logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy kontaktron Satel K-2 BR będzie działał z drzwiami stalowymi Martom G00 Nordic?

jarosek1 26 Sie 2019 18:41 1767 6
  • #1 18136207
    jarosek1
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Musze samodzielnie zamontowac kontaktron do drzwi stalowych (kotłownia). Kupilem kontaktron satel k-2 br wpuszczany. Teraz dopiero zaczalem sie zastanawiac ze drzwi stalowe (Martom g00 nordic) i czy nie powinienem miec innego kontaktrona. Czy ktos podpowie z doswiadczenia czy ten konkretny ma szanse dzialac?

Mogl bym wymienic, ale sprawa ogarniana na szybko i wolal bym nie musiec tracic czasu na wymiane...
  • #2 18136616
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    jarosek1 napisał:
    Musze samodzielnie zamontowac

Przymus wewnętrzny czy ktoś na kolegę naciska?
    jarosek1 napisał:
    Mogl bym wymienic, ale sprawa ogarniana na szybko i wolal bym nie musiec tracic czasu na wymiane.

To teraz kolega ogarnie na szybko a potem wymieni na właściwy ;)
  • #3 18136750
    jarosek1
    Poziom 9  
    Po prostu termin montażu drzwi ustalony na środę, okazało się "w rozmowie" że drzwi od kotłowni nie będą miały fabrycznego kontaktronu, więc na szybko chciałem zamontować w dniu w montażu żeby później nie dłubać we wstawionych drzwiach. Po prostu chciałem uniknąć dodatkowej pracy. Oczywiście zgrać montera alarmu z monterem drzwi już się nie udało.

Swoją drogą z twojej wypowiedzi wynika nie wprost że kontaktron kupiłem zły i powinien wymienić. Ponieważ mam 1 dzień "zapasu" to z trudem ale jednak to ogarnę, tylko podpowiedź proszę jaki powinienem kupić?
    wpuszczany, czy powierzchniowy - (centralka satel integra 64, ale to ma znaczenie raczej 2-rzędne).
    B-2? S-2?

Swoją drogą. Gdzie go zamontować? W zasadzie wszystkie materiały w internecie instruują co do montażu w oknach, nigdzie nawet obrazka nie wiedziałem gdzie umieścić kontaktron w ramie drzwi...
  • Pomocny post
    #4 18136800
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    A może powinien to zamontować instalator systemu alarmowego, lub powinno to z nim być ustalone.
    jarosek1 napisał:
    wpuszczany, czy powierzchniowy - (centralka satel integra 64, ale to ma znaczenie raczej 2-rzędne).
    B-2? S-2?
    To akurat nie ma żądnego znaczenia.
    Nie wiem nie widziałem tych drzwi i nie wiem jakie są warunki techniczne oraz jaki poziom estetyki chcecie zachować?
  • #5 18136817
    jarosek1
    Poziom 9  
    W sumie chyba najlepsza myśl to taka że dopytam instalatora. Postaram się zamieścić odpowiedź co ostatecznie zadziałało / jak się skończyło.
  • #6 18136987
    chudy_b
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    suworow napisał:
    jaki poziom estetyki chcecie zachować?

I to jest kluczowe pytanie. Bo jeżeli za bardzo Ci nie zależy na estetyce (kotłownia), to spokojnie montuj drzwi. Instalator alarmu bez problemu coś powierzchniowego potem dobierze.

Gorzej jeżeli uprzesz się wpuszczać kontaktron w futrynę, wtedy trzeba to zrobić przed (w trakcie) jej montażu.
  • #7 18162323
    jarosek1
    Poziom 9  
    Kontaktowałem się z instalatorem przed montażem drzwi w celu ustalenia typu kontaktronu, natomiast właśnie wczoraj kontaktrony zostały dopięte do centrali.

Do drzwi kompozytowych (materiał nietypowy, taka trochę żywica z tworzywem sztucznym) zastosowany kontaktron K-2
    Do drzwi stalowych (dokładnie to drzwi są drewniane w okładzinie stalowej, ale z punktu widzenia kontaktronu to tak jakby były metalowe) - zastosowany kontaktron sd-70 (na tym zwykłym byłyby problemy według instalatora)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące montażu kontaktronu Satel K-2 BR w drzwiach stalowych Martom G00 Nordic. Zastanawiał się, czy wybrany model będzie odpowiedni, biorąc pod uwagę, że drzwi nie mają fabrycznego kontaktronu. W odpowiedziach zasugerowano, aby skonsultować się z instalatorem systemu alarmowego, co użytkownik ostatecznie zrobił. Po konsultacji, do drzwi kompozytowych zastosowano kontaktron K-2, natomiast do drzwi stalowych (drewniane w okładzinie stalowej) wybrano model SD-70, który według instalatora lepiej sprawdzi się w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA