logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rzeczywista prędkość pobierania vs speedtesty na łączu Orange 600/100

biedronka20 28 Sie 2019 12:59 5274 18
REKLAMA
  • #1 18139257
    biedronka20
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Mam problem z internetem od Orange 600/100 światłowód - przycina mi dość mocno realne prędkości pobierania.
    Pobierając pliki (np. pliki testowe z dedykowanych serwerów do tego typu testów np biny 5GB, 10GB) poprzez przeglądarkę osiągam zawrotne prędkości max 6MB. Pobierając plik przez klienta FTP z serwerów home.pl mam max 10MB ale średnio również 5-6MB. Sprawdzałem na wielu serwisach i jest to samo - tak jakby przycinał download do 100Mb. Ale najlepsze dopiero na koniec.
    Wszystkie speedtesty w tym certyfikowany PRO pokazują wręcz idealne parametry łącza, wychodzi 620/110 i 5ms. Czyli speedtest swoje a realne pobieranie swoje.
    Łącze się bezpośrednio z routerem funbox3.0, kabel LAN 1,5m kat5e (o tym za chwile). tylko jeden komputer w sieci, karta sieciowa na 1Gb. W ustawieniu połaczenia pokazuje mi 1Gb/s. Niestety ten router nie ma opcji pokazywania z jaką prędkością zestawia kompa (chyba 2.0 to miał?).

Problem zgłaszałem na infolinie, oczywiście najpierw wzięli mnie za laika który nie odróżnia Mb od MB - zapewne mysleli że chce mieć 600MB na sekunde. Sprawdzali zdalnie, wszystko podobno ok. Przyjechał technik ze swoim kompem - takie same objawy, speedtesty idealne, realne pobieranie do bani. testowaliśmy różne źródła, w tym serwery.

Na elektrodzie znalazłem temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3487077.html
    który sugeruje zmiane kabla na kat6. Orange takich kabli nie daje, musiałbym kupić na własną ręke. Wszyscy jednak pukają się w czoło - że to nic nie da.
    Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Światłowód dopiero co dołączony do budynku, nie wiem czy coś poza mną może blokować tak łącza? i czy wtedy speedtest by tego nie pokazał? sam nie wiem co dalej z tym tematem działac.
  • REKLAMA
  • #2 18139616
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    biedronka20 napisał:
    Przyjechał technik ze swoim kompem - takie same objawy, speedtesty idealne, realne pobieranie do bani. testowaliśmy różne źródła, w tym serwery.

Skoro i u technika było to samo, to tu forum nic nie pomoże a tylko pisemna reklamacja do operatora.
    Oczywiście do reklamacji dołączyć dowody problemów.

Musisz mieć tylko świadomość, że dany operator odpowiada tylko za swoją sieć i swój szkielet sieci i nie ma wpływu na to co się dzieje poza nią dalej w świecie.
    Trzeba też pamiętać, że wielkość pobieranego pliku nie ma nic wspólnego z wydajnością łącza.
    Trzeba też pamiętać, że SpeedTest PRO testuje połączenie tylko w Polsce i tylko do specjalnego serwera udostępnionego tylko dla tego testu.
    Często jest tak, że pobierając jakiś plik w Polsce sam internet idzie przez pół świata bo takie dany operator wybrał trasowanie ruchu sieciowego i punkty styku.
  • REKLAMA
  • #3 18139704
    biedronka20
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    biedronka20 napisał:
    Przyjechał technik ze swoim kompem - takie same objawy, speedtesty idealne, realne pobieranie do bani. testowaliśmy różne źródła, w tym serwery.

Skoro i u technika było to samo, to tu forum nic nie pomoże a tylko pisemna reklamacja do operatora.
    Oczywiście do reklamacji dołączyć dowody problemów.

Musisz mieć tylko świadomość, że dany operator odpowiada tylko za swoją sieć i swój szkielet sieci i nie ma wpływu na to co się dzieje poza nią dalej w świecie.
    Trzeba też pamiętać, że wielkość pobieranego pliku nie ma nic wspólnego z wydajnością łącza.
    Trzeba też pamiętać, że SpeedTest PRO testuje połączenie tylko w Polsce i tylko do specjalnego serwera udostępnionego tylko dla tego testu.
    Często jest tak, że pobierając jakiś plik w Polsce sam internet idzie przez pół świata bo takie dany operator wybrał trasowanie ruchu sieciowego i punkty styku.

dzieki wielkie za odpowiedź. problem jest taki że infolinia Orange nie widzi problemu - na speedtest wychodzi mi tak:

a pobierając plik testowy z : https://speed.hetzner.de/

mam takie prędkości:

sprawdzałem też pliki z serwisów:
    https://www.thinkbroadband.com/download
    http://www.ovh.net/files/

i wszędzie to samo. możecie sami sprawdzić ile będzie Wam pobierał z nich? To są dedykowane serwery do testów, u jednej z osób która mi to sprawdzała na takim samym łącu leciało 75MB/s.

I czy to technicznie możliwe że speedtest pokazuje tak różny wynik?
  • #4 18139736
    KOCUREK1970
    biedronka20 napisał:
    problem jest taki że infolinia Orange nie widzi problemu

Każda infolinia nie widzi żadnego problemu u nikogo - nie widzą, to im klient głowy nie zawraca!

Sprawdź z jakiegoś serwera iperf:
    https://geek.net.pl/artykuly/iperf-narzedzie-badania-wydajnosci-sieci/
    https://iperf.fr/iperf-download.php
    http://www.wrobelmaciek.info/blogs/maciek-wr-bel/testowanie-jako-ci-po-czenia-iperf
  • #5 18140654
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Umowę było przeczytać przed podpisaniem.
    KAŻDY operator gwarantuje prędkości do rutera brzegowego. A speedtest wychodzi dobrze, czyli problemu nie ma, bo do rutera brzegowego jest git.
    ŻADEN operator nie odpowiada za wydajność obcych serwerów.
    Serwer z plikiem, który ściągasz, też jest połączony z Internetem jakimś łączem. To łącze ma skończoną przepustowość. Większa przepustowość łącza kosztuje więcej pieniędzy. Na dodatek, nie jesteś jedynym klientem tego serwera. Zatem maksymalna prędkość per klient jest wypadkową kosztów jakie jest zdecydowany ponieść właściciel serwera a założoną jakością usługi (wygody klientów).
    Podsumowując: to nie jest tak, że pliki w internecie rozdają dobre wróżki. Utrzymanie serwera kosztuje konkretne pieniądze. Nawet jak trzymasz gdzieś pliki za darmo, oznacza to tylko tyle, że za serwer zapłacił ktoś inny. Albo ty, ale płacąc za coś innego.
  • #6 18140749
    biedronka20
    Poziom 6  
    Nagus napisał:
    Umowę było przeczytać przed podpisaniem.
    KAŻDY operator gwarantuje prędkości do rutera brzegowego. A speedtest wychodzi dobrze, czyli problemu nie ma, bo do rutera brzegowego jest git.
    ŻADEN operator nie odpowiada za wydajność obcych serwerów.
    Serwer z plikiem, który ściągasz, też jest połączony z Internetem jakimś łączem. To łącze ma skończoną przepustowość. Większa przepustowość łącza kosztuje więcej pieniędzy. Na dodatek, nie jesteś jedynym klientem tego serwera. Zatem maksymalna prędkość per klient jest wypadkową kosztów jakie jest zdecydowany ponieść właściciel serwera a założoną jakością usługi (wygody klientów).
    Podsumowując: to nie jest tak, że pliki w internecie rozdają dobre wróżki. Utrzymanie serwera kosztuje konkretne pieniądze. Nawet jak trzymasz gdzieś pliki za darmo, oznacza to tylko tyle, że za serwer zapłacił ktoś inny. Albo ty, ale płacąc za coś innego.

Nagus, odpowiedziałeś mi jak ci z infolinii;) Ja to doskonale rozumiem i wiem co znaczą zapisy w umowie i ze kazdy serwer jest inny i nie ma opcji zeby lecialo zawsze po maxie. Chodzi mi o tylko i wylacznie o profesjonalne serwery które zapewniają tak dużą przepustowość. Równie dobrze powinno po sieci torrent leciec po max gdyby byla olbrzymia liczba seedow (np, przy dystrybucji linuxa).
    Zobacz sam, spróbuj pobrać coś z tych serwerów:
    http://noc.pirx.pl/
    ftp://ftp.atman.pl/
    http://www.portnet.pl/narzedzia/pliki-testowe
    http://noc.tktelekom.pl/500MB.random

powinno lecieć po maxie łacza. A u mnie ewidentnie przycina na okolicach 100Mb/s. Mówie tu także o profesjonalnym serwerze prywatnym na home.pl który mam wykupiony - na innych łaczach leci mi tam dużo szybciej. Jeśli speedtest pokazuje tak wysokie wyniki to czy pobierając plik bezpośrednio z serwera z którym łączy się speedtest też takie osiągne?
    Dodatkowo prosiłem innych użytkowników światłowodu o testy i u nich pobierając z tych testowych serwerów osiągali znacznie większe szybkości pobierania lokalne.

Technik orange rozlozył ręce, pierwszy raz taki problem widział. Na infolinii umywają - jak dam im certyfikowane wyniki to mogę reklamować. Problem w tym, że wyniki wychodzą dobre (idealne) a realna praca z plikami to udręka. Pracuje na dużych plikach video i muszę mieć szybkie łącze. W innej lokalizacji gdzie też jest światło od orange nie ma takiego problemu.
  • REKLAMA
  • #8 18141001
    KOCUREK1970
    @biedronka20
    Spróbuj na zupełnie innym komputerze, najlepiej z czystym systemem.

Widać operator po dobroci się nie ruszy a czas zacząć eliminować coś samemu i drążyć temat.
  • #9 18141051
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    KOCUREK1970 napisał:
    @biedronka20

Widać operator po dobroci się nie ruszy a czas zacząć eliminować coś samemu i drążyć temat.

Ja mam parę innych propozycji.
    - jednoczesny speed test pokazujący maksa, i sćiaganie rzeczonego pliku
    - sciąganie rzeczonego pliku i w połowei ściągania włączenie ściągania drugiego takiego pliku z innego kopmutera
    - jak jest możliwość, połączenie VPN do szybkiego serwera VPN, do kolegi itp i puszczenie Speedtesta i ściagania pliku poprzez tunel.
  • #10 18141071
    KOCUREK1970
    m.jastrzebski napisał:
    jednoczesny speed test pokazujący maksa, i sćiaganie rzeczonego pliku

JDowloaderem pobrać kilka sesji (np 5) pobierania pliku i tym sposobem to zweryfikować (być może z jakiegoś powodu jest limit na IP, na sesję...).
  • #11 18141479
    biedronka20
    Poziom 6  
    WasylNS napisał:
    Witam,
    sprawdź prędkość pobierania z tego serwera:
    http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/18.04.3/release/kubuntu-18.04.1-desktop-amd64.iso
    U mnie jest na poziomie 40MB/s na światełku od OPL.

Pozdrawiam

u mnie leci max 5MB/s,
    co ciekawe porobiłem inne testy i maksa osiągnąłem pobierając z dysku googla (ok 40Mb/s) - tylko tam taki wynik wykręca i tylko na chromie. Używałem innego kompa z czystym systemem także.

porobie takie testy jak piszecie

Dodano po 13 [minuty]:

m.jastrzebski napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    @biedronka20

Ja mam parę innych propozycji.
    - sciąganie rzeczonego pliku i w połowei ściągania włączenie ściągania drugiego takiego pliku z innego kopmutera
    - jak jest możliwość, połączenie VPN do szybkiego serwera VPN, do kolegi itp i puszczenie Speedtesta i ściagania pliku poprzez tunel.

plik ściąga dalej 5MB/s ale speed test już nie pokazuje maksa (schodzi do 420Mb/s)

Oba pliki pobierają się z taką samą prędkością speedtest podaje mniejszą prędkość

zapuściłem też kilka pobierań i na wszystkich leci ok 5-6MB/s, także łącznie pewnie daje rade wykręcić niezły wynik ale na pojedyncze pobieranie już nie
  • #12 18142015
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Przeczytałem temat, zrobiłem swoje testy na swoim łączu (nie od OPL) i co prawda nie wykupuje aż tak dużego pakietu jak ty tylko 200/40 ale nawet tego nie byłem w stanie osiągnąć na podanych przez Ciebie serwerach testowych. A moje łącze takie parametry ma zawsze zarówno na speedtest jak i w realnym życiu.

Do najbardziej realnego testu polecam steam, pobierz sobie aplikację załóż konto i kup jakąś darmową dużą grę - napisz efekt. Założę się że łącze wysycisz bez większego problemu.

Pamiętaj także że to GPON w którym do jednego portu który ma 2,5Gb/s do klientów i 1,25Gb/s od klientów podłącza OPL 64 klientów tak więc jeżeli tych 600Mb sporo sprzedali prędkość może się wahać.

I trzecia sprawa - czy aby napewno czytałeś co podpisałeś? Orange w umowie do 600/150 gwarantuje 150/15 tak więc wątpię czy reklamacje dadzą cokolwiek.

Co do porównania do łącza które posiada home.pl, jak od OPL kupisz łącze hurtowe pewnie też tak będzie lecieć. Z tym że ty płacisz za łącze 70zł a home.pl cyfrę która ma dwa zera więcej na końcu :)
  • REKLAMA
  • #14 18142113
    biedronka20
    Poziom 6  
    seb235 napisał:
    Przeczytałem temat, zrobiłem swoje testy na swoim łączu (nie od OPL) i co prawda nie wykupuje aż tak dużego pakietu jak ty tylko 200/40 ale nawet tego nie byłem w stanie osiągnąć na podanych przez Ciebie serwerach testowych. A moje łącze takie parametry ma zawsze zarówno na speedtest jak i w realnym życiu.

Do najbardziej realnego testu polecam steam, pobierz sobie aplikację załóż konto i kup jakąś darmową dużą grę - napisz efekt. Założę się że łącze wysycisz bez większego problemu.

Pamiętaj także że to GPON w którym do jednego portu który ma 2,5Gb/s do klientów i 1,25Gb/s od klientów podłącza OPL 64 klientów tak więc jeżeli tych 600Mb sporo sprzedali prędkość może się wahać.

I trzecia sprawa - czy aby napewno czytałeś co podpisałeś? Orange w umowie do 600/150 gwarantuje 150/15 tak więc wątpię czy reklamacje dadzą cokolwiek.

Co do porównania do łącza które posiada home.pl, jak od OPL kupisz łącze hurtowe pewnie też tak będzie lecieć. Z tym że ty płacisz za łącze 70zł a home.pl cyfrę która ma dwa zera więcej na końcu :)

dzięki za odpowiedź, steama też testowałem i prędkości mam ok 10MB/s. Testowałem już wiele serwerów, kilka osób które ma podobne do mnie łącza (ale nie od Orange) osiągało na nich praktycznie max (czyli ok 75 MB - dostałem też screeny).
    Rozumiem co podpisałem i że te prędkości łapią się w minimum dla łącza. Tylko że nawet technik Orange przyznał mi racje i dziwił się czemu tak niskie prędkości są na tylu różnych serwerach (taką sytuacje widział 1 raz a podobno pracuje 3 lata).
    Dlatego fajnie gdyby ktoś o takim samym łączu od O przetestował i sprawdził jak u niego chodzi i jakie parametry rzeczywistego pobierania są generowane. Co dziwne jeśli chodzi o wysył - tu nie ma problemu, leci po max łącza (zgadza się z speedtestem - ok 100Mb/s).

Dodano po 2 [minuty]:

mmm4tt napisał:
    Ja co prawda nie mam GPON posprawdzałem te linki na Vectrze 600 Mb/s. Z tych co podałeś najszybciej leci stąd http://www.portnet.pl/narzedzia/pliki-testowe w okolicy 60 MB/s, z reszty tak po 20-40 MB/s.
    Jeszcze przetestuj sobie te:
    http://download.xs4all.nl/test/10GB.bin tutaj też leci po 60 MB/s+
    http://speedtest.tele2.net/ tak samo jak u góry

http://download.xs4all.nl/test/10GB.bin - u mnie 6,2 MB/s
    http://speedtest.tele2.net/ - u mnie 5,4 MB/s
  • #15 18142212
    KOCUREK1970
    @biedronka20
    Kolejne testy pobierania nic do tematu nie wnoszą - musisz zacząć coś eliminować.
    Pobierasz komputerem, to zacznij od tego:
    KOCUREK1970 napisał:

Bez tego kroku ciągle drepczesz w miejscu.
    A jak nie masz innego komputera to jakiś Live CD i odpalić z obsługą sieci lub jakiś Linux i sprawdzić, w ostateczności niestety format i postawienie systemu na czysto.
  • #16 18142420
    biedronka20
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    @biedronka20
    Kolejne testy pobierania nic do tematu nie wnoszą - musisz zacząć coś eliminować.
    Pobierasz komputerem, to zacznij od tego:
    KOCUREK1970 napisał:

Bez tego kroku ciągle drepczesz w miejscu.
    A jak nie masz innego komputera to jakiś Live CD i odpalić z obsługą sieci lub jakiś Linux i sprawdzić, w ostateczności niestety format i postawienie systemu na czysto.

oczywiście testowałem na innym komputerze (inny system, inna karta sieciowa, w tym komp technika od O). wszędzie takie same objawy.
  • #17 18143191
    KOCUREK1970
    biedronka20 napisał:
    testowałem na innym komputerze (inny system, inna karta sieciowa, w tym komp technika od O). wszędzie takie same objawy.

No to wracasz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3609985.html#18139736
    Zbierasz kwity i piszesz reklamacje.
  • #18 18153355
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Jaki sprzęt tworzy sieć? Może na którymś QoS odcina prędkość.
  • #19 18153980
    biedronka20
    Poziom 6  
    bednarus3 napisał:
    Jaki sprzęt tworzy sieć? Może na którymś QoS odcina prędkość.

tylko funbox 3 od Orange i za nim krótkim kablem bezpośrednio podłączony PC (testowałem tak na laptopie jak i stacjonarce, obie z gigabitową kartą, czyste systemy).żadnych innych urządzeń nie ma w sieci

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rzeczywistymi prędkościami pobierania na łączu światłowodowym Orange 600/100, gdzie osiąga maksymalnie 6-10 MB/s, mimo że speedtesty pokazują wyniki 620/110 Mbps. W dyskusji podkreślono, że prędkości pobierania mogą być ograniczone przez serwery, z których pliki są pobierane, a także przez trasowanie ruchu w sieci. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów na różnych serwerach oraz eliminację potencjalnych problemów z konfiguracją sprzętu. Wskazano również na możliwość reklamacji u operatora, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA