logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] UPS APC Smart-UPS 1000 RM 1U - Problemy z kalibracją nowych baterii.

RsNeo 28 Sie 2019 11:42 2298 3
REKLAMA
  • #1 18139131
    RsNeo
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam posiadam UPS APC Smart-UPS 1000 RM 1U który utrzymuje serwer. Kilka dni temu powiadomił nas iż należy wymienić baterię. Pojechałem do hurtowni i razem z Panem sprzedającym zmierzyliśmy akumulatory i zakupiłem cztery sztuki o identycznej rezystancji wewnętrznej oraz o identycznym prądzie maksymalnym. (4x 6v 7Ah każdy 6mΩ oraz 130A ).
    Akumulatory zabrałem do domu i podłączyłem pod ładowarkę elektroniczną by je w pełni pojedynczo naładować, następnie załadowałem do UPS'a.
    Do programowania UPS'a używam oryginalnego oprogramowania apc powerchute business edition USB.
    Procedurę wykonałem tak:
    - Uruchomiłem UPS'a
    - Pozostawiłem go włączonego na 24godziny ( napięcie na akumulatorach 27.77v)
    - Uruchomiłem serwer który obciążył UPS'a na 30%
    - Uruchomiłem kalibrację baterii
    Kalibracja trwała około 10 minut czyli prawidłowo.
    - Po ponownym naładowaniu baterii "self test" przechodzi bez problemów.

Teraz problem:
    Serwer obciąża UPS'a od 27% do 96% - od zawsze tak pracował i nie było problemów.
    Aktualnie jak obciążenie wzrośnie do ponad 35% na panelu UPS'a zaczynają migać wszystkie diody od akumulatorów. W instrukcji przeczytałem iż oznacza to że zakładany czas pracy na baterii będzie niższy niż przy kalibracji.
    OK nie jest to problemem więc obciążyłem UPS'a na 70% i kliknąłem kalibrację.
    W tym momencie UPS zaczyna proces kalibracji po czym po dosłownie jednej sekundzie przełącza się z powrotem na zasilanie z gniazdka a serwer otrzymuje polecenie wyłączenia i się wyłącza.
    Po uruchomieniu serwera UPS pokazuje 1% baterii i rozpoczyna kilkugodzinne ładowanie trwa ono około 3 godziny.

Ponownie pojechałem do hurtowni i wymieniłem baterie na nowe innej firmy tak samo skalibrowane i naładowane lecz problem jest identyczny.

Jak mam wykonać kalibrację w takim momencie ?
    UPS ma proste zadanie utrzymać serwer w pracy gdy zaniknie prąd na około 15 do 30 sek bo takie właśnie zaniki się czasem u nas zdarzają a niestety wysyła od razu polecenie wyłączenia a to już jest niedobrze.

Proszę o pomoc - pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18139235
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Miałem kiedyś APC Smart 700 i kalibrację musiałem wykonać przez terminal. Z UPSem łączyłem sie po kabelku RS232. Może Ci to pomoże, ale nie jestem pewny na 100%. Procedura jest jednak dla UPSów z serii Smart.

1. Uruchomić HyperTerminal na odpowiednim porcie (zazwyczaj COM1) z ustawieniami 2400,8,N,1 Xon/Xoff
    2. Przywitać się z UPS za pomocą klawiszy SHIFT+Y i UPS odpowie "SM". Jeśli nie odpowie to znaczy, że coś jest nie tak z kablem, transmisją lub UPS ma walniętą logikę (lub to nie jest wersja zasilacza Smart bądź nie obsługuje tego protokołu komunikacyjnego).
    3. Nacisnąć 1 i po ok 2s znowu 1 - próbować do skutku aż "PROG"
    4. Teraz należy uważać gdyż można nieźle namieszać. Każdy znak klawiatury jest komendą! Spis komend znajduje się w załączniku, a są to komendy w większości sprawdzone na SMART 1000 i 700.
    5. Naciskamy 0, UPS pokaże jakąś wartość hex. Zmieniamy ją za pomocą + lub - na wartość FF.
    6. Teraz można przeprowadzić kalibracje naciskając SHIFT+D w HyperTerminalu - pokazywać się będą co jakiś czas wykrzykniki! Komendą f możemy sprawdzić pozostały stan naładowania akumulatorów w procentach. Kalibracja zatrzyma się w okolicach 27% (dalej zasilacz nie dopuszcza do głębszego rozładowania).
    8. Kończymy tryb programowania przez naciśnięcie R i zamykamy HyperTerminal.

Uwaga: przy wydawaniu komend wielkość liter ma znacznie.
  • REKLAMA
  • #3 18139329
    RsNeo
    Poziom 19  
    To jest już nowszy model i nie posiada on gniazda RS232, a wszystko załatwia się poprzez USB i oprogramowanie dedykowane temu modelowi.
  • #4 18143386
    RsNeo
    Poziom 19  
    Znalazłem w końcu sposób aby zrobić kalibrację poprawnie.
    Zostawię instrukcję dla innych których też spotka kiedyś ten problem.

Istnieją dwa rodzaje kalibracji:
    Pierwsza
    Jest to preferowana metoda dla wszystkich Smart-UPS, z wyjątkiem modeli zaczynających się na SU (IE: SU700NET).
    Kalibracja jest inicjowana z Power Chute Business Edition, karty zarządzania siecią lub ekranu LCD UPS (jeśli jest w wyposażeniu).
    Upewnij się, że normalne obciążenie jest podłączone
    Przed rozpoczęciem kalibracji upewnij się, że akumulator jest naładowany w 100%
    Aby uzyskać najlepsze wyniki, obciążenie powinno wynosić ponad 30%
    UPS rozładuje akumulator, a następnie przełączy się z powrotem w tryb online i naładuje ponownie
    Kalibracja nie może być przerywana w celu uzyskania prawidłowych wyników

Druga i ta u mnie zadziałała.
    Kalibracja ręczna:
    Jest to preferowana metoda dla inteligentnych UPS-ów serii „SU” lub za każdym razem, gdy kalibracja sterowana przez użytkownika nie jest możliwa
    Zatrzymaj działanie oprogramowania Power Chute i odłącz kabel szeregowy, USB lub Ethernet.
    Tam musi być co najmniej 30% obciążenie dołączone do zasilacza w trakcie tej procedury, a to obciążenie nie może wahać się więcej niż +/- 5%. TO JEST WAŻNE
    Podłącz niekrytyczne obciążenie do UPS, a następnie nałóż UPS na akumulator, odłączając go od zasilania sieciowego
    Pozwól, aby urządzenie działało na akumulatorze, aż całkowicie się wyłączy. Obciążenie podłączone do UPS spadnie .
    Jeśli obciążenie nie wynosi co najmniej 30% lub jeśli kalibracja zakończy się, zanim zasilacz UPS spadnie, kalibracja nie będzie działać.
    Podłącz UPS z powrotem do gniazdka elektrycznego i pozwól mu się naładować (najlepiej wyłączony)
REKLAMA