logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica AWST 10l - Nie wiruje, pobiera za mało wody, kod błędu bez instrukcji

koolisty 27 Sie 2019 13:52 930 11
REKLAMA
  • #1 18137677
    koolisty
    Poziom 8  
    Witam.
    Mam problem z pralka Amica AWST 10l.
    Pralka działała sprawnie, tylko urządzała wędrówki po łazience. Przyczyną okazał się uszkodzony amortyzator.
    Po wymianie amortyzatora kultura pracy się poprawiła, jednak od razu powstały kolejne problemy. Przy rozpoczęciu cyklu prania pralka pobiera wodę przez około 7 sekund tylko i potem już jej nie dobiera. Po okolo 20 - 30 minutach pralka staje (wydaje mi się że w momencie w którym powinna zacząć wirować) i wyskakuje kod błędu, którego nie ma w instrukcji obsługi: kontrolka start/pauza (druga z prawej) pali się na czerwono, natomiast kontrolka płukanie extra pali się na pomarańczowo.
    Na samym wirowaniu załącza się tylko pompa. Nawet nie startuje do wirowania. Pompa działa normalnie. Hydrostat był wymieniony, nic nie pomogło. Sitko i filtr czyste.
    Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 18138070
    Mardok2
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Jak nie nabiera wody do końca to hydrostat, ale skoro wymieniłeś to przedmuchaj rurkę i filtr bo jak przechyliłeś to coś się dostało. Jeśli nie wiruje to w sterowniku triak pewnie zalałeś po przechyleniu. Pojemnik na detergenty wyjmowałeś przed położeniem? Czy silnik wogóle podejmuje pracę i się obraca?
  • REKLAMA
  • #3 18138217
    koolisty
    Poziom 8  
    Rurka była przedmuchana. Silnik normalnie pracuje, tylko samo wirowanie nie załącza się. Filtr od pompy jest czysty.
  • REKLAMA
  • #4 18138274
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Czy do kubka hydrostatu zaglądałeś ? Znajdziesz go idąc po wężyku hydrostatu w dół.
    Jeżeli tam znajdziesz błoto to trzeba go wyczyścić.
  • #5 18139558
    koolisty
    Poziom 8  
    Jeżeli kubek hydrostatu to taka gumowa fajka, to już tak. Drożne to bylo, chociaż był osad na ściankach. Płukane kilkanaście razy pod ciśnieniem. Coś tam syfu wyleciało, ale to nie to. Z ciekawostek dodam, że jak odłącze kable od hydrostatu to pralka tak samo działa, jak z podłączonym. Oglądałem moduł od tej strony ukrytej - gołym okiem nie widać żadnych spaleń.
  • REKLAMA
  • #6 18141565
    Gobro
    Poziom 31  
    Nastaw programator na pobór wody. Po nabraniu wody wyłącz ją i ściągnij wężyk z hydrostatu, a następnie nastaw na wirowanie.
  • #7 18142696
    koolisty
    Poziom 8  
    Na pobór wody, czyli rozumiem na któryś z programów prania? Dalej pobiera wodę przez około 7 sekund, po czym tylko kręci bębnem na wolnych obrotach i już wody nie pobiera. Po wyłączeniu pralki, wyjęciu wężyka od hydrostatu i włączeniu wirowania zachowuje się dalej tak samo. Na wirowaniu wypompowuje wodę tylko, a na obroty do wirowania nawet nie startuje tylko wyskakuje ten sam błąd co wcześniej po jakimś czasie.
  • #8 18142725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18168979
    koolisty
    Poziom 8  
    Witam, sorki, ze tak późno odpisuje, ale natłok różnych zdarzeń był.
    Próbowałem co byłem sam w stanie ogarnąć, co sam potrafiłem zrobić bez specjalistycznej wiedzy.
    Może to triak? Ale ja nawet nie wiem jak sprawdzić czy to traik czy coś innego.
    W każdym bądź razie poddałem się w końcu i kupiłem używkę. Indesit iwe 71082. Mam nadzieje, że chociaż z pół roku pochodzi ;)
    Amica wyniesiona do szopy - albo będę dłubał w niej w wolnych chwilach, albo sie poddam całkiem i na części może ktoś weźmie.
  • #11 18170254
    Gobro
    Poziom 31  
    Jeszce do sprawdzenia elektrozawory, pewnie jeden jest uszkodzony i dlatego tak się dzieje. Potrzebny będzie multimetr i omomierzem sprawdzić.
  • #12 18277207
    koolisty
    Poziom 8  
    Temat do zamknięcia.
    Amica w częściach leży, jak komuś potrzebne części proszę pisać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z pralką Amica AWST 10l, która po wymianie uszkodzonego amortyzatora przestała prawidłowo działać. Pralka pobiera wodę przez około 7 sekund, a następnie przestaje, co prowadzi do zatrzymania cyklu prania i wyświetlenia nieznanego kodu błędu. Wymieniono hydrostat, sprawdzono filtr i sitko, jednak problemy nadal występują. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie triaka w sterowniku. Po próbach naprawy zdecydował się na zakup używanej pralki Indesit iwe 71082, a Amica została odłożona na części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA