Witam posiadam UPS APC Smart-UPS 1000 RM 1U który utrzymuje serwer. Kilka dni temu powiadomił nas iż należy wymienić baterię. Pojechałem do hurtowni i razem z Panem sprzedającym zmierzyliśmy akumulatory i zakupiłem cztery sztuki o identycznej rezystancji wewnętrznej oraz o identycznym prądzie maksymalnym. (4x 6v 7Ah każdy 6mΩ oraz 130A ).
Akumulatory zabrałem do domu i podłączyłem pod ładowarkę elektroniczną by je w pełni pojedynczo naładować, następnie załadowałem do UPS'a.
Do programowania UPS'a używam oryginalnego oprogramowania apc powerchute business edition USB.
Procedurę wykonałem tak:
- Uruchomiłem UPS'a
- Pozostawiłem go włączonego na 24godziny ( napięcie na akumulatorach 27.77v)
- Uruchomiłem serwer który obciążył UPS'a na 30%
- Uruchomiłem kalibrację baterii
Kalibracja trwała około 10 minut czyli prawidłowo.
- Po ponownym naładowaniu baterii "self test" przechodzi bez problemów.
Teraz problem:
Serwer obciąża UPS'a od 27% do 96% - od zawsze tak pracował i nie było problemów.
Aktualnie jak obciążenie wzrośnie do ponad 35% na panelu UPS'a zaczynają migać wszystkie diody od akumulatorów. W instrukcji przeczytałem iż oznacza to że zakładany czas pracy na baterii będzie niższy niż przy kalibracji.
OK nie jest to problemem więc obciążyłem UPS'a na 70% i kliknąłem kalibrację.
W tym momencie UPS zaczyna proces kalibracji po czym po dosłownie jednej sekundzie przełącza się z powrotem na zasilanie z gniazdka a serwer otrzymuje polecenie wyłączenia i się wyłącza.
Po uruchomieniu serwera UPS pokazuje 1% baterii i rozpoczyna kilkugodzinne ładowanie trwa ono około 3 godziny.
Ponownie pojechałem do hurtowni i wymieniłem baterie na nowe innej firmy tak samo skalibrowane i naładowane lecz problem jest identyczny.
Jak mam wykonać kalibrację w takim momencie ?
UPS ma proste zadanie utrzymać serwer w pracy gdy zaniknie prąd na około 15 do 30 sek bo takie właśnie zaniki się czasem u nas zdarzają a niestety wysyła od razu polecenie wyłączenia a to już jest niedobrze.
Proszę o pomoc - pozdrawiam.
Akumulatory zabrałem do domu i podłączyłem pod ładowarkę elektroniczną by je w pełni pojedynczo naładować, następnie załadowałem do UPS'a.
Do programowania UPS'a używam oryginalnego oprogramowania apc powerchute business edition USB.
Procedurę wykonałem tak:
- Uruchomiłem UPS'a
- Pozostawiłem go włączonego na 24godziny ( napięcie na akumulatorach 27.77v)
- Uruchomiłem serwer który obciążył UPS'a na 30%
- Uruchomiłem kalibrację baterii
Kalibracja trwała około 10 minut czyli prawidłowo.
- Po ponownym naładowaniu baterii "self test" przechodzi bez problemów.
Teraz problem:
Serwer obciąża UPS'a od 27% do 96% - od zawsze tak pracował i nie było problemów.
Aktualnie jak obciążenie wzrośnie do ponad 35% na panelu UPS'a zaczynają migać wszystkie diody od akumulatorów. W instrukcji przeczytałem iż oznacza to że zakładany czas pracy na baterii będzie niższy niż przy kalibracji.
OK nie jest to problemem więc obciążyłem UPS'a na 70% i kliknąłem kalibrację.
W tym momencie UPS zaczyna proces kalibracji po czym po dosłownie jednej sekundzie przełącza się z powrotem na zasilanie z gniazdka a serwer otrzymuje polecenie wyłączenia i się wyłącza.
Po uruchomieniu serwera UPS pokazuje 1% baterii i rozpoczyna kilkugodzinne ładowanie trwa ono około 3 godziny.
Ponownie pojechałem do hurtowni i wymieniłem baterie na nowe innej firmy tak samo skalibrowane i naładowane lecz problem jest identyczny.
Jak mam wykonać kalibrację w takim momencie ?
UPS ma proste zadanie utrzymać serwer w pracy gdy zaniknie prąd na około 15 do 30 sek bo takie właśnie zaniki się czasem u nas zdarzają a niestety wysyła od razu polecenie wyłączenia a to już jest niedobrze.
Proszę o pomoc - pozdrawiam.