logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo aio 300-22isu - Po czyszczeniu komputer się nie włącza

KrzysztofJedrch 27 Sie 2019 15:18 900 13
REKLAMA
  • #1 18137844
    KrzysztofJedrch
    Poziom 7  
    Witam posiadam komputer ale in one Lenovo 300-22isu. Win 10, procesor i3, 4GB RAM 1T hdd. Dzisiaj przebrałem komputer żeby wyczyścić go z kurzu, po czyszczeniu komp się nie włącza. Podświetla się przycisk power, słychać wentylator, obraz jest ciągle czarny i brak reakcji na peryferiach, klawiatura i mysz na kablu i żadnych reakcji, laser w myszy się nie świeci.
  • REKLAMA
  • #2 18137971
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8207
    Witaj.
    Jak i czym był czyszczony komputer?
    Czy były demontowane jakiekolwiek komponenty (procesor, RAM)?
    Jakieś dźwięki z głośnika?
  • #3 18137977
    KrzysztofJedrch
    Poziom 7  
    Po ściągnięciu dolnej części obudowy odpisałem dysk, później wypisałem ram, i odkręciłem wentylator i radiator. Wszystko było czyszczone z kurzu drobnym pędzelkiem. Ram wpiąłem w to samo gniazdo z którego był wyciągany. Z głośników zero dźwięku. Słychać tylko wentylator.
  • REKLAMA
  • #4 18138044
    dt1
    Admin grupy komputery
    Spróbuj wypiąć RAM i zamontować go ponownie, ewentualnie spróbuj też zamontować do innego slotu. Czy po zdjęciu radiatora została wymieniona pasta termoprzewodzaca?
  • REKLAMA
  • #5 18138200
    KrzysztofJedrch
    Poziom 7  
    Spróbuje to zrobić po powrocie do domu. A pasty niestety nie wymieniłem mój błąd. A powiesz mi jak pozbyć się resztek starej pasty?
  • #7 18138426
    RsNeo
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Najważniejsze pytanie czy wyjmowałeś procesor ze swojego slotu ? Jeśli tak to wyjmij go ponownie tylko bardzo ostrożnie i przyjrzyj się uważnie czy nie są zagięte piny łączące procesor.

Jeśli nie to sprawdź czy prawidłowo podłączyłeś wentylatory w swoje miejsca te komputery ( bynajmniej u nas w pracy ) jak nie jest podpięty wentylator do chłodzenia procesora nie uruchamiają się.
  • #8 18138857
    KrzysztofJedrch
    Poziom 7  
    Wszystko podpiąłem w te same miejsca z których wyjmowałam. Zaraz zabieram się do ponownego rozebrania i zobaczymy czy i co zepsułem.

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Wydaje mi się że procesor jest zintegrowany z płytą. W tym miejscu przykręcona była miedziana „rurka” połączona z radiatorem przy wentylatorze. Wszystko podpięte jest tak jak było. Właśnie idę po pastę Lenovo aio 300-22isu - Po czyszczeniu komputer się nie włącza

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Wymieniłem pastę, przełożyłem ram w drugi slot i komp działa. Pozostało jedno pytanie dlaczego ram w drugim slocie nie działał?
  • #10 18139338
    KrzysztofJedrch
    Poziom 7  
    Wczoraj jak czyściłem kompa kość była niedziałającym już slocie. Kość wyciągnąłem na chwile, później po złożeniu przesłany się uruchamiać. Dzisiaj przełożyłem kość do drugiego slotu i komp się uruchomił. Dodaje, że kilkukrotnie usiłowałem dzisiaj wkładać kość do tych slotów i ten w którym pierwotnie była kość nie reaguje :/. Samemu da się to ogarnąć, czy serwis?
  • REKLAMA
  • #12 18140234
    Sn4Q
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Być może do niedziałającego slotu dostał się jakiś paproch, który blokuje komunikacje z kością. Możesz spróbować przedmuchać to jakimś sprężonym powietrzem jeżeli tak bardzo zależy Ci na drugim slocie.
  • #13 18140524
    KrzysztofJedrch
    Poziom 7  
    Właśnie będę musiał sprawdzić co z tym slotem bo w planach była rozbudowa ramu i wykorzystanie 2 slotów.
  • #14 18140547
    dt1
    Admin grupy komputery
    Czasem bardziej opłacalne może być w takim przypadku sprzedanie posiadanego RAMu i kupno większego.

Zwykle, jeśli RAM nie działa w jednym ze slotów to albo ten slot jest zanieczyszczony (to wykluczyłeś przedmuchując go), albo uszkodzony mechanicznie, albo jeden kanał kontrolera pamięci w procesorze się uszkodził. Żadna z tych napraw nie będzie specjalnie tania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem Lenovo AIO 300-22ISU, który przestał się włączać po czyszczeniu. Po demontażu i czyszczeniu komponentów, komputer nie reagował, mimo że wentylator działał, a przycisk zasilania się podświetlał. Użytkownik został poproszony o sprawdzenie pamięci RAM oraz ponowne podłączenie komponentów. Po wymianie pasty termoprzewodzącej i przetestowaniu różnych slotów RAM, komputer zaczął działać, jednak jeden z slotów RAM okazał się uszkodzony. Użytkownik rozważał serwis, ale ostatecznie zdecydował się na używanie działającego slotu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA