logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta Sieciowa posiada speed & duplex 1.0 Gbps, ale działa tylko do 100 Mbps

Cairax 05 Sie 2018 12:53 16311 15
REKLAMA
  • #1 17367577
    Cairax
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem ponieważ posiadam od orange światłowód 300 Mbps , kiedy robiłem testy w swoim laptopie zawsze miałem maxymalnie 99Mbps , ponieważ bylem pewny ze karta sieciowa ma tylko zakres do 100Mbps , przeczytałem jednak poradnik orange , tu wspomne ze mam system windows 7 na ich stronie http://www.orange.pl/kartalan i według instrukcji okazało sie ze moja karta ma jednak opcje 1.0 Gbps.
    to screen mojej karty
    Karta Sieciowa posiada speed & duplex 1.0 Gbps, ale działa tylko do 100 Mbps
    ustawienie domyślne zawsze działa auto negotiation i ono blokuje jednak do 100Mbps,
    a jezeli przełącze na opcje 1.0 Gbps i zastosuje , całkowicie wyłącza się połączenie sieciowe.
    Sprawdzilem tez gdy wybiorę z listy inny np 100Mbps to jest ok i połączenie dziala tak jak na opcji auto.
    Nie mam wiele pojęcia na ten temat może to jest bardzo proste do zrobienia abym miał maxymalną prędkość 300Mbps
    (oczywiście np. na konsoli ps4 sprawdziłem i orange daje mi światłowodem rzeczywiście 300Mbps)
    Z góry dzięki za każda podpowiedź pzdr Łukasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17367593
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Czy komputer jest podłączony bezpośrednio do urządzenia od Orange? Co to za urządzenie? Czy może po drodze jest jeszcze switch, czy coś innego?
    Jak długi jest tak kabel ethernet i jakiej kategorii (powinien by minimum 5e - jeśli jest to kat. 5, to wymień go).
  • Pomocny post
    #3 17367602
    DespKaMRaT
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    spróbuj zaktualizować sterowniki, być może to pomoże
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17367619
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Przewód łączący router z komputerem jest oryginalny 8 żył we wtyczkach RJ45?

Dodano po 0 [sekundy]:

Przewód łączący router z komputerem jest oryginalny 8 żył we wtyczkach RJ45?
  • Pomocny post
    #5 17367654
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Skoro laptop to pewnie będzie wifi, a autor tematu patrzy na integrę. Ale trzeba poczekać na uzupełnienie informacji.
  • #6 17367905
    Cairax
    Poziom 11  
    1. marek-mba 3, jimasek odp:
    bezpośrednio do routera to funBox 3.0 od nich i kabel ethernet krótki bo 1metr , ten co od nich dostalem sa dwa takie czarne z czerwona wtyczka przezroczysta przez ktora widze 8 żył, cat 5e , 30v ,60st itd/
    2. DespKaMRaT odp:
    sterowniki instaluje SupportAssistentem ,robilem z 3 miesiace temu
    Karta Sieciowa posiada speed & duplex 1.0 Gbps, ale działa tylko do 100 Mbps[/align]
    teraz nie widze tu nic o karcie sieciowej, chyba ze lepiej ta karte samemu znalesc gdzies sterowniki , no mialbym z tym problem pewnie nie znam takich stron w terazniejszych czasach , zostalem na etapie win 98 na stare PCty hyh.
    4. lukaszd82 odp:
    nie nie , tu akurat rozpoznaje te dwa połączenia , jak sie nie myle pierwszenstwo ma zawsze polaczenie wi fi, ale gdy podlaczam kabel to wylaczam polaczenie wi fi, po ikonce na pasku tez rozpoznaje, aaa zapomnialem wspomniec ! tu ciekawa sprawa wi fi nie ma przynajmniej ograniczen co do 99Mbps , ale testy wahaja sie miedzy 80 a 180Mbps , a jak mowilem konsola PS4 we wlasnych testach w ustawieniach sieciowych na wi fi identyczne wyniki co na laptopie wi fi czyli 80- 180Mbps, za to na tym samym kablu PS4 to 200Mbps do 300Mb raczej jest,
    5. powód zawracania wam głowy:
    To nie jest też tak że mi to naprawde bardzo potrzebna jest ta predkosc akurat 300Mbps na tym kablu i tak watpie zebym czesto tak podlaczal, jednak tocze telefoniczny spór z orange, moim zdaniem jezeli place za 300 ma byc 300 ma byc stabilnie i nie spadac ponizej 270 jakos i ping tez nie skakal raz 4 raz 10 a zdarza sie 16. Jednak zeby przyszedl technik i to sprawdzil czy poprawil to ja musialbym ze 200 zł zapłacic jeżeli wina jest po mojej stronie , a musi byc komputer moj na ktorym on to sprawdzi nie jakas konsola ps4 , a moze cos nie tak jest gdzies po mojej stronie a moze ich routera czy jeszcze innej czesci ich instalacji przez cale miasto.
    Gram na wysokim poziomie w PES na PS4 a serwery konami sa slabe i wyczulone na takie roznice , ja chcem wiedziec ze orange zapewnia mi doskonaly sygnal a nie moge im tego udowodnic. Co najlepsze na infolini zawsze mi powtarza ten technik ze stare komputery maja do 100MBps i trzeba test zrobic jak na tym ich filmie https://www.youtube.com/watch?v=yPRbDAGkUD0 , ogólnie to tylko taki sposob komunikacji z nimi przez infolinie a tam odbieraja telefony zawsze laicy tacy jak ja i tak sobie rozmawiamy!
  • #7 17367960
    DespKaMRaT
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Jeśli chodzi o sterownik to strona producenta lub mniej "dobra" metoda to program driver booster . Tam automatycznie znajdzie Ci aktualne sterowniki
  • #8 17367975
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Odnośnie laptopa to jeszcze jedna ważna rzecz. Jak robisz testy prędkości to koniecznie miej podłączony zasilacz.
    Część laptopów na baterii ogranicza prędkość połączenia...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17368139
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Spróbuj kabel inny. Musi automatycznie negocjować gigabit.
  • #10 17369550
    KOCUREK1970
    Ocena: 5469
    Cairax napisał:
    funBox 3.0

A na ile on linkuje połączenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17369626
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 425
    Nie wiem jak u was ale u mnie w firmie, kat 5e trzeba było wymienić na kat 6a. Za cholerę nie mogliśmy przepchnąć więcej niż 120-150 Mb/s. Wymieniliśmy wszystko, łącznie z gniazdami, pomogło, śmiga prawie 500.
  • #12 17369972
    Cairax
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    Cairax napisał:
    funBox 3.0

A na ile on linkuje połączenie?

to jest to co mozna sprawdzic o tym urzadzeniu http://www.orange.pl/kid,4004953602,id,400495...FunBox-30-podstawowe-informacje-,article.html

Nie rozumiem "linkuje"? jezeli chodzi o wyjscia rj45 to sa 4ry , 2x ida na dekodery telewizji , 1dno mam pod konsole i jedno do tego laptopa , ale pewnie nie o to chodzilo to linkowanie !!

Dzieki za wasze podpowiedzi , wszystkim daje "pomógł" !!
    bo nawet jezeli to nie rozwiazuje problemu to w duzej częsci wyklucza po koleji różne przyczyny , jutro znów zadzwonie do tych z orange i będe duzo mądzejszy moze polacza mnie z kims kompetentnym ale chociaz to niby dzial techniczny to oni nie maja o niczym pojecia, tlumacza tym ze dopiero technologia wchodzi na rynek i sa malo doswiadczeni, bo drazylem dlaczego tak trudno udzielic mi pomocy ze strony dostawcy i ustalic wszystko za mnie , a tak kieruja mnie w strone jakis instrukcji i filmikow tylko ze tam zadac pytan sie nieda :( , a jak juz wspominalem wizyta technika bedzie mnie 200zł kosztowac , powiem jeszcze ze Ci technicy ktorzy zakladali mi tego funboxa dekodery itd , robili prawie caly dzien ciagle dzwonili do jakiegos kierownika i o wszystko pytali bo nie mieli pojecia co robia i dlatego mam podejrzenie ze ten router i te ich lacze nie dziala idealnie !!
  • Pomocny post
    #13 17370112
    LucekB
    Ocena: 137
    Trzeba sprawdzić kabel oraz gniazda w laptopie i routerze, miałem podobnie ostatnio z laptopem szukałem przyczyny a okazało się że jeden pin w gnieździe ethernet był zagięty, delikatnie wyprostowałem i śmiga 1gbps
  • Pomocny post
    #14 17370120
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Nie znam tego urządzenia ale w prawie każdym routerze jest możliwość sprawdzenia z jaką szybkością łącze zostało nam udostępnione. Na ADSL szybkość była widoczna przy synchronizacji. Tu pewnie będzie podobnie. Wrzuć zrzuty z okien statusu swojego urządzenia. Oczywiście wszelkie dane newralgiczne zamaż...
    O to chodziło z tym "linkuje" chyba.
    Możesz wrzucić też screeny z konfiguracją to też sprawdzimy czy jakiegoś podziału łącza nie masz przypadkiem aktywnego.
  • Pomocny post
    #15 17370591
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    lukaszd82 napisał:
    Na ADSL szybkość była widoczna przy synchronizacji.

Bo w przypadku technologi ADSL czy VDSL istnieje coś takiego jak synchronizacja - która dobiera prędkość do istniejących parametrów linii. Tak być musi inaczej nie miał być internetu (precyzyjniej mówiąc synchronizacji) przy zmieniających się warunkach.

W przypadku GPONa zawsze do będzie 2,5Gb/s down i 1,25Gb/s up, innej opcji nie ma. Karta sieciowa także zestawi się na 1Gb/s o ile tylko ma odpowiedni przewód i urządzenie obsługujące daną prędkość na drugim końcu.
  • #16 17397394
    Cairax
    Poziom 11  
    Przyczyną zapewne jest jednak ten kabel cat5e , maja przyjsc z Orange i wyminienic mi na 6e , wtedy bede juz pewny ze to o to chodzi, wszystkim dzieki za rady

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą sieciową, która teoretycznie obsługuje prędkość 1.0 Gbps, ale w praktyce osiąga maksymalnie 100 Mbps przy połączeniu z światłowodem 300 Mbps od Orange. Po przełączeniu na ustawienie 1.0 Gbps połączenie całkowicie się zrywa. Użytkownik korzysta z laptopa z systemem Windows 7 i kabla Ethernet kategorii 5e. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak aktualizacja sterowników, sprawdzenie jakości kabla, a także wymiana na kabel kategorii 6e, co może poprawić prędkość połączenia. Użytkownik planuje skontaktować się z technikami Orange w celu dalszej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA