Zatrybiło jak należy.
Tak więc po wielu testach znalazłem optymalne ustawienia dla czujek kontaktronów i magnesu i postanowiłem obie części przykleić do stalowych blach taśmą dwustronnie klejącą, podwójnie naklejoną. To działa, poprawiło działanie i zasięg zwarcia styków. Chociaż jestem pewny, że czujka zamontowana dla pełnego otwarcia ma dużo mniejszą czułość, jak ta zamontowana dla zamknięcia bramy. Po wielokrotnych testach stwierdziłem, że czujki i magnes (Satel B-3) najlepiej kontaktują, jak części wypełnione białym spoiwem są naprzeciwko siebie skierowane i jeśli na siebie mają się nasuwać, to muszą nakładać się w jednej poziomej linii. Zasięg czułości kontaktronu jest wtedy największy.
A tak to teraz wygląda
Jeden magnes obsługuje obie czujki, zamknięcia i otwarcia, oba kontaktrony zwierają styki, po przesunięciu w ich pozycje magnesu.
I działa super
Musiałem tylko odwrócić logikę w jednym czujniku i tak mi teraz pokazuje pełne otwarcie
Tak wygląda w trakcie zamykania/otwierania lub częściowo otwarta (stan pośredni)
A tak wygląda w aplikacji brama całkowicie zamknięta
Czas na ustawienia asystenta głosowego w Home Google, bo na razie pokazuje mi Garage door operation Otwarty, a jest zamknięty i nie reaguje na polecenia głosowe, ani dotyk, a sygnalizuje działanie, którego nie ma
Dodano po 43 [minuty]:
Jeszcze się uczę. Jak nie przypisałem do bramy garażowej żadnego czujnika, to z automatu w apce pokazywało mi trzy ikony, ikona otwartej bramy i dwie ikony czujników otwarcia. Jak przypisałem do bramy czujnik otwarcia bramy (trafiłem chyba na właściwy, ten pierwszy przy zamkniętej bramie), to nagle symbol bramy się zmienił na zamknięta i w apce zredukowały mi się ikonki i mam jak należy, tylko dwie, które mi sygnalizują co chciałem osiągnąć.
Brama całkowicie zamknięta
Brama w trakcie otwierania/zamykania (stan pośredni)
Brama całkowicie otwarta
Może teraz Google będzie reagował na polecenia głosowe i dotyk.
Nadal się uczę, teraz jest jak powinno. Musiałem przetestować i zmienić czujnik otwarcia bramy garażowej i ten drugi przypisać jako pośredniego otwarcia. Teraz mam w apce dla tej bramy jeden kanał i trzystanową ikonę
Ha, ha, od razu Google zaczął rozumieć, co się do niego mówi
Tylko szkoda, że nie rozumie zamknij/otwórz bramę i garaż