logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] APC Smart-UPS 1500 VA - problem z kalibracją po wymianie baterii na większe

sliver1 09 Sie 2021 10:23 4881 8
REKLAMA
  • #1 19556064
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    Wymieniłem akumulatory w UPS-ie APC Smart-UPS 1500 VA, ale zamiast oryginalnych 2x17Ah założyłem zamienniki 2x20Ah. Podłączyłem obciążenie 32% (3 żarówki 100W) i uruchomiłem kalibrację w programie PowerChute, po 3 sekundach wyświetliła się informacja o zakończeniu kalibracji, ale nadal jest problem z podtrzymaniem na tych bateriach bo przy 300W trzyma 3-4 min.
    Próbowałem jeszcze kalibracji ręcznej poprzez rozładowanie do zera przy tym samym obciążeniu ale jest tak samo. Czy trzeba coś jeszcze konfigurować przy wymianie na większe AKU?
  • REKLAMA
  • #2 19556549
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    To się tak nie robi. Naładuj go do pełna i odłącz kabel od prądu żeby sam się rozładował i wyłączył.
    Daj plusik jak pomogłem :-)
  • REKLAMA
  • #3 19556738
    sliver1
    Poziom 22  
    Już tak robiłem- z obciążeniem 30 i 0%.
  • REKLAMA
  • #4 19556745
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ale to się robi raz. Nie rozładowuj baterii kwasowych jak nie musisz. W tych APC zawsze tak się robiło nawet przy oryginalnych bateriach inaczej UPS nie umie się odnaleźć z nową baterią. A właśnie, może się doczytałeś gdzieś, bo PDF-ach nie ma. Ile wynosi maksymalny prąd przez pojedyncze tylne gniazdko wyjściowe? Widziałeś specyfikację gdzieś?
  • #5 19557508
    sliver1
    Poziom 22  
    mariusz.lubicz napisał:
    Ale to się robi raz. Nie rozładowuj baterii kwasowych jak nie musisz. W tych APC zawsze tak się robiło nawet przy oryginalnych bateriach inaczej UPS nie umie się odnaleźć z nową baterią.
    A jeśli taka metoda nie pomaga?
    mariusz.lubicz napisał:
    A właśnie, może się doczytałeś gdzieś, bo PDF-ach nie ma. Ile wynosi maksymalny prąd przez pojedyncze tylne gniazdko wyjściowe? Widziałeś specyfikację gdzieś?
    Wydaje mi się, że te gniazda są ze sobą połączone równolegle. Na obudowie jest tylko info o 980W i 9,8A max. Podczas prób kalibracji pod jedno gniazdo podłączałem ok. 800W.
  • #6 19557953
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Metoda kalibracji przez naładowanie i odłączenie kabla zasilającego u mnie działa na kilku SUA1000 i SUA1500 natomiast kalibracja wewnątrz przez program przez USB nie bardzo. Później nigdy tego już nie robiłem. Jak kupuję nowe baterie, ostatnio w 2020 wymieniałem w jednym, to naładowałem je i odłączyłem wtyczkę z gniazdka i zostawiłem do całkowitego rozładowania. Mam taki stary halogen budowlany, żarnikowy 200W albo 300W i go zostawiam do wyczerpania.
    Tę technikę wyczytałem wiele lat temu chyba na stronie www APC w razie niepowodzenia z kalibracją po wymianie. 15 lat temu? Na pewno dawno. Miałem przypadek, że w nowym APC pierwszy raz zmieniłem baterie i pokazywał czas pracy 5 minut i ledy wskazywały, że jest rozładowany.
    Myślę, że nie ma co próbować nawet robić tego przez program, bo szkoda rozładowywać do końca gdy nie ma konieczności.
    Ten program APC to był zawsze taki bloatware, teraz shneider zrobił serwer www jeszcze większy bloatware, potencjalny wektor ataku na komputer. Trzeba go użyć raz jak potrzeba do ustawienia parametrów, czułości czy buzerka i odinstalować padlinę. Natomiast USB ładnie rozpoznaje Windows jak baterię w laptopie i nie potrzeba żadnego bloatare.
  • Pomocny post
    #7 19560746
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Ze znanego forum Link o kalibracji za pomoca pogramów (sa na stronie APC Link)
    *APC-Fix
    * lub
    plus spec. kabel (940-024C)> troszkę przerobiony... nie jak standartowy w zestawie w zestawie z UPS (940-024)

p.s
    Lub jak opisano Link zmiana Rejestru ,
    * podobnie na forum (ua) Link

* lub Link_ pokazano ten nowy kabel, jak zrobić
  • REKLAMA
  • #8 19561976
    sliver1
    Poziom 22  
    lisek napisał:
    Ze znanego forum Link o kalibracji za pomocą programów (są na stronie APC Link)
    *APC-Fix
    Udało się. Ponieważ zmieniłem baterie na większe ustawiłem poprzez Hyper Terminal wartość FF, a później poszła już kalibracja z PowerChute z obciążeniem 30%. Po ok. 25 minutach zakończyła się pomyślnie i UPS wpisał sobie wartość nowej baterii na AA.
  • #9 20022196
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Sam program APC-Fix może dużo więcej. Potrafi naprawić uszkodzone ustawienia (eeprom) UPS-ów co czasami się zdarza... Ja właśnie tak uratowałem mego UPS-a fakt można to też zrobić z linii terminala, ale jest to troszkę "upierdliwe", a i nawet z poziomu terminala też nie wszystko się zrobi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił akumulatory w UPS-ie APC Smart-UPS 1500 VA na większe zamienniki 2x20Ah, co spowodowało problemy z kalibracją i podtrzymywaniem zasilania. Po podłączeniu obciążenia 32% i uruchomieniu kalibracji w programie PowerChute, proces zakończył się po 3 sekundach, a UPS nie utrzymywał zasilania przy obciążeniu 300W. Użytkownicy sugerowali, aby naładować UPS do pełna, odłączyć od zasilania i pozwolić mu się rozładować, co miało pomóc w kalibracji. Po kilku próbach, w tym ręcznym rozładowaniu, użytkownik ostatecznie ustawił wartość FF w Hyper Terminal, co umożliwiło pomyślną kalibrację z PowerChute. Wspomniano również o programie APC-Fix, który może naprawić uszkodzone ustawienia UPS-a.
REKLAMA