logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop J-23 - wykaz elementów i schematy z realnymi zdjęciami

friendly17 17 Wrz 2005 20:59 1359 12
REKLAMA
  • #1 1827019
    friendly17
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam!
    Tak czytam te wypowiedzi na forum, na temat stroba, ale od tego troche się pogubiłem. A mianowicie mam ogromną prośbe byście mi podali
    wykaz elementów, tak aby nie było już z nim problemów (np. palnik poszedł albo coś mi się przegrzewa... itp), oraz czytelne schematy nie tylko symbolika, ale wykonane projekty(real foto) i w którym miejscu przylutować kabel z źródłem dzwięku, najlepiej na real foto, scan widoku płytki z góry, itp.

Moderowany przez ankuch:

Przeniesiony z działu "Ogólnie".
    Użytkownik wie, w jakim dziale są te tematy a zakłada w innym.
    Ostrzeżenie 1#.

• REKLAMA
  • #2 1827049
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    witam a ile kasy chcesz w tego strobola dołożyć ??
    pozdro
  • #3 1843356
    friendly17
    Poziom 16  
    Witam, potrzebuje stroboskop tani!!!
    Hciałbym by był podłączony pod ziródło dzwięku jak najmniej skomplikowanym układem !!!
    Oraz podłaczony do żarówki halohenowej, anie halogenu to jest rużnica!!!

Jeśli chodzi o moc to do 30W

Może ktoś się na demną zlituje :cry: i poda proste i trwałe rozwiązania(by mi się nie sfajczył na dzieńdobry i żebym nie miał z nim problemów) i chodził długie, gługie, długie, ... lata :cry:

Jesli kogoś uraziłem to przepraszam :!:
    Załączniki:
    • Stroboskop J-23 - wykaz elementów i schematy z realnymi zdjęciami zarowka%20OSRAM%20IRC[1].gif (11.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1843409
    delma
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    haha a ja ty sobie wyobrażasz stroboskop na zarówce halogenowej ???
    przcież tu jest długi czas wygasania włókna!! palnik ma inna budowę
    niestety wszystko kosztuje, każdy by chiał strobo 2kW ale żeby kosztowało 10PLN ;))) może być albo dobrze albo tanio... wsyzstko jest opisane na elektrodzie i nie kłam że sie pogubiłeś bo tego jest kilka stron :)) jeszcze masz w dziale download J-23 Full........... wszystko było 10000x wałkowane!!!!!
  • REKLAMA
  • #5 1843526
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Jak chcesz tano to na LEDACH :D

Pozdrawiam
  • #6 1843538
    friendly17
    Poziom 16  
    Czyli prosze jaśniej i konkrety
  • #7 1843563
    Popak
    Moderator na urlopie...
    friendly17 napisał:
    Czyli prosze jaśniej i konkrety

Witam
    Mam pytanie :)
    A czy wiesz co to jest LED?
    jeśli tak to szukaj bo było na elektrodzie :) Podpowiem że mozna zrobić to na układzie 555 i innych.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1843572
    friendly17
    Poziom 16  
    Tak, czytałem ten dział

Dodano po 7 [minuty]:

Ludzie poco wogle take tematy(sieśli kogoś uraże to przepraszam), jak bym tech postów nie przeczytał to bym tu nie siedział, prosze!
    "stroboskop tani!!!
    Hciałbym by był podłączony pod ziródło dzwięku jak najmniej skomplikowanym układem !!!

prosze podać proste i trwałe rozwiązania(by mi się nie sfajczył na dzieńdobry i żebym nie miał z nim problemów) i chodził długie, gługie, długie, ... lata"
  • #9 1843658
    Popak
    Moderator na urlopie...
    friendly17 napisał:
    Tak, czytałem ten dział

Dodano po 7 [minuty]:

Ludzie poco wogle take tematy(sieśli kogoś uraże to przepraszam), jak bym tech postów nie przeczytał to bym tu nie siedział, prosze!
    "stroboskop tani!!!

prosze podać proste i trwałe rozwiązania(by mi się nie sfajczył na dzieńdobry i żebym nie miał z nim problemów) i chodził długie, gługie, długie, ... lata"

KOLEGO friendly17 JUŻ CI NAPISALIŚMY ŻE TANIK KOSZTEM NIE ZROBISZ TAKIEGO UKŁADU JEDYNIE CO TO POLECAM CI NA LEDACH!!!

Ps. podaj max. kasy jaki chcesz przeznaczyc na stroba to wtedy będziemy kombinować.

Pozdrawiam
  • #10 1843948
    delma
    Poziom 18  
    pojęcie tanio jest względne bo np. w moim i innych przypadku zrobiliśmy strobo 1.5kW za 200zł ,a to w porównaniu do ceny sklepowej 1000zł jest bardzo tanio !!!!! ale w przypadku takich mocy będzie to wydatek ok 70zł
    taniej nie zrobisz a to i tak nei będzie niezawodne strobo jak chcesz mieć niezawodne gdzie się nic nie grzeje prócz palnika to zrób SCLATA 2000
  • REKLAMA
  • #11 1844655
    friendly17
    Poziom 16  
    Do 70 zł, a le bęnde go robił pomału by tak zabardzo ewentualnie nie szarpło po kieszeniach.
    Więc zgadzam sie na każdą oferte z tym zeby wilk był syty,a owca cała, czyli tak jak wyżej pisałem to zeby mruga mi na bas, ale zeby był podłaczony do żródła dzwięku i jak najmniej skomplikowany(Oczywiście ja da rade, bo pewnych zeczy nieda sie uniknąć). Więc czekam.

Pozdro i dzięki.

Jęsłi chodzi o led prosze o jakieś foto jak wyglonda stroboskop na led wykonany,bym mugł zobaczyć jak bardzo mruga.
  • #12 1844928
    delma
    Poziom 18  
    Tu jest schemat/schematy
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic214190.html
    i tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic105679.html
    Proszę moderatora o zamknięcie tematu ,gdyż dalsza dyskusja nie ma sensu !! wszystko na forum zostało omówione
    i radze ci się skupić na jednym efekcie ,a nei strobo i projektor laserowy
    skup się na jednym sprzęcie i wydaj na niego więcej kasy !!!!
  • #13 1845045
    friendly17
    Poziom 16  
    Oki, tylko układ stroboskopu był by zastosowany w laseże jako zródło światła dające wiąske na tarcze.
    oki zamykaj.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego i trwałego stroboskopu J-23 o mocy do 30W, zasilanego sygnałem dźwiękowym, z naciskiem na niskie koszty i niezawodność. Użytkownik poszukuje wykazu elementów, czytelnych schematów z rzeczywistymi zdjęciami oraz wskazówek dotyczących podłączenia kabla sygnałowego do płytki. W odpowiedziach podkreślono, że stroboskop na żarówce halogenowej jest problematyczny ze względu na długi czas wygasania włókna, co wpływa na efekt migania. Zasugerowano alternatywę w postaci stroboskopu opartego na diodach LED, które umożliwiają prostsze i tańsze rozwiązanie. Wskazano na dostępność schematów i projektów na forum Elektroda.pl, w tym linki do tematów z pełnymi schematami i zdjęciami. Poruszono kwestię kompromisu między ceną a jakością – tanie rozwiązania są mniej trwałe, a niezawodne stroboskopy o większej mocy kosztują około 200 zł. Wspomniano model SCLATA 2000 jako przykład bardziej zaawansowanego i niezawodnego stroboskopu. Użytkownik zaakceptował budżet do 70 zł i wyraził chęć otrzymania prostych, trwałych rozwiązań z podłączeniem do źródła dźwięku oraz zdjęciami wykonanych projektów, w tym stroboskopów LED. Ostatecznie zasugerowano skupienie się na jednym efekcie świetlnym i ewentualne wykorzystanie układu stroboskopu w laserze jako źródle światła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA