logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór routera pod światłowód symetryczny 1Gb/s od INEA

swb 23 Sie 2019 11:27 12258 12
  • #1 18130832
    swb
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Cześć,

Potrzebuje Waszej pomocy.
    Jaki router najlepiej wybrać od Inea dla śwoatłowodu symterycznego 1Gb/s?

Chcę aby router pracował jako bridge + rozsądne wi-fi, minimum 5 wyjść LAN

Ktoś z Was doradzi?

Poniżej lista:
    Modem optyczny Huawei EG8245Q
    Modem optyczny Genexis Titanium-48
    Modem optyczny Nokia XS-250WX-A
    Modem optyczny Nokia G-240W-C
    Modem optyczny Alcatel-Lucent / Nokia G-240W-A
    Modem optyczny Huawei EchoLife HG8245H/HG8247H GPON Terminal
    Modem optyczny ZTE F680
    Modem optyczny Alcatel I-241W-S
    Modem optyczny GPON I-240G-P
    Modem optyczny GPON I-241G-Q
  • #2 18130867
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    swb napisał:
    Cześć,

Potrzebuje Waszej pomocy.
    Jaki router najlepiej wybrać od Inea dla śwoatłowodu symterycznego 1Gb/s?

Chcę aby router pracował jako bridge + rozsądne wi-fi, minimum 5 wyjść LAN

Ktoś z Was doradzi?

Poniżej lista:
    Modem optyczny Huawei EG8245Q
    Modem optyczny Genexis Titanium-48
    Modem optyczny Nokia XS-250WX-A
    Modem optyczny Nokia G-240W-C
    Modem optyczny Alcatel-Lucent / Nokia G-240W-A
    Modem optyczny Huawei EchoLife HG8245H/HG8247H GPON Terminal
    Modem optyczny ZTE F680
    Modem optyczny Alcatel I-241W-S
    Modem optyczny GPON I-240G-P
    Modem optyczny GPON I-241G-Q

Ale po co Ci modem optyczny. Przecież dostawca zapewni terminal śwaitłowodowy i na 99.9% nie pozwoli Ci mieć swojego własnego. Potrzebujesz porządnego routera kablowego z WiFi lub osobne WIFi zależnie od tego gdzie to ma pracować - mieszkanie, dom, biuro.
  • #3 18131196
    swb
    Poziom 9  
    Na razie do internetu proponuję modem optyczny Nokia G-240W-C.
    Problem taki że mam strop monolityczny (żelbet) i ten modem nie ogarnię całego mieszkania. Mam też prywatny router Netger R6400 AC.
    Nie wiem czy Nokia działa w funkcji bridge, czy jak podłącze Netgera to z niego i z Nokii będzie Wi-Fi. Czy tylko bridge z noki a Wi-Fi z Netger. Jak ogarnąć Wi-Fi w całym domu, przy wykorzystaniu tych dwóch urządzeń? Sorry ale w tematach IT jestem zielony :)
  • #4 18131243
    KOCUREK1970
    Ocena: 5328
    swb napisał:
    Na razie do internetu proponuję modem optyczny Nokia G-240W-C.

To nie modem a router.
    swb napisał:
    Nie wiem czy Nokia działa w funkcji bridge, czy jak podłącze Netgera to z niego i z Nokii będzie Wi-Fi.

Z instrukcji skróconej Nokia:
    "Urządzenie działa w trybie Dual-Band co oznacza, że działa w dwóch
    różnych pasmach radiowych (2,4 GHz i 5 GHz) jednocześnie."
    swb napisał:
    Jak ogarnąć Wi-Fi w całym domu, przy wykorzystaniu tych dwóch urządzeń?

Gdzie sygnał nie dotrze, będzie zbyt wolno - lokalne dodatkowe AP połączone przewodem czy to z tą Nokia czy Netgear-em.
    Jak to wyjdzie, to na tym etapie wie tylko wróżka Magda - a realnie co się uda zrobić to dopiero będziesz wiedział jak już to uruchomisz.
    swb napisał:
    Mam też prywatny router Netger R6400 AC.

swb napisał:
    dla śwoatłowodu symterycznego 1Gb/s

Wersja sprzętowa tego Netgeara v1:
    CPU1: Broadcom BCM4708A0 (800 MHz, 2 cores)
    FLA1: 128 MiB (Macronix MX30LF1G08AA-TI)
    RAM1: 256 MiB (Samsung K4B2G1646Q-BCK0)

Wersja sprzętowa tego Netgeara v2:
    CPU1: Broadcom BCM4708C0 (1 GHz, 2 cores)
    FLA1: 128 MiB (Spansion S34ML01G200TFI00)
    RAM1: 256 MiB (Samsung K4B2G1646F-BCK0)

Procesor dwurdzeniowy może być trochę za słaby a i pamięci RAM może zabraknąć.
  • #5 18131256
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1076
    Po co łączyć w bridge? Łączysz je skrętką, Netgear ustawiasz jako AP i masz tę samą sieć w całym domu
  • #6 18135116
    crashbit
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Jak widzę temat 1Gb/s symetryczny i teksty typu "rozsądne wifi" to mnie skręca. Przy tej szerokości pasma (szybkości) to mówimy na prawdę wypasionym sprzęcie (nadawczym i odbiorczym). Chyba że autor akceptuje że np w pomieszczeniu w którym jest router/ap i tak nie osiągnie na wifi pełnej prędkości łącza (nawet nie wspominając o tym co będzie za ścianą).
    Kiedyś podjąłem się problemu ... 4 kondygnacyjny budynek po 120 m2 na kondygnacje i minimum 500Mb/s po wifi w każdym pokoju (klatki schodowe itp pominięte; oraz założenie minimum 2 anten). Jest nie zła sieczka access pointów!
    Teraz się zastanawiam. Jak kolega ma 2x więcej i zaczyna pytać o wifi.
    Czego tak na prawdę autor oczekuje? Jakich prędkości, gdzie itd.
  • #7 18135315
    swb
    Poziom 9  
    cześć,

Oczekuje rozsądnych prędkości, aby mnie nie skręcało przy otwieraniu stron na tel/tablet.
    Pobieranie, streeming będzie po kablu (możliwe że netflix/hbo go/itp będzie oglądane czsami na urządzeniach przenośnych też przez wi-fi)

w tzw. domostwie docelowo 4 urządzenia wi-fi, wszsytko co daje się podłączyć kable będzie podłączone kablem.
    pod tym względem proszę o pomoc :)
  • #8 18135337
    m.jastrzebski
    swb napisał:
    cześć,

Oczekuje rozsądnych prędkości, aby mnie nie skręcało przy otwieraniu stron na tel/tablet.
    Pobieranie, streeming będzie po kablu (możliwe że netflix/hbo go/itp będzie oglądane czsami na urządzeniach przenośnych też przez wi-fi)

w tzw. domostwie docelowo 4 urządzenia wi-fi, wszsytko co daje się podłączyć kable będzie podłączone kablem.
    pod tym względem proszę o pomoc :)

Żaden serwer nie wyśle Ci danych stronki z prędkością 1Gb/s. PEwnie nawet nie 500mbit/s, bliżej 100mbit bym stawiał. Dla netflixa też tyle nie potrzebujesz. To żeby Cię nie skręcało przy otwieraniu dużo bardziej będzie zależało od tego jakim poziomem sygnału pokryjesz całe mieszkanie/dom . Uzycie np jednego AP na zbyt dużym obszarze spowoduje, że Cię będzie miejscami "skręcać", choćbyś przy samym AP miał i 500mbit/s po tym WiFi. Bardzie skup się na tym, kupując odpoiwiednią ilość AP, a nie kombinując żeby mieć 500mbit/s a nie 300mbit/s. Od 300mbit Cię nie skręci.
  • #9 18135360
    swb
    Poziom 9  
    pewnie źle zadałem pytanie - nie jestem informatykiem.
    moim celem nie ejst 1Gb przez wi-fi.

na parterze będzie nokia proponowana od Inea (tutaj pytanie czy ona jest odpowiednia, czy jest inny - lepszy sprzęt u Inei?)
    na górze wspomniany netger

kablem będzie podpięte: amplituner, TV, alarm, kamery PoE (przez switch), komputer - może kiedy drukarka, dodatkowe dwa komputery, serwer NAS, konsola,

chyba wszystko :), raczej za 5/10 lat nie będę podłączał pralki, odkurzacza, mikrofalówki; lodówkę pewnie tak :]

po Waszych komentarzach temat zaczyna się dla mnie prostować :)
  • #10 18135370
    m.jastrzebski
    swb napisał:
    pewnie źle zadałem pytanie - nie jestem informatykiem.
    moim celem nie ejst 1Gb przez wi-fi.

na parterze będzie nokia proponowana od Inea (tutaj pytanie czy ona jest odpowiednia, czy jest inny - lepszy sprzęt u Inei?)
    na górze wspomniany netger

kablem będzie podpięte: amplituner, TV, alarm, kamery PoE (przez switch), komputer - może kiedy drukarka, dodatkowe dwa komputery, serwer NAS, konsola,

chyba wszystko :), raczej za 5/10 lat nie będę podłączał pralki, odkurzacza, mikrofalówki; lodówkę pewnie tak :]

po Waszych komentarzach temat zaczyna się dla mnie prostować :)

Zapomniałeś, że jak ma być dobrze to kablem powinna być podłączony też górny AP. To absolutna podstawa, jeśli ma wifi działać dobrze.
    Jak działa nokia, nie umiem powiedzięc bo w rękach nie miałem.
    Osobiście zamiast "wypasionego" routera to ja bym kupił lepszy access point, jeśli nie potrzbujesz tam dodatkowych ganizd RJ45.
  • #11 18135418
    swb
    Poziom 9  
    nie napisałem, to jest logiczne :)
    netger już jest więc nie zamienie go na nic innego - szkoda kasy
  • #12 18135422
    m.jastrzebski
    swb napisał:
    nie napisałem, to jest logiczne :)
    netger już jest więc nie zamienie go na nic innego - szkoda kasy

To podłącz i zobacz jak chodzi...
  • #13 18135429
    swb
    Poziom 9  
    sądzę że odpwiedzi się wyczerpały.
    nikt nie doradził o jaki router/modem walczyć z Inea.

najlepiej pochodzić po sąsiadach i badać.
    powyższe komentarze były w części pomocne.

dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera do światłowodu symetrycznego 1Gb/s od INEA, który ma działać w trybie bridge i zapewniać rozsądne Wi-Fi z minimum pięcioma portami LAN. W dyskusji podano kilka modeli modemów optycznych, w tym Nokia G-240W-C, który został zaproponowany jako odpowiedni, ale użytkownik ma wątpliwości co do jego zasięgu w monolitycznym budynku. Uczestnicy rozmowy sugerują, aby zamiast łączyć urządzenia w trybie bridge, skonfigurować Netgear R6400 AC jako punkt dostępowy (AP) dla lepszego pokrycia sygnałem. Podkreślono, że dla uzyskania pełnej prędkości łącza Wi-Fi ważne jest odpowiednie rozmieszczenie punktów dostępowych oraz podłączenie ich kablem. Użytkownik planuje podłączenie wielu urządzeń kablowo, a Wi-Fi ma być używane głównie do przeglądania stron i streamingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA