logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson DPL 500 migajace litery wyświetlacza L i P i przerywany dźwięk

cobras 05 Paź 2019 23:16 2766 18
REKLAMA
  • #1 18203899
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Temat stary ale jak do tej pory nierozwiązany. Amplituner miga na wyświetlaczu literkami na kanałach L R i dźwięk pojawia się i zanika, ewentualnie całkowicie go brakuje, czasem uruchomi się normalnie. Podejrzany to układ dekodera na module cyfrowym cs4226-kq, po uruchomieniu pomimo trybu ANALOG zapala się dioda na module cyfrowym (zielona) jak w trybie optical lub coaxial. Ponieważ amplituner w w chwili obecnej to fajny vintage który naprawdę potrafi pięknie zagrać zależy mi na przywróceniu go do życia. Czy komuś się to udało?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18205569
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 432
    Sprawdzic zasilanie. Stabilizatory, stan kondensatorow. Zimne luty na PCB.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18207678
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Miałem to "cudo" jakieś 2 lata temu. Czy to już vintydż? Jak dla mnie nie; ot tanie, plastikowe ale nawet dobrze grające kino. U mnie był całkowity brak dźwięku. Szukałem, podmieniałem CS-a na płycie dsp (tej pionowej, z boku) i nic. Potrafiłem doprowadzić go do grania poprzez ominięcie tego modułu, ale dźwięk był przerywany co sekundę (mute na analogowych kluczach, chyba 4053). Usterkę znalazłem przypadkowo, "palcując" płytkę nagle się wszystko obudziło. I tak na 100% nie wiem co było przyczyną, choć pod lupą znalazłem w miejscu "palcówki" upaloną/przetrawioną ścieżkę (foto), którą poprawiłem cyną. I jeszcze jedno - na płytce DSP jest LED - sygnalizuje albo błąd samego DSP, albo błąd transmisji z cyfrowego źródła. Generalnie, jak wszystko OK, to ma się nie świecić.
    W moim egzemplarzu dość mocno wypalony był wyświetlacz. Koniec końców oddałem go koledze za darmo :)
    Pozdrawiam!
  • #4 18207887
    cobras
    Poziom 14  
    Właśnie chodziło mi o jakąś poradę odnośnie tego cyfrowego modułu. Tak jak piszesz świeci się zielona dioda (nie zawsze). Pół roku temu przelutowałem CS4226 i amplituner ruszył. Pochodził pół roku i problem powrócił. Jeszcze raz dokładnie przeanalizuje połączenia modułu i dam znać.

Pozdrawiam
  • #5 18208398
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Dobrze już nie pamiętam, bo minęły 2 lata, ale doszedłem do wniosku, że problemy te wynikały z niemożliwością nawiązania przez mikroprocesor komunikacji z DSP (chyba jest tam magistrala I2C). Więc może w tym kierunku bym szukał. Powodzenia!
  • #6 18217434
    cobras
    Poziom 14  
    płytka DSP ponownie wymontowana, przejrzałem dokładnie pod kątem defektów, przerw i zimnych lutów, przelutowałem wszystkie układy smd na płytce. Niestety efekt po uruchomieniu to świecąca zielona dioda (na płytce), pulsujące litery L i R na wyświetlaczu i brak dźwięku na wyjściach głośnikowych :cry: czyli nic nowego.
    Miałem zamiar zakupić i wymienić CS4226 ale nikt nie potwierdził że cokolwiek to pomoże.
  • REKLAMA
  • #7 18232303
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    Dołączam się do tematu
    Mam identyczny problem. Brak głosu, dioda świeci. Sygnał wchodzi do cs4226 i nie wychodzi. Jak sprawdzić czy ten układ jest dobrze wysterowany cyfrowo?
  • #8 18233627
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ja niestety nic nowego nie dodam. Próbowałem odłączać moduł DSP aby uzyskać sygnał analogowy z tunera, jednak wtedy dźwięk był wyciszany co sekundę (czy też dwie, nie pamiętam). Podmiana CS-a nic nie dała, a sprawę rozwiązało naprawienie uszkodzonej ścieżki.
  • #9 18244828
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Wymiana cs4226 nie dała nic. Pomierzyłem napięcia. Jakieś sugestie, podpowiedzi?
    Kwarc rezonuje, wszystkie scalaki mają zasilanie

Załączniki:
    • pav5005_033.pdf (350.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 18244970
    michald
    Poziom 34  
    Sprawdz informacje na liniach sygnalow kontrolnych na procesorze glownym sterujacym ( odpowiednie PIN-y wedlug opisu na schemacie ) w momencie powstania usterki.
  • #11 18246036
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    michald napisał:
    Sprawdz informacje na liniach sygnalow kontrolnych na procesorze glownym sterujacym ( odpowiednie PIN-y wedlug opisu na schemacie ) w momencie powstania usterki.

Czyli po prostu mam się wpiąć w SPI i nasłuchiwać?

Dodano po 9 [godziny] 34 [minuty]:

U mnie jest dźwięk na wejściach analogowych (wtedy dioda gaśnie). Przełączę na CD to zapala się dioda i mruga L R. Wnioskuje że komunikacja z omawianą płytką działa. Czyli procek sterujący jest ok. No więc czego brakuje, że nie chce to chodzić.
    @michald masz na myśli SPI?
  • #12 18248739
    michald
    Poziom 34  
    NIXIE_123 napisał:
    michald napisał:

Czyli po prostu mam się wpiąć w SPI i nasłuchiwać?

Dodano po 9 [godziny] 34 [minuty]:

U mnie jest dźwięk na wejściach analogowych (wtedy dioda gaśnie). Przełączę na CD to zapala się dioda i mruga L R. Wnioskuje że komunikacja z omawianą płytką działa. Czyli procek sterujący jest ok. No więc czego brakuje, że nie chce to chodzić.
    @michald masz na myśli SPI?

Czy usterka wystepuje gdy CD podlaczony po analogu czy COAX, OPTICAL ?

Czy z TUNER-a jest tak samo ?
  • #13 18248838
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    michald napisał:
    Czy usterka wystepuje gdy CD podlaczony po analogu czy COAX, OPTICAL ?

Występuje we wszystkich wariantach które wymieniłeś. Występuje też na dvd. Nie mam co prawda jak podłączyć światłowód żeby sprawdzić optical, ale wiem że nie działa bo na wyświetlaczu mrugają diody a na module dsp świeci się dioda. Gdy przełączę na tape diody L R świecą światłem ciągłym, dioda na module dsp gaśnie i jest muzyka w głośnikach. Tor audio nie idzie wtedy przez cs4226 tylko go omija - sprawdzone schematem oraz po prostu wyjąłem moduł dsp i muzyka nadal grała. Gdy w takim stanie odłączę również taśmę między modułem dsp (wyjętym) a panelem przednim to dźwięk (tape) się pojawia co sekundę. Wtykam taśmę z powrotem i wszystko wraca do normy

michald napisał:
    Czy z TUNER-a jest tak samo ?

Tuner działa wzorowo

Taśma między dsp a front panelem sprawdzona pipczykiem, wszystko jest tak jak powinno. Obecnie wylutowałem oba 74vhc574 (8*flip-flop) żeby je sobie sprawdzić choć marne szanse, że to jeden z nich. 74vhc244 (8*bufor) sprawdzony woltomierzem w układzie - jest ok, przekazuje stany logiczne dalej z translacją napięć 5-3.3V. CS4923 pobiera 250mA prądu - tyle ile podaje nota katalogowa. Prąd ten spada na ułamek sekundy przy przełączaniu tape - cd cd - tape. Sprawdzone pipkiem ścieżki danych na module. Laminat wygląda wzorowo. CS4923 poprawione luty.
    Widzę że to popularna usterka tego modelu. Zastanawiam się, czy mogła się uszkodzić pamięć eprom one time programable. Ten moduł nawet nie próbuje działać, gdy naciskam dvd bądź cd to od razu zapala diodę, bez namysłu

Warto dodać, że mam dpl 550ht. Dsp jest identyczne
  • #14 18250341
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Oba 74vhc574 są sprawne. Drogą eliminacji elementy do których nie mam bezpośredniej pewności że działają to:

1) CS492305-CL
    2) eprom AT27LV010A

Są natomiast przesłanki co do ich sprawności:
    ad.1 - działa komunikacja między płytką dsp a front panelem i pobiera katalogowy prąd zmieniający się przy przełączaniu wejść, czyli jest w nim życie
    ad.2 - wspomniany wcześniej CS4923 daje oznaki życia więc możliwe że bootuje z programu w kości eprom AT27LV010A. Pytanie czy bootuje z błędem bo rozjechał się wsad i akurat nie działa obługa reszty funkcji poza komunikacją z front panelem - u autora tematu nie działa nawet to.

jakie kroki podjąć żeby zweryfikować te dwa elementy?
    czy jest możliwe aby rozjechał się wsad epromu otp tak jak to się dzieje w eepromach?
    może ciągle szukam nie tam gdzie trzeba?
    Link do serwisówki
  • #15 18250883
    michald
    Poziom 34  
    Sproboj przywrocic ustawienia fabryczne ( factory reset ):

Przywrócenie ustawień fabrycznych:
    Po przywróceniu konfiguracji fabrycznej, wszystkie zaprogramowane częstotliwości radiowe i parametry konfiguracji surround zostaną utracone.
    Konfigurację fabryczną można przywrócić w następujący sposób:
    1. Włączyć stan czuwania (standby)
    2. Wcisnąć przycisk SURR. MODE przytrzymując jednocześnie przycisk SOURCE UP.
    3. Do wszystkich pamięci zostanie wprowadzona częstotliwość FM 87.5MHz a wszystkie parametry konfiguracji odbiornika uzyskują wartości standardowe opisane powyżej.

Mozliwe ze powstaly jakies bledy i procesor blokuje prace DSP.
  • #16 18251695
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Nie za bardzo odnajduje te przyciski. Chyba że surround na amplitunerze i PR+ na pilocie
    Thomson DPL 500 migajace litery wyświetlacza L i P i przerywany dźwięk Thomson DPL 500 migajace litery wyświetlacza L i P i przerywany dźwięk

Odkryłem, że:
    Tryb Tape(analogowy) gra sobie muzyka (omija dsp). Nacisnę przykładowo "stadium" na wyświetlaczu zapala się DSP (samo dsp miga ze dwa razy diodą po czym ona gaśnie) i leci muzyka już przez DSP. I wszystko pięknie działa oprócz tych wejść:
    CD
    DVD
    SAT/CAB
  • #17 18258327
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Sprzęt nie reaguje na pilot. Wobec tego proszę @michald o sprostowanie instrukcji do zrobienia factory reset. Najprawdopodobniej problem leży w głównym mikrokontrolerze CXP82860-197Q
  • #18 18276797
    michald
    Poziom 34  
    Sygnal ze zlacz CD, DVD SAT/CAB jest podawany przez selektor ktory sterowany jest z procesora glownego poprzez sygnaly zegara i danych ( CLK i DATA ).

Za zlacze AUDIO CD odpowiada IC701, za DVD, SAT/CAB - IC704 i IC701 - jezeli to jest brak przelaczania to warto sprzwdzic zasilanie IC701 i IC704 gdyz z tej samej szyny dotaniej zasilane sa wzmacniacze operacyjne ( bufory wyjsciowe IC702 A/B sygnalow L/R ).
    Poza tym uklady IC704 i IC701 mozna zamienic miejscami i w ten sposob ustalic wadliwy podzespol.

Moja koncepcja jest taka: wylutowac IC704 ( lub odlaczyc zasilanie i sygnaly CLK i DATA ) - unikniemy w ten sposob wplywu w przypadku jego uszkodzenia na IC701.
    Taka procedura pozwoli na przetestowanie sprawnosci IC701.
    Załączniki:
    • thomson_dpl_500_service.manual.pdf (4.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pav5005_019.pdf (215.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pav5005_003.pdf (95.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 21441603
    DJJaro18
    Poziom 1  
    In my case, the stabilizers on the main board were faulty. After replacing them, the receiver somehow went back to factory settings. The LR blinking indicates the absence of a signal at the input. It was enough to switch the inputs to analog using the SET/DEMO button and that was it.

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Thomson DPL 500 wykazuje problem z migającymi literami L i R na wyświetlaczu oraz przerywanym lub całkowitym brakiem dźwięku. Usterka pojawia się niezależnie od źródła sygnału (CD, DVD, SAT/CAB, tuner), a dźwięk jest obecny tylko w trybie Tape, który omija moduł DSP. Zielona dioda na module cyfrowym CS4226-kq świeci się lub miga, co wskazuje na problemy z komunikacją DSP lub błędy transmisji. Podejrzewane są zimne luty, uszkodzone ścieżki na płytce DSP, problemy z magistralą I2C lub SPI między procesorem głównym a układem CS4226 oraz ewentualne błędy w pamięci EPROM AT27LV010A. Próby wymiany CS4226 nie przyniosły efektu, podobnie jak sprawdzenie i wymiana elementów 74vhc574 i 74vhc244. Sugerowano przywrócenie ustawień fabrycznych, jednak instrukcja jest niejasna, a problem może leżeć w mikrokontrolerze CXP82860-197Q. Wskazano również na konieczność sprawdzenia zasilania stabilizatorów i układów IC701 oraz IC704 odpowiedzialnych za selektor sygnałów audio. W jednym przypadku wymiana stabilizatorów na płycie głównej przywróciła urządzenie do działania i zlikwidowała miganie liter L i R.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA