logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop - ladny i sprawny

Gigantor 22 Mar 2007 22:01 8707 44
REKLAMA
  • Stroboskop - ladny i sprawny
    Witam.
    Jak to mawia kumpel, kazdy DIY-owiec powinien w zyciu zrobic dwie rzeczy - subwoofer i stroboskop :) Tak wiec zabralem sie za sklecenie strobola - mial to byc prezent dla dziewczyny, niestety, nie podzielila mojej fascynacji urzadzeniem. To w sumie juz moj drugi, po zegarze nixie, projekt.

Uklad i plytka to klon AVT2260 - regulacja blyskow ok 1-30Hz, standard. Plytka zrobiona positivem, napisy po stronie elementow to prasowanka zrobiona folia (chociaz w robieniu plytek o wiele lepiej sprawdza sie "prasa menstruacyjna").
    Obudowa zarnika to ogrodowy reflektor halogenowy 200W z paroma przerobkami. Obudowa zostala rozebrana na czynniki pierwsze. Usunalem oryginalna ceramiczna oprawe do zarnika 200W, zdemontowalem tylna skrzyneczke z kostka. U dolu odblysnika wycialem spory kawalek blachy, ktory uzupelnilem otwory po oprawie zarnika halogenowego. W powstaly otwor wpasowalem plytke z IFK120, przytwierdzona na sruby do podstawy oprawy.
    Kondensatory to glownie MKSE - wykupilem caly zapas w Elstacie i Edzie w Poznaniu, stad cztery Miflexy. Stroboskop pracowal w sylwestra ponad 8 godzin, zadnego grzania. Koszt to ok 70zl - najdrozsze byly kondensatory.

Gdybym mogl, elektronike wladowalbym w aluminium i drewno, ale nie chcialem stwarzac niepotrzebnego niebezpieczenstwa "potrzepania". Wiem, ze projekt to nic nowego, ale moze podpowiedzialem, jak zrobic estetyczny, w miare tani i wytrzymaly stroboskop.

edit
    UWAGA!
    Ostatnie zdjecie przedstawia widok plytki jeszcze przed uruchomienieniem. Pomaranczowy kondensator ceramiczny (lewo, dol) zakonczyl zycie po podlaczeniu strobola do sieci (moj blad i glupota - za maly woltarz). Teraz siedzi tam 400V Miflex, tego typu co w baterii kondensatorow.
    Załączniki:
    • Stroboskop - ladny i sprawny strob-back-izo_800x600.jpg (63.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop - ladny i sprawny strob-front-izo_800x600.jpg (65.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stroboskop - ladny i sprawny strob-board_800x600.jpg (76.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Gigantor
    Poziom 19  
    Syntezatory dźwięku DIY :: syntherjack.net
    Gigantor napisał 388 postów o ocenie 1085, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3709094
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Wykonanie ok, poza brakiem uziemienia, co w przypadku przebicia może nieść poważne konsekwencje.
    Płytka ładna, kondensatory, też ładne ale konstrukcja pod względem elektronicznym sama w sobie poniżej przeciętnej.

pozdrawiam,
    Sheep
  • #3 3709351
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Konstrukcja wykonana na 6 ale przyczepie się jednej rzeczy......włącznik i regulacja prędkości powinny być z tyłu. Poco razić się w oczy, albo zasłaniać promienie stroboskopa gdy chce np. zwiększyć prędkość.
    Ogólnie 6/5.

PS. Wżuć schemat jak możesz bo chyba tego schematu właśnie stroboskopa szukam ;)
  • #4 3709444
    hetman1989r
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    No konstrukcja fajna.6/6, tylko ta regulacja z przodu zbędna. Ile dałeś za ifk120??
  • #5 3709646
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Nie znam schematu ale : czy jest jakiś obwód który odpowiada za załączanie palnika w zerze sieci?
    jeśli nie to ten rezystor prędko usmażysz a otworów wentylacyjnych nie widzę...estetyka obudowy jak i elektroniki na 6
  • #6 3709875
    _TERMINATOR_
    Uczeń
    Ocena: 3
    Projekt bardzo ładny płyteczka oki. Ocena : 6/6

P.S
    Z czego jest ta dolna obudowa , kupiona czy wymontowana :?:
  • #7 3709895
    pawel_elo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    super konstrukcja, fajne płytki i świetna obudowa. 6/6
    pozdro

Moderowany przez McRancor:

Ostrzeżenie za pisanie nic nie wnoszących postów w DIY

• #9 3710426
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    sheeeep napisał:
    Wykonanie ok, poza brakiem uziemienia...
    ...konstrukcja pod względem elektronicznym sama w sobie poniżej przeciętnej.

Na poczatku nie planowalem metalowej obudowy halogenu. Po zamontowaniu gniazda zasilania zrobilo sie troche za pozno... A co do konstrukcji - wiem. Miala byc prosta, niezawodna i do obslugi przez kobiete.

mr.box napisał:
    ...włącznik i regulacja prędkości powinny być z tyłu.

Strobol ten zostal stworzony do pracy w scisle okreslonych warunkach - impreza domowa. Stoi zawsze na szafie (gdzies wysoko), z reflektorem skierowanym w dol - regulacja z tyl bylaby bez sensu, a pilot skomplikowalby sprawe.
    Schemat AVT2260 mozna w goglach bez problemu znalezc. Jest na stronie AVT.

hetman1989r napisał:
    Ile dałeś za ifk120??

9zł

kortyleski napisał:
    ...czy jest jakiś obwód który odpowiada za załączanie palnika w zerze sieci? jeśli nie to ten rezystor prędko usmażysz a otworów wentylacyjnych nie widzę...

Przelaczania w zerze nie ma, otworow wentylacyjnych takze nie ma. 8 godzin nie wystarczylo, by cokolwiek usmazyc.

_TERMINATOR_ napisał:
    Z czego jest ta dolna obudowa , kupiona czy wymontowana :?:

Kupiona, chyba Z-78.

dowodca_armii napisał:
    Witam,
    jestem pelen podziwu bardzo ladny stroboskop. Jaki zastosowales palnik ? Pokaz srodek urzadzenia.

IFK120. Zdjec srodka nie ma, ale wierz mi, jest bardzo porzadny i kolorowy.
  • #10 3710957
    schaido
    Poziom 11  
    witam!

Podziwiam wykonanie, ładnie i staranne ale patrząc na płytke to duzo elementów zastosowałeś jak na stroboskop na tym palniku. posiadm schemat, chyba stworzony przez kolege mojego, ktory ma mało elementów wporównaniu z tym zdjeciem plytki
  • REKLAMA
  • #11 3711264
    Stanley121
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam.

Stroboskop super

mam pytanie na co jest przewidziane wejscie CON2 i do czego służy??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3711337
    Gigantor
    Poziom 19  
    Stanley121 napisał:
    Mam pytanie na co jest przewidziane wejscie CON2 i do czego służy??

Podanie na CON2 +5 / 0V powoduje zablokowanie generowania impulsow. Wejscie to nie zostalo przeze mnie wykorzystane.
  • REKLAMA
  • #13 3711601
    Stanley121
    Poziom 16  
    mam jeszcze jedo pytanie: w linku we wzorze plytki jest ukazane miejsce na 19 kondensatorów 1uf/400 widze ze i Ciebie jest ich 14 :D Ile ich w końcu potrzeba zamontować do optymalnej pracy stroboskopu?
  • #14 3711785
    Gigantor
    Poziom 19  
    Stanley121 napisał:
    mam jeszcze jedo pytanie: w linku we wzorze plytki jest ukazane miejsce na 18 kondensatorów 1uf/400 widze ze i Ciebie jest ich 14 :D Ile ich w końcu potrzeba zamontować do optymalnej pracy stroboskopu?

Wzialem tyle, ile jest na schemacie (i obrazku) - czyli 14. Na plytce jest rzeczywiscie miejsce na jeszcze 4 (CD1 - CD4) - podejrzewam, ze autor zostawil miejsce na dodatkowe w przypadku uzycia innego zarnika.
  • #15 3711913
    Stanley121
    Poziom 16  
    Moje ostatnie pytanie: czy moge użyć kondensatory elektrlity czy musza byc koniecznie takie jak u Ciebie w Strobie?
  • #17 3712133
    Stanley121
    Poziom 16  
    miałem juz stroboskop na tym samym palniku i parkiet 20x10 metrów oswietliło bez problemu
  • #18 3712462
    nikus666
    Poziom 12  
    Ja też mam głupie pytanie czemu każda konstrukcja DIY jest oceniana co to jest szkoła czy forum?. A myślałem że po to są DIY żeby samemu robić ,jeżeli się nie mylę to każdy który coś krytykuje powinien sam to złożyć i pokazać że jego rzecz jest lepsza (to dopiero zawali to forum) pozdrawiam.
  • #19 3712536
    Stanley121
    Poziom 16  
    nikus666 napisał:
    Ja też mam głupie pytanie czemu każda konstrukcja DIY jest oceniana co to jest szkoła czy forum?. A myślałem że po to są DIY żeby samemu robić ,jeżeli się nie mylę to każdy który coś krytykuje powinien sam to złożyć i pokazać że jego rzecz jest lepsza (to dopiero zawali to forum) pozdrawiam.

A czy kazuje ktoś komuś cos wystawiać na tym forum? Nie. Kazdy wystawia swoja konstrukcje zeby sie nia pochwalic i zasiegnac ewentualnych porad i informacji na temat co zrobil zle i co moze poprawic. DIY-oznacza zrób to samemu, ale także zrob to dobrze i bez błedów aby inni mogli zrobic to i sie tym cieszyc i po to są oceny sugestie, krytyka, poprawianie błedów. Po to żeby tworzyć rzeczy człowiekowi użyteczne które nie maja błedów i nie zagrażaja jego życiu.

Pozdrawim
  • #20 3712798
    Lord_Wejder
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Wykonanie 6/6 pod wzgledem estetyki.

2 pytanka.
    1- skad miales transformator do niego?? czy byl moze w tym zestawie co jest dostepny w sklepie avt czy kupowales go osobno, jezeli tak to ile kosztowal.
    2- skad miales obudowe na zarnik?? kupowales w jakims sklepie obudowe na zwyklego halogena??
  • #21 3712870
    nikus666
    Poziom 12  
    Kolego Stanley121 masz rację ale niestety większość tylko piszę ładne lub nie ładne i daje ocenę dzięki
    bogu administratorzy to regulują ale spora większość komentarzy się do takiej wypowiedzi sprowadza. Czytałem kiedyś ilu potrzeba ludzi na forum elektrody żeby zmienić żarówkę i to było w tym zabawne że autor podkreślił w jakiś sposób głupotę wypowiedzi a ludzie komentowali pisząc "dokładnie zgadzam się w 100% nie zawalajmy tego forum głupimi wypowiedziami" a jeżeli się czyta coś w stylu zmień gałkę od potencjometru lub ja bym dał to a nie tamto ,to chyba przyznasz że to jest bez sensu (zapewne tak jak moja wypowiedź).
  • #22 3713158
    Stanley121
    Poziom 16  
    No i tu się zgodzę z kolegą w 100%. Ale dobrze że jest to rególowane i tępione przez moderatorów i administratorów ale skończmy nasze uwagi bo jeszcze temat zostanie zamkniety :cry:

Ja ponawiam pytanie czy kondensatory 1uf/400 mozna zastapic takimi samymi tyle że elektrolitami(są o wiele tańsze :D )?

Pozdrawiam
  • #23 3713357
    P-men
    Poziom 11  
    Super wykonanie!! Elegancko zrobiona płytka. Ja zrobiłem stroboskop tylko na 230v. Co moge użyć zamiast żarówki?? Żeby szybcjie gasło??
  • #24 3713465
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    P-men napisał:
    Super wykonanie!! Elegancko zrobiona płytka. Ja zrobiłem stroboskop tylko na 230v. Co moge użyć zamiast żarówki?? Żeby szybcjie gasło??

O. M. G. A to nie jest na 230V ?? Tam nie ma zarowki tylko palnik IFK120 !!
  • #25 3713725
    P-men
    Poziom 11  
    wiem. ale ja zrobiłem układzik który przypomina stroboskop, można zwiększyć z zmniejszyć szybkośc migania, tylko że mam napięcie 230V więc moge użyć żarówke, a wjadomo że żarówka wolno gaśnie, dlatego moje pytanie co użyć żeby szybciej gasło? Może taką lampe z źarnikiem która została użuta przez Gigantor do zrobienia stroboskopu.
  • #26 3713769
    Stanley121
    Poziom 16  
    Witam.

Ztego co wiem to z tą żarówką nie da się nic zrobić po prostu za wolno gaśnie. Spróbuj na diodach led są "szybsze". Co do palnika Ifk to sie porządnie zastanów bo do wyzwolenia z niego błysków jest potrzeba 600v i lepiej tu zastosować gotowy schemat.
  • #27 3713799
    P-men
    Poziom 11  
    chodzi mi o taką lampe http://www.allegro.pl/item175846382_lampa_150w_z_czujnikiem_ruchu_zarnikiem_najtaniej.html tylko bez czujnika róchu. Obiło mi się kiedyś o uszy że takie lampy z ziarnikiem szybko gasną. Wiecie coś na ten temat??

Dodano po 3 [minuty]:

Dokładnie chodzi mi o coś takiego http://www.allegro.pl/item177547937_lampa_halogenowa_500w_zarnik_reflektor_super_cena.html
  • #28 3713849
    Gigantor
    Poziom 19  
    Lord_Wejder napisał:

1- skad miales transformator do niego?? czy byl moze w tym zestawie co jest dostepny w sklepie avt czy kupowales go osobno, jezeli tak to ile kosztowal.
    2- skad miales obudowe na zarnik?? kupowales w jakims sklepie obudowe na zwyklego halogena??

1.
    Wszystko robilem sam, z projektu AVT wzialem tylko schemat - trafo kupowalem wiec osobno. Transformator zaplonowy kosztowal 7zl.

2.
    To obudowa halogenu ogrodowego 200W (takiego najzwyklejszego). Kosztuje ok 9 - 12zl, do kupienia w kazdym markiecie budowlanym.

Stanley121 napisał:
    Ja ponawiam pytanie czy kondensatory 1uf/400 mozna zastapic takimi samymi tyle że elektrolitami(są o wiele tańsze :D )?

Zastosowano baterie MKSE, by ograniczyc grzanie ukladu. Same MKSE prawie sie nie grzeja, do tego w baterii zwiakszona jest powierzchnia, a wiec odprowadzanie ciepla lepsze. MKSE 1u/400V wyrwalem za 80gr, wiec nie jest najgorzej, Miflexy kosztowaly niestety 2zl, ale nie mialem wyjscia.

P-men napisał:
    wiem. ale ja zrobiłem układzik który przypomina stroboskop, można zwiększyć z zmniejszyć szybkośc migania, tylko że mam napięcie 230V więc moge użyć żarówke, a wjadomo że żarówka wolno gaśnie, dlatego moje pytanie co użyć żeby szybciej gasło? Może taką lampe z źarnikiem która została użuta przez Gigantor do zrobienia stroboskopu.

Zarnik potzrbuje napiecia wyzszego niz 230V (stalego), u mnie bateria laduje sie do ponad 600V.
  • #29 3713855
    dezmont
    Poziom 11  
    mugłbys podac schemat- tak wogule to jest super i tez chce zrobic:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy stroboskopu DIY opartego na schemacie AVT2260, wykorzystującego palnik ksenonowy IFK120 oraz obudowę z halogenowego reflektora ogrodowego 200W (model Z-78). Projekt cechuje się estetycznym wykonaniem płytki drukowanej z kondensatorami MKSE 1uF/400V, choć pojawiły się uwagi dotyczące braku uziemienia i wentylacji obudowy. Regulacja częstotliwości błysków odbywa się w zakresie 1-30 Hz, a sterowanie jest proste, z potencjometrem z przodu, co wzbudziło dyskusję o ergonomii. Palnik IFK120 wymaga napięcia zapłonowego powyżej 600 V, co realizuje wbudowany transformator zapłonowy. Wątpliwości pojawiły się co do zastosowania kondensatorów elektrolitycznych zamiast MKSE, z uwagi na trwałość i parametry pracy. Poruszono także temat alternatywnych źródeł światła, takich jak żarówki halogenowe 230V, które jednak gasną wolniej niż palniki ksenonowe, co wpływa na jakość efektu stroboskopowego. Koszt wykonania urządzenia szacowany jest na około 60-70 zł, w zależności od jakości kondensatorów i innych komponentów. Wskazano, że schemat AVT2260 jest dostępny publicznie i można go łatwo znaleźć. Dyskusja zawierała również porady dotyczące montażu, bezpieczeństwa oraz sugestie dotyczące poprawy ergonomii i chłodzenia urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA