej.Raptem niecala godzinka roboty,a masz swiety spokoj.No chyba ze jak juz bys z tym robil to mozesz sie pokusic na zalozenie przekaznikow do swiatel.Unikniesz wowczas ponownych takich awarii.A robota jest calkiem prosta.
  • #14 2334880
    01dalton
    Poziom 11  
    Witam . Dziękuje wszystkim za pomoc .
    Światła już działają , i rzeczywiście był to przełącznik długie -krótkie . Pozdrawiam Wojtek
  • #15 4353170
    mlody397
    Poziom 11  
    Witam jestem nowicjuszem w sprawie elektryki smaochodowej ale maluch jak to maluch ma swoje uroki, i mam taki problem nie swieci mi sie światło przeciwmgielne z tylu :/ i nie wiem dlaczego bezpiczenik jest dobry, lecz nie wiem czy do niego jest przekaźnik licze na pomoc pozdrawiam :D
  • #16 4353225
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    :mlody397 - krok pierwszy, to ściągnięcie sobie schematu elektryki tego wehikułu. Zajmie ci to kilka minut, bo łatwo to znaleźć. Dalej musisz iść po przewodach. Lubią wysiąść sobie złączki przy tylnej belce (te, które doprowadzają prąd do lamp: cofania i przeciwmgielnej. Sprawdź jeszcze dobrze, czy nie "uciekła" ci gdzieś tam masa. Bo o niej dość często się zapomina skupiając się na zasilaniu.
    Maluch to wręcz prostackie auto jeśli chodzi o elektrykę (i nie tylko). Ma wiele bolączek i problematycznych rozwiązań. Jednak przy odrobinie wysiłku można elektrykę w nim doprowadzić do niezłego stanu. Ja zacząłbym od wymiany puszki bezpieczników na taką z płaskimi i pewnymi zaciskami od spodu (uniwersalna lub od wersji elegant), dołożenia przekaźników na światła i klakson, przerobieniu kostek w kloszach tylnych. Potem ewentualna przeróbka zapłonu. Jak moja matka miała malucha, to właśnie tak go "poprawiłem", dodatkowo zakładając wkłady reflektorów halogenowych i muszę się pochwalić, ze jakością oświetlenia, autko nie ustępowało "poważnym" samochodom.
  • #17 4353284
    mlody397
    Poziom 11  
    Błażej dzieki wielkie poogladam za masą bo, choć nie wiem czy to może mieć związek, ale ostatnio wymienialem stacyjke, bo mi sie kluczyki gdzies zapodzialy :D ymm czy to moze byc wina stacyjki ze np jakis kabelek luzny albo cos ? pytam sie bo z eletryki to jestem totalna noga pozdrawiam
  • #18 4353297
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Stacyjka nie w tym przypadku jeśli reszta odbiorników działa poprawnie. Problem może być też w zalanym kloszu tej lampy przeciwmgielnej.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat 126p z 1991 roku pojawił się problem z przednimi światłami drogowymi – po ich włączeniu świecą jedynie światła postojowe z przodu, natomiast światła tylne i długie działają poprawnie. Bezpieczniki zostały sprawdzone i są sprawne. Podejrzenie padło na przekaźnik, jednak w tym modelu przekaźniki do świateł najczęściej nie występują. Problemem okazały się wypalone styki w przełączniku świateł długich i krótkich (tzw. "pająk") znajdującym się za kierownicą. Zalecane było sprawdzenie napięcia na przewodach w kostkach przy przełączniku oraz bezpośrednie podłączenie żarówek do akumulatora w celu wykluczenia przepalonych żarówek. Wymagało to demontażu kierownicy i rozebrania przełącznika świateł. Po wymianie lub naprawie przełącznika światła drogowe zaczęły działać prawidłowo. Dodatkowo w dyskusji poruszono temat światła przeciwmgielnego tylnego w tym modelu, gdzie problemem mogą być uszkodzone złączki lub brak masy, a także zalecano wymianę puszki bezpieczników na nowszą z pewniejszymi zaciskami oraz dołożenie przekaźników dla świateł i klaksonu w celu poprawy niezawodności instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA