logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router z mocnym zasięgiem do piętrowego domu

daqiu 21 Sie 2013 21:50 7254 6
REKLAMA
  • #1 12653326
    daqiu
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witajcie, wraz ze zmianą dostawcy internetu przymierzam się do zmiany routera.

Jak dotąd używałem dostarczonego przez Netię routera - Netia Spot. Był on postawiony na piętrze, gdzie zasięg był dobry w pokoju, w którym się znajdował, nieco gorszy w pokojach obok, natomiast na parterze ledwo docierał, a zdarzało się, że przerywał, lub nie było go wcale.

Aktualnie podpisałem nową umowę z kablówką i otrzymałem od nich modem CISCO EPC3208.
    Poszukuję więc rozwiązania, które rozwiąże problem słabego sygnału na parterze, jednocześnie będzie kompatybilne z w/w modemem.

Szukałem trochę informacji w internecie i w podobnych wątkach na forach, wiem, że ludzie gotowi są dać za podobne rozwiązania nawet po 500zł i więcej. Mnie niestety ogranicza kwota do ok. 200zł i zastanawiam się którą drogę wybrać (tutaj proszę o waszą pomoc).

Czegokolwiek bym nie zrobił router kupić muszę. I teraz pytanie, czy lepiej całą kwotę przeznaczyć na mocniejszy router, czy kupić jakiś zwykły i wzmocnić go dodatkowym AP na schodach np. Czytałem też o routerach z wykręcanymi antenami, którym można przymocować mocniejsze np. TL-WR941ND.

Najgorsze, że nie znam się na tym za bardzo i nie mam pewności co z czym, jak będzie działało. Serdecznie proszę o pomoc i cenne rady.
  • REKLAMA
  • #2 12653522
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Sam odpowiedziałeś na swoje pytanie. router+AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 12653536
    daqiu
    Poziom 9  
    Rozumiem, że to najpewniejsza opcja? Czy mogę w takim razie prosić o przykładowy zestaw, który byłby ze sobą kompatybilny? Albo chociaż o informacje na co patrzeć wybierając router i access point? Żeby nie było później problemów z konfiguracją i połączeniem tego ze sobą. Np. ten router, który podałem powyżej (TL-WR941ND), czy jakiś inny?
  • REKLAMA
  • #4 12671633
    daqiu
    Poziom 9  
    Pomoże ktoś? Jak już wspominałem nie znam się na tym i nie chcę kupować w ciemno. Czytałem, że ktoś próbował połączyc ze sobą dwa takie routery: TL-WR941ND, ale coś nie wyszło: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2204079.html

Proszę o pomoc w dobraniu urządzenia do tego routera TL-WR941ND, ewentualnie propozycje innego routera i innego AP. Z tego co wyczytałem należy je połączyć w trybie repeatera, ale nie wiem na co patrzeć, aby urządzenia były ze sobą kompatybilne. Nie zależy mi na żadnych dodatkowych funkcjonalnościach, chcę tylko, aby sygnał był przez to drugie urzadzenie wzmacniany na dalszą odległość.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 12672615
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Jeśli chcesz mieć stabilne połączenie i lepszą prędkość, to nie używaj trybu repeater. Jaką prędkość internetu masz. Jak powyżej 90Mb/s, to musisz zakupić router z 1Gb/s switchem. A na piętrze dać router w opcji AP i podłączyć go przez ethernet z głównym routerem. Podaj kwotę jaką możesz przeznaczyć. Jak nie możesz położyć przewodu to zainteresuj się PowerLine.
  • #6 12674327
    daqiu
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź, prędkość to 20Mb/s, czy w takim wypadku też muszę łączyć kablem? Nie zależy mi aż tak na braku spadku prędkości, jeżeli będzie 10Mb/s to będzie ok.
    Wolałbym opcję z kablem odłożyć jako ostateczność, bo nie chcę wiercić w ścianie.
  • #7 12674534
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    8level WRT-300, Modecom MC-WR22 mogą pracować jako repeater. Powinno dać się uzyskać ~40Mb/s. W przyszłości można przestawić na tryb AP, po podłączeniu przez ethernet z głównym routerem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera o mocnym zasięgu do piętrowego domu, aby poprawić sygnał na parterze, gdzie obecny router Netia Spot nie zapewnia wystarczającej jakości połączenia. Zastanawia się nad zakupem routera oraz access pointa (AP) w budżecie do 200 zł. Użytkownicy forum sugerują, aby nie korzystać z trybu repeater, a zamiast tego połączyć router z AP kablem Ethernet, co zapewni stabilniejsze połączenie. Proponowane modele to 8level WRT-300 oraz Modecom MC-WR22, które mogą działać jako repeater, a w przyszłości mogą być skonfigurowane jako AP. Użytkownik rozważa również opcję PowerLine, jeśli nie chce kłaść kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA