Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 407 2.2 Wtryskiwacz, wymiana. Wypadanie zapłonów

Marcin2345666 22 Sep 2019 20:19 2763 3
    Marcin2345666
    Level 4  
    Witam przymierzam się do wymiany wtryskiwacza w moim Peugeot 407 2.2 benzyna z 2004 roku. Zadzwoniłem do znajomego mechanika który powiedział mi że kolejność wtryskiwaczy jest istotna gdyż każdy z wtryskiwaczy jest przystosowany do danego cylindra. czyli jeśli padł mi pierwszy wtryskiwacz od rozrządu podbija zmieniając go z innego samochodu też muszę wykręcić pierwszy od rozrządu. co natomiast jeśli zamawiam wtryskiwacz czy muszę podać numer wtryskiwacza ?
    decybel91
    Level 42  
    Jest jest to 2.2 benzyna to nie ma to znaczenia. Wszystkie cztery wtryskiwacze są identyczne i można je dowolnie wymienić.
    piachu1994
    Level 38  
    Obojętnie, który zamówisz i założysz to będzie działać. Natomiast musisz mieć identyczny jeśli chodzi o numery fabryczne/producenta.
    keychi
    Level 18  
    Zmień mechanika. Wtryskiwacze muszą mieć "identyczne parametry". Wypadanie zapłonów w tym przypadku, jest ponieważ, jeden wtrysk przelewa paliwem silnik lub też niedomaga na tym cylindrze. Wykręcenie świecy dużo powie o tym co się dzieje w danym cylindrze. Za dużo paliwa - świeca czarna jak smoła, za mało paliwa będzie bardzo jasna (być może być i biała) oznacza za mało paliwa, za dużo powietrza.

Do czego dążę. Jeżeli mechanik nie podłączył komputera, a podszedł do tematu organoleptycznie - zmień mechanika.