logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy taki układ podłączenia jest poprawny(falownik fotowoltaiczny)?

EA-Trader 20 Wrz 2019 22:20 4665 1
REKLAMA
  • #1 18178156
    EA-Trader
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam.
    Opis sytuacji:
    Urządzenie AC/DC to falownik fotowoltaiczny zamocowany na konstrukcji gruntowej. Konstrukcja ma wykonane uziemienie. Do tego uziemienia jest między innymi podłączony falownik.
    W budynku, do którego jest podłączona inst. PV występuje układ sieci TNC.
    Czy można w pokazany na schemacie sposób podłączyć falownik do instalacji budynkowej?
    Konkretnie, czy można do budynku wejść od falownika pięciożyłowym przewodem, łącząc żółtozielony z niebieskim w budynkowej rozdzielni i jednocześnie sam falownik łączyć z uziomem konstrukcji fotowoltaicznej?

• REKLAMA
  • #2 18400419
    tomii1
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Mam taki sam problem sieć TNC........
    Instalator zrobił wyspę TT po nie podłączył , a raczej nie zmostkował szyny N I PE tak aby była zachowana PEN, przecież PEN można wielokrotnie uziemiać i takie układy sieciowe są dozwolone w instrukcji obsługi falowników.
    Ja mam tak, że z falownika N jest podpięty pod szynę N w rozdzielnicy z zabezpieczeniami i do niego leci przewód PEN(z rozdzielnicy budynku, inwerter jest w garażu). Wszystkie przewody PE są wpięte na oddzielną listwę i podłączone pod lokalny uziom <10ohm.
    Przewód PE z inwertera też jest wpięty pod lokalny uziom a dodatkowo obudowa inwertera jest podpięta oddzielną linką do tej szyny PE.
    Przewód PE nie jest nigdzie wpięty po stronie odbioru, no bo jak ma być wpięty i w co skoro instalacja idąca od (do domu z garażu) jest 4 przewodowa. Tak było przez 30 lat i jest tak dziś.
    Instrukcja pokazuje jak wpiąć inwerter w taką sieć, szyna N i PE powinna być zmostkowana i stanowić PEN, a przewód niebieski popularnie zwany neutralnym powinien być wpięty na tą zmostkowaną szynę aby dalej było PEN. Oczywiście przekroje są zachowane PEN 16 mm2
    reszta mostków 6 mm2 ale o tym była już mowa, że do PE DC może być mostek 6 mm2 - Dehn pisze tak w swoich instrukcjach.
    Przewód garaż dom ułożony jest na stałe więc nie ma ryzyka przerwania PEN, dodatkowo PEN w domu również jest "doziemiony".
    Instalacja jesr stara i przeróbka na TNC-S na tą chwilę nic nie da i nie wchodzi w grę. No chyba, że zrobić TNC-S od tej rozdzielnicy PV, ale wpiąć tylko do istniejącej instalacji L1, L2, L3 i N bez PE bo nie ma go gdzie wpiąć (4 przewody jw). Ale wtedy to chyba wogole będzie bez sensu.
    Wg mnie teraz ja mam zrobioną wyspę TT w sieci TNC.
REKLAMA