logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy płyty główne mają określone TDP i pobór energii?

PcFan 26 Sie 2019 00:20 1875 5
REKLAMA
  • #1 18135067
    PcFan
    Poziom 5  
    Kupiłem płytę główną i nie wiem czy płyty główne pobierają jakąkolwiek ilość energii prosze o informacje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18135077
    PcFan
    Poziom 5  
    A czy są to duże ilości?
    I dzięki za info
  • REKLAMA
  • #4 18135082
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Jeśli chodzi o liczenie wydajności zasilacza to raczej niewielkie w skali całego komputera (można pesymistycznie założyć dodatkowe 10W, lub przy AMD X570 dodatkowe 20W na całą płytę).
  • REKLAMA
  • #5 18135084
    PcFan
    Poziom 5  
    Dzięki wielkie
  • #6 18135090
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8199
    Jeśli chcesz liczyć wydajność zasilacza to od dawna dla uproszczenia robię to w taki sposób, że sumuję TDP procesora, TDP karty graficznej i dodaję 50W na zapas dla całej reszty (chyba że na przykład mam zasilać 8 dysków HDD, czy jakieś inne niestandardowe konfiguracje) - i takiej wydajności oczekuję od zasilacza na linii 12V (nie wydajności całkowitej). W nowych komputerach reszta linii ma mniejsze znaczenie i praktycznie każdy rozsądny zasilacz ma resztę linii wystarczająco wydajną. Taka metoda jest uproszczona, daje nieco zawyżony wynik, jednakże nie jest on przesadnie zawyżony, więc stosowanie takiej szybkiej sumy ma dla mnie jakiś sens.

Przy TDP mocno podkręconych kart graficznych warto sprawdzić ich testy i dodać kilka(naście/dziesiąt) wat z tej okazji, tak samo w przypadku podkręcania procesora.
REKLAMA