logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kosztuje wymiana wszystkich przewodów hamulcowych w Laguna 2?

Bartusjusz 08 Wrz 2019 12:12 5490 7
REKLAMA
  • #1 18157385
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Panowie, krótkie pytanie. Gdybym chciał wymienić wszystkie przewody hamulcowe w lagunie 2 na nowe od samej pompy. Miedziane i gumowe, jaka była by uczciwa cena z robocizną na paragon, tak żeby warsztat miał godziwą zapłatę i nie brakło na części?
  • REKLAMA
  • #2 18157414
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    U mnie koło 800 zeta. Tylko jaki sens, przednie zazwyczaj nie korodują, gnije to co pod autem czyli tył. A wtedy już sporo taniej bo cenę robią przody, fabrycznie one są układane przed włożeniem silnika. Przy wymianie nikt silnika nie wyciąga więc trzeba się sporo nagimnastykować żeby je prawidłowo ułożyć
  • REKLAMA
  • #3 18157687
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Bo jak zlecę wymianę wszystkiego to będę mógł zweryfikować robutkę.

Problem w tym, że mój majster miał zrobić 1 przewód i zacisk ręcznego po lewej za 500zł łącznie.

Niestety po oddaniu samochodu zacisku robić nie chce bo hamuje(na stacji diag. widziałem, że hamował z połową siły po lewej stronie). A za przewody zawołał 900zł tylko że w tej cenie chce wymienić z przodu po lewej tylko krótki przewodzik między elastycznym a sztywnym, a z tyłu sztywne bez elastycznych.

Wydaje mi się, za 900zł można wymienić wszystkie przewody na wszystkich kołach włącznie z elastycznymi.
    Koszt argumentował tym, że z tyłu trzeba oryginalne przewody montować, nie rozumiem, dlaczego nie można dorobić miedzianych.

Wcale nie chcę zbijać ceny, niech by wziął 1000zł ale za wymianę wszystkiego a nie kawałków. Czyli dobrze, rozumiem, że trafiłem na bardzo zły warsztat?
  • #4 18157797
    kortyleski
    Poziom 43  
    Widzisz tu zaczynają się schody. Czy chcesz na miedzi czy oryginały stalowe. Miedziany z rolki kształtujesz na aucie, stalowy ma z góry nadany kształt. Jak wspomniałem w procesie produkcji auta przewody hamulcowe są układane jako jeden z pierwszych elementów. Żeby zamontowac przewód ori stalowy może być koniecznośc demontażu zbiornika, tylnego zawieszenia. Przy przednich trzeba wyjąć z nadwozia silnik ze skrzynią. To oczywiście możliwe ale koszt ori przewodów i robocizny to nie wiem czy się w piątce zamknie.
  • #5 18157815
    Bartusjusz
    Poziom 25  
    Ja chciałem miedziane.
    A jest jakiś racjonalny powód dla którego mechanik nie chciał kłaść wszystkiego w miedzi tylko część oryginalnych?
  • REKLAMA
  • #6 18356722
    nosek86
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    mierzył ktoś długości poszczególnych rurek? mamy z tym kłopot, trafił się klient na szybką wymianę i ... nie ma :-( żaden katalog nie widzi Laguny 2, stare są dalej ciemno i głucho. Wyleczyłem się z dorabiania własnoręcznego bo to strata czasu a i jakość nie taka jak bym chciał, obdzwoniłem hurtownie ( ... ) strata czasu, grzebałem po necie i nic, obdzwoniłem producentów rurek i też robią wielkie oczy. Laguna 2 nie istnieje haha suma sumarum odpuściliśmy temat a szkoda bo nie fajnie puszczać nie obsłużonego klienta. Jakby ktoś z was ogarnął temat długości i gwintów ( bo na bank sa m10 i m12 mieszane ) to stawiam dobre szkło z jeszcze lepszą zawartością :-)
  • REKLAMA
  • #7 18357450
    kortyleski
    Poziom 43  
    nosek86 napisał:
    Wyleczyłem się z dorabiania własnoręcznego bo to strata czasu a i jakość nie taka jak bym chciał,

Kwestia dobrej praski i odrobiny umiejętności.
  • #8 18357473
    TooSlow95
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Wystarczy praska z internetu za kilkadziesiąt złotych. Przynajmniej te przewody miedziane, które ja kupuję, są bardzo plastyczne i nie ma z nimi problemów na najtańszej prasce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat kosztów wymiany wszystkich przewodów hamulcowych w Renault Laguna 2. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że ceny mogą wynosić od 800 do 1000 zł, w zależności od rodzaju użytych materiałów (miedziane vs. stalowe) oraz zakresu prac. Wymiana przewodów hamulcowych w Lagunie 2 może być skomplikowana ze względu na konieczność demontażu niektórych elementów pojazdu. Użytkownicy zauważyli, że warsztaty mogą oferować różne podejścia do wymiany, co wpływa na ostateczną cenę. Pojawiły się również pytania dotyczące dostępności części zamiennych oraz długości przewodów, co może stanowić problem dla mechaników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA