logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadek prędkości DL przez TL-ER6020 v1 - konfiguracja z Funbox 3.0?

soypolaco 23 Sie 2019 12:03 1068 7
REKLAMA
  • #1 18130877
    soypolaco
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam
    mam router TL-ER6020 v1. Łącze 300Mbps/60Mbps światłowód.

Podpięcie bezpośrednio komputera po kablu do routera z ORANGE kablem cat6 daje na speedteście wyniki ok - zgodne z łączem (300/60).

Jednak po routerze (kabel z routera ORANGE do TL-ER6020 i dalej do kompa, kable CAT6) mam 130 DL, ale UL jest ok, czyli 60.

Bawiłem się konfiguracją, nowy firmware, wyłączałem zaporę itd. i nic to nie daje.

Może coś z konfiguracją Funbox 3.0? NAT albo wyłącznie serwera DHCP w moim routerze?

Ktoś może pomóc ze znających się na rzeczy?

Konrad
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18131507
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Tylko po co Ci ten router potrzebny? Żeby mieć podwójny NAT i nie działa część usług i programów?

Po drugie, kupiłeś największy szrot. Oprogramowanie ma tyle błędów, że nigdy nie wiadomo co i kiedy przestanie działać. Wyrzucone 500zł w błoto.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18131554
    soypolaco
    Poziom 2  
    Niedawno przed routerem był modem kablowy. Teraz dostałem FB i są dwa routery. To co w cenie do 1k będzie lepsze?

A po co potrzebuje? Jest kilka kompow, drukarka, dysk rackowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18131761
    IC_Current
    Jak był modem, to router miał sens. Teraz nie ma sensu. Zwróć uwagę, że tak, czy siak z FB korzystasz i KAŻDY jeden pakiet jest na tym FB przekazywany. Te kilka urządzeń, to żadna sieć, zresztą one między sobą przecież komunikują się poprzez switch.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18131779
    soypolaco
    Poziom 2  
    Bezpośrednio fb do switcha podepne ale faktycznie ten tplink to jakis szajs bo doczytalem ze nat'a ma 180mbps.
  • Pomocny post
    #6 18131826
    IC_Current
    Kazdy TP-Link Biznes to szmelc. Jadą tylko na niskiej cenie i ludzie się nacinają.
    Co ciekawe, urzadzenia domowe (teoretycznie niższa półka) są naprawdę dopracowane i dobrej jakości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 18132738
    KOCUREK1970
    Ocena: 5457
    IC_Current napisał:
    Co ciekawe, urzadzenia domowe (teoretycznie niższa półka) są naprawdę dopracowane i dobrej jakości.

Dokładnie, to już taki Ubiquiti za 200 zł zjada tego TPLinka i wypluwa a na NAT spokojnie "wyciąga" koło 900Mb.

@soypolaco
    Ubiquiti EdgeRouter X
  • #8 19032094
    soypolaco
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc; kupiłem mikrotik'a.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem spadku prędkości pobierania (130 Mbps) po podłączeniu routera TL-ER6020 v1 do Funbox 3.0, mimo że bezpośrednie połączenie z Funboxem daje pełną prędkość (300/60 Mbps). W dyskusji poruszono kwestie podwójnego NAT, konfiguracji DHCP oraz jakości sprzętu TP-Link, który został skrytykowany za niską wydajność. Użytkownicy sugerowali, że lepszym rozwiązaniem mogą być urządzenia Ubiquiti lub MikroTik, które oferują lepszą wydajność NAT. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup MikroTik'a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA