logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wtórnik emiterowy. Dziwny wynik symulacji w LTspice

jomal123a 27 Sie 2019 11:47 1059 1
REKLAMA
  • #1 18137454
    jomal123a
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,

Od jakiegoś czasu głowie się nad pewnym problemem. Zaprojektowałem sobie wtórnik emiterowy który teoretycznie powinien być w stanie wysterować obciążenie 80 Ohm ze źródła sygnału o rezystancji ok. 1 kOhm. Otóż na bazie tranzystora pojawia się poprawne napięcie tzn składowa stała + odpowiednia składowa zmienna (w tym przypadku około 3V), za to na emiterze gdzie napięcie powinno być 'przesunięte o ok 0.6 w dół' dzieją się dziwne rzeczy (takie jak na obrazku). Jeżeli ktoś byłby w stanie mnie oświecić był bym bardzo wdzięczny bo nie mogę dojść co tu właściwie się dzieje :/

Wtórnik emiterowy. Dziwny wynik symulacji w LTspicedziwna_sp..wa.png (76.36 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18141638
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    jomal123a napisał:
    Zaprojektowałem sobie wtórnik emiterowy który teoretycznie powinien być w stanie wysterować obciążenie 80 Ohm ze źródła sygnału o rezystancji ok. 1 kOhm.

Na jakiej podstawie tak myślisz?

Jak wiadomo tranzystor NPN jest wstanie tylko "dostarczyć" prądu do obciążenia, nie ma zdolności "pochłaniania" prądu (prąd może tylko wypływać z emitera a nigdy do niego wpływać). Dlatego z prądem "dodatnim" nie ma problemów.

Dla "ujemnej połówki" już nie jest tak dobrze. Tym razem to rezystor RE (R4) musi być wstanie "pochłonąć " ten "ujemny prąd".

Co obrazowo pokazuje ten rysunek:

Wtórnik emiterowy. Dziwny wynik symulacji w LTspice

Czy już widzisz jaki jest maksymalny "ujemny" prąd jaki może płynąć przez R5?

A z tego co widzę to kiepsko dobrałeś dzielnik na bazie tranzystora.

Bez zagłębiania się w aptekarskie obliczenia na bazie będziesz miał coś w okolicy:

Ub = 15V•(9.2kΩ/( 14kΩ + 9.2kΩ)) ≈ 5.9V.

A na emiterze z 5V. A to oznacza że najwyższe ujemne napięcie na obciążeniu jakie uzyskasz to:

U_neg_max = 5V•80Ω/(500Ω + 80Ω) ≈ -0.68V.

Tranzystor zatkany (Ie = 0A) a kondensator C3 rozładowuje się przez R4 + R5.

Z tego wynika, że jeśli chcesz uzyskać te ±3V na rezystancyj obciążenia, to musisz zwiększyć spoczynkowe napięcie na emiterze do:

Ue_min = (1 + RE/RL)•Uwy max = (1 + 500Ω/80Ω)•3V = 21.75V

Co z tymi wartościami elementów i napięcia zasilania nie jest możliwe.
    Układ wymaga przeprojektowania.

Zauważ jeszcze że reaktancja kondensatora C3 dla 50Hz wynosi ok Xc = 0.16/(C•F) ≈ 32Ω. A to jest sporo za dużo w porównaniu z R5.

Dodatkowo rezystor o rezystancji 4,7kΩ (przecinek zamiast kropki) LTspice potraktuje jako rezystor o rezystancji 7kΩ.

I jak pomogłem @jomal123a ?
REKLAMA