michald napisał: Czy usterka wystepuje gdy CD podlaczony po analogu czy COAX, OPTICAL ?
Występuje we wszystkich wariantach które wymieniłeś. Występuje też na dvd. Nie mam co prawda jak podłączyć światłowód żeby sprawdzić optical, ale wiem że nie działa bo na wyświetlaczu mrugają diody a na module dsp świeci się dioda. Gdy przełączę na tape diody L R świecą światłem ciągłym, dioda na module dsp gaśnie i jest muzyka w głośnikach. Tor audio nie idzie wtedy przez cs4226 tylko go omija - sprawdzone schematem oraz po prostu wyjąłem moduł dsp i muzyka nadal grała. Gdy w takim stanie odłączę również taśmę między modułem dsp (wyjętym) a panelem przednim to dźwięk (tape) się pojawia co sekundę. Wtykam taśmę z powrotem i wszystko wraca do normy
michald napisał: Czy z TUNER-a jest tak samo ?
Tuner działa wzorowo
Taśma między dsp a front panelem sprawdzona pipczykiem, wszystko jest tak jak powinno. Obecnie wylutowałem oba 74vhc574 (8*flip-flop) żeby je sobie sprawdzić choć marne szanse, że to jeden z nich. 74vhc244 (8*bufor) sprawdzony woltomierzem w układzie - jest ok, przekazuje stany logiczne dalej z translacją napięć 5-3.3V. CS4923 pobiera 250mA prądu - tyle ile podaje nota katalogowa. Prąd ten spada na ułamek sekundy przy przełączaniu tape - cd cd - tape. Sprawdzone pipkiem ścieżki danych na module. Laminat wygląda wzorowo. CS4923 poprawione luty.
Widzę że to popularna usterka tego modelu. Zastanawiam się, czy mogła się uszkodzić pamięć eprom one time programable. Ten moduł nawet nie próbuje działać, gdy naciskam dvd bądź cd to od razu zapala diodę, bez namysłu
Warto dodać, że mam dpl 550ht. Dsp jest identyczne