logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kontaktronów Satel S-3 i Alarmtech MC 740P-2R do Integra 128WRL - 2EOL

cybul7 19 Gru 2015 23:11 7887 7
REKLAMA
  • #1 15254835
    cybul7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jestem w trakcie tworzenia schematu instalacji alarmowej do własnego domu (o sprawdzenie poproszę po skończeniu schematu).
    Instalacja będzie oparta o centralę Satel Integra 128WRL do której będą podpięte m.in. kontaktrony okienne i drzwiowe.
    Mam dylemat pomiędzy kontaktronami wpuszczanymi Satel S-3, a Alarmtech MC 740P-2R

Kontaktrony mają działać w systemie 2EOL - alarmtech rezystory ma już wbudowane, ale które z dostępnych wartości wybrać?
    - 1 kΩ
    - 1,1 kΩ
    - 4,7 kΩ
    - 5,6 kΩ
    Do satela dochodzi lutowanie.

Satel w instrukcji (Rys5) zaleca połączenie pętli sabotażowej z kablami idącymi do wejścia Zn i COM, czy tak samo należy połączyć przewody w alarmtechu i takie łącznie jest normą?
    Czy w satelu na powyższym rysunku nie powinny być dwa rezystory?

I jeszcze jedna sprawa. W pokojach mam np okno z 3 skrzydłami, co za tym idzie 3 kontaktrony. Chce je podłączyć ze sobą i wpiąć do jednego wejścia w centrali, aby były traktowane jako jeden obwód, czyli podłączyć szeregowo.

Na forum znalazłem coś takiego:
    Podłączenie kontaktronów Satel S-3 i Alarmtech MC 740P-2R do Integra 128WRL - 2EOL
    co pewnie przedstawia np kontaktrony S-3? Czy kontaktrony z wbudowanymi rezystorami podłączam tak samo (pomijając 2 rezystory z rysunku)?

EDIT:
    Znalazłem jeszcze alarmtech wpuszczany z dwoma rezystorami i "sabotażówką" MC 270 2R. Może coś takiego zamiast satel S3?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15257003
    elmir-m
    Poziom 2  
    W Satelu jest rysunek z 1 rezystorem lub bez rezystora. Jeżeli chodzi o puszkę pod oknem to można tak zastosować, ale nie wykorzystujemy wtedy pętli sabotażowej kontaktronu.
    Gdy stosujemy kontaktrony z wbudowanymi rezystorami parametrycznymi to 1 kontaktron - 1 linia w centralce.
  • Pomocny post
    #4 15257010
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    elmir-m napisał:
    1 kontrakton - 1 linia w centralce

Zawsze jeden czujnik to jedna linia, nie powinno się ich łączyć szeregowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15258041
    cybul7
    Poziom 10  
    Ok, czyli:
    1. Jeśli stosuje kontaktrony z wbudowanym rezystorami to tak jak napisał elmir-m 1 kontaktron = 1 wejście w centrali.
    Pytanie do powyższego sposobu, czy wtedy przewody z pętli sabotażowej podłączam tak jak na rysunku nr 5 w instrukcji Satela?

2. Jeśli podłącze w szereg = nie mam możliwości zrobienia pętli sabotażowej i używam wtedy kontaktrony z 2 przewodami bez rezystorów i podłączam tak jak na zamieszczonym przeze mnie rysunku.

sosarek: pomyślałem, że taki sposób podłączenia do centrali oszczędzi mi ilość wejść, ponieważ przeważnie w danym pomieszczeniu mam 3 kontaktrony i nie potrzebuje rozróżniać z którego z tych 3 jest sygnał "rozpięcia" wystarczy, że będę miał informację, że z danego pomieszczenia, ale ok jeśli nie ma możliwości użycia pętli sabotażowej to zastosuje się do tego co napisaliście.

Pytanie: w przypadku zastosowania kontaktronów z wbudowanymi rezystorami oraz z użyciem pętli sabotażowej, które z wymienionych polecacie: alarmtech czy satel?
    W alarmtechu są dostępne różne rezystancje, przeważnie widzę, że ludzie stosują 1-1.1kΩ - który wybrać w przypadku, gdy padnie decyzja o wyborze tego modelu?
    Moderowany przez suworow:

Proszę zapoznać się z instrukcją centrali alarmowej. Zwracałem już koledze na to uwagę.
    3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

• #6 15261195
    cybul7
    Poziom 10  
    Ok, ogarnąłem co nieco i temat w jaki sposób podłączyć, jakie rezystory itp możemy uznać za zamknięty.

Pytanie które pozostało bez odpowiedzi to:
    Satel czy alarmtech oraz czy wersję z wbudowanymi rezystorami czy dolutować samemu - co polecacie?
  • REKLAMA
  • #7 15263237
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    cybul7 napisał:
    pomyślałem, że taki sposób podłączenia do centrali oszczędzi mi ilość wejść, ponieważ przeważnie w danym pomieszczeniu mam 3 kontaktrony i nie potrzebuje rozróżniać z którego z tych 3 jest sygnał "rozpięcia" wystarczy, że będę miał informację, że z danego pomieszczenia

Błąd - swoją drogą jeśli okna/drzwi są zależne wystarczy zastosować jeden kontaktron.
    Nie mówię już o sytuacji gdy kabel zostanie uszkodzony - wtedy w najgorszym wypadku pozbawiasz się tylko jednego a nie trzech czujników.
    cybul7 napisał:
    Satel czy alarmtech

Osobiście bardziej odpowiadają mi okrągłe wpuszczane.
    cybul7 napisał:
    z wbudowanymi rezystorami czy dolutować samemu

W razie awarii co będzie Ci łatwiej rozebrać na czynniki pierwsze?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 15264387
    cybul7
    Poziom 10  
    cybul7 napisał:
    Satel czy alarmtech

Osobiście bardziej odpowiadają mi okrągłe wpuszczane.

Bardziej chodzi o producenta, niezawodność itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację alarmową w domu z centralą Satel Integra 128WRL, zastanawiając się nad wyborem między kontaktronami Satel S-3 a Alarmtech MC 740P-2R. W kontekście podłączenia w systemie 2EOL, pojawiają się pytania dotyczące rezystorów (1 kΩ, 1,1 kΩ, 4,7 kΩ, 5,6 kΩ) oraz sposobu podłączenia pętli sabotażowej. Użytkownicy podkreślają, że każdy kontaktron powinien być podłączony do osobnego wejścia w centrali, co uniemożliwia łączenie ich szeregowo. W przypadku zastosowania kontaktronów z wbudowanymi rezystorami, zaleca się podłączenie zgodnie z instrukcją Satela. Użytkownik poszukuje również rekomendacji dotyczących niezawodności i łatwości montażu między dwoma markami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA