logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet ecocondens gold plus 1f - sterowanie 0-10v działa jak on/off, co robić?

mateos2 06 Paź 2019 08:03 3246 18
  • #1 18247949
    mateos2
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witajcie,

Chciałem poprosić kolegów o pomoc zanim będę nękał serwis Termet. Pacjent to Termet ecocondens gold plus 1f.
    Podłączona pogodowka, podłączony sterownik 0-10v, parametr P26 ustawiony na 1.
    Niestety działa to jak regulator pokojowy on/off i nie chce obniżać temperatury. Działa z temperaturą wynikającą z krzywej grzewczej aż napięcie spadnie poniżej 1V i wtedy wyłącza się.
    Zgodnie z instrukcją oczekiwałem że sygnał 5V czyli połowa będzie obniżał temperaturę CO do połowy mocy między 40 stopni a temp. wynikającą z pogodowki i krzywej grzewczej.

Za wszelkie rady co sprawdzić będę szalenie wdzięczny
    Mateo
  • #2 18274243
    kluho
    Poziom 11  
    witaj, musisz rozpiac pogodynke i bedzie Ci działało.
  • #3 18274276
    mateos2
    Poziom 13  
    To już totalnie mija się z celem...
    Zasadniczo wydaje mi się że działa ale niestety zapotrzebowanie na ciepło mojego domu jest tak małe że 3kw mocy minimalnej to i tak dużo za dużo i po prostu temperatura rośnie na obiegu mimo obniżenia zadanej
  • #4 18274459
    kluho
    Poziom 11  
    kolego, własnie skończyłem testy. mój działa w ten sposób, że jak rozpiąłem pogodówke, to wogle nie chce mi wystarować planik, działa tylko pompa. jak podepnę pogodynkę i dam powyżej 2,5V włącza się pompa ale z SP z pogodówki. czyli przy 10C na dworze 30C. jak zwiekszam napięcie nic nie nie zmiania cały czas SP z pogodynki. jak zmiejsze napięcie poniżej 0,9 V to wyłącza się grzanie i po 3 min pompa.
    Od 2 tygodni mam kocioł termet i z fabryki przyszedł trefny- zapomnieli zamontować rurki w zasobniku bo mam integra - serwis termeta mnie wyśmiali przez telefon, że o tym to jeszcze słyszeli, żeby jakiś pseudo user rozkminił że nie ma rurki, jednak włosi co produkują zasobniki zapomnieli przyręcić rurki - bo w tym samym czasie ktoś inny w Polsce też miał taki problem- więc sprawdzajcie czy woda ciepła jest ciepła a nie zimna

P.S . Ja jutro zadzwonie to termetu i zbadam, dlaczego to nie działa jak w mojej instrukcji

http://serwis.termet.com.pl/vfiles/sd/IIO-667-2016-PL.pdf str.14

Dodano po 10 [minuty]:

Kolego już nie muszę dzwonić.

Rozkminiłem. te 10 V jest to max z krzywej, jeżeli z krzywej wynika, że przy 10C na dworze masz 50C wodę, to jak dasz 10V do masz wodę 50V, a jak dasz 5V masz wodę 37,5 bo dla mnie min to 25.
    temat rozwiązany, dziękuję
  • #5 18274504
    mateos2
    Poziom 13  
    No to u mnie działa po razy oko poprawnie teraz.
    Muszę tylko zapewnić kotłowi odbiór ciepła powyżej 3-4kw co jest nierealne przy temperaturze powyżej -5.
    W nocy zdarza się zrobić chłodniej i wtedy sterowanie działa całkiem przyjemnie.

A serwis Termet ja sobie chwalę.

A jak znajdę czas to po prostu przerobię sterowanie z 0-10v na operntherm i będę miał od razu jasność co i jak działa
  • #6 19214985
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    mateos2 napisał:
    Podłączona pogodowka, podłączony sterownik 0-10v, parametr P26 ustawiony na 1.
    Niestety działa to jak regulator pokojowy on/off i nie chce obniżać temperatury

a jaki masz regulator 0-10V ze swoim Goldem?
    Z tego co piszesz to wolałbym pobawić się regulatorem 0-10V zamiast zwykłym regulatorem pokojowym ON/OFF.
    Tylko jakoś nie znalazłem regulatora pokojowego 0-10V, więc nie bardzo wiem o co chodzi z tą regulacją 0-10V w Goldzie.
  • #7 19224916
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    Podłączenie regulatora z sygnałem 0-10V
    Praca kotła polega na zamianie sygnału napięciowego z zakresu 0-10V na stan pobudzenia RT i docelowa wartość temperatury modulacji (SETP).
    Wartość SETP może zmieniać się w granicach określonych przez wartość minimalnej nastawy temperatury CO (PCO min) do wartości aktualnie ustawionej temperatury CO (PCO) zgodnie z wykresem.
    PCO min
    Zakres temp. tradycyjny 40°C
    Zakres temp. zredukowany 25°C
    Jeżeli regulator pogodowy panelu sterowania jest aktywny (P26>0 oraz nie jest dezaktywowany przez podłączony regulator OT), wówczas jego
    działanie, oparte o temperaturę zewnętrzną i wsp. krzywej grzania, modyfikuje górna graniczna wartość temperatury zasilania obiegu CO
    (PCO).
    Termet ecocondens gold plus 1f - sterowanie 0-10v działa jak on/off, co robić?
  • #8 19227105
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    nie chodzi mi o zasadę działania regulacji 0-10V.
    Nie bardzo rozumiem idei regulacji 0-10V skoro w ofercie Termeta nie widzę regulatora do kupienia, który będzie oferował takową regulację. Więc interesują mnie konkretne przykłady regulatorów w domyśle pokojowych, które działają z Goldem. Chyba, że regulacja 0-10V nie dotyczy regulatorów pokojowych.
  • #9 19227413
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    BUCKS napisał:
    Tylko jakoś nie znalazłem regulatora pokojowego 0-10V, więc nie bardzo wiem o co chodzi z tą regulacją 0-10V w Goldzie

BUCKS napisał:
    Nie bardzo rozumiem idei regulacji 0-10V skoro w ofercie Termeta nie widzę regulatora do kupienia, który będzie oferował takową regulację.

Dzieje się to tak dlatego bo regulator pogodowy (0-10V) jest na stałe wbudowany w elektronikę pieca i stąd nie da się go osobno tu dokupić, tak jak zwykły regulator pokojowy tygodniowy typu OF/ON.

W przypadku dokupienia i podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury, sterownik pieca automatycznie rozpoznaje jego obecność i sam przechodzi w tryb funkcji pogodowej.
    Sterownik dobiera temperaturę wody grzewczej uzależniając ją od temperatury zewnętrznej i współczynnika nachylenia krzywej grzewczej.
    Dodatkowo do sterownika pieca (oprócz już wbudowanego pogodowego 0-10V) można podłączyć tygodniowy regulator pokojowy (np: przewodowy, bezprzewodowy SALUS lub firmowy CR 11011).
  • #10 20888902
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Panowie, czy sterowanie 1-10V (na zasadzie że podając napięcie uzyskujemy % wartość temp na wyjściu) działa z podłączonym modułem Termet Komfort po LIN?
  • #11 20900648
    syskom771
    Poziom 6  
    WItam
    Regulacja 0-10V w moim przypadku działa bardzo dobrze.
    Generalnie, jeżeli chcemy regulować zadaną CO za pomocą 0-10V to należy odłączyć pogodówkę wewnętrzną - termistor.
    Jeżeli decydujemy się na sterownie 0-10V jako pogodówka, musimy taki sterownik kupić lub zrobić samemu.
    Ja zrobiłem na ESP32 + Konwerter Mikrobot moduł mocy IRF520.
    Jest jednak znaczna nieścisłość dotycząca podanej przez producenta kotła, krzywej temperatury CO względem napięcia sterownia.
    Nie wiem czy wszyskie kotły mają ten sam błąd.
    Pomiar CO na wyposażeniu kotła, również przekłamuje o ~ +2 C.
    Napięcie na lini sterowania IRF520 do kotła = 12V - dalekie od 10V jak widać poniżej.
    Finalnie, dla wyjścia PWM 10 bit 0-1023 krzywa wygląda następująco: +/- 0,2 C.

PWM T. CO V
    0 26 0
    80 26 0,94
    100 26 1,18
    200 31 2,36
    300 36 3,53
    400 41 4,71
    500 46 5,89
    600 51 7,07
    700 56 8,25

Wartość zadaną CO na kotle, należy ustawić na max 55 C - jeżeli P08 = 1. Nie testowałem z P08 = 0
    Jest trochę zabawy ale finalnie mamy pogodówkę z funkcją załącz, wyłącz ogrzewanie za ~50 PLN.

W moim przypadku w razie "W", czuwa Euroser ON/OFF na złączu RT, ustawiony o jeden stopień C poniżej zadanej temperatury. w domu.

Pozdrawiam

Dodano po 31 [minuty]:

Odnośnie pytania:
    "Gdy podłączony jest regulator typu OpenTherm następuje dezaktywacja regulatora z sygnałem 0-10V."
    To cytat z instrukcji, nie testestowałem.
    Pozdrawiam
  • #12 20901331
    pawlik118
    Poziom 34  
    W instrukcji jest też zapis

"Jeżeli regulator pogodowy panelu sterowania jest aktywny (P26>0 oraz nie jest dezaktywowany przez podłączony regulator OT), wówczas jego działanie, oparte o temperaturę zewnętrzną i wsp. krzywej grzania, modyfikuje górną graniczną wartość temperatury zasilania obiegu CO (PCO)"

Z tego by wynikało, że aktywna pogodówka obcina od góry max temperaturę wyjścia CO. U Ciebie nie działa, nie wiadomo dlaczego w instrukcji jest napisane inaczej.

Druga sprawa - jest info, że OpenTherm dezkatuwyje sterowanie 0-10V. Czy masz u siebie system Termet Komfort - sterownik termetu komunikujący się LIN? Czy na liniach 0-10V? Zastanawiam się, czy to kocioł wystawia to napięcie które Twój sterownik "przywiera", czy jednak w kotle jest to zwykłe wejście.
  • #13 20901582
    syskom771
    Poziom 6  
    Nie podłączałem nigdy termistora do pogodówki wewnętrzenej kotła, nie mam OT.
    Z pewnością jest tak jak Napisałeś, że pogodówka wewnętrzna ogranicza górną wartość PCO.
    Kocioł dąży do max temperatury 55 C lecz ograniczenie górnej temperatury wynikającej z krzywej grzania tą temperaturę obniża.

W zasadzie regulacja 0-10V działa podobnie, napięcie podane na zaciski ogranicza górną temperaturę maksymalną.

Kupiłem ten kocioł głównieł ze względu na możliwość sterownia 0-10v i jest częścią systemu - pompa ciepła + kominek, z płaszczem wodnym.

Pozdrawiam
  • #15 20901854
    syskom771
    Poziom 6  
    Tak, + - 0-10V po stronie kotła jest bierne 0V. Odpięcie przewodu lub wysterowanie < 0,9V powoduje wyłączenie kotła.
    Załączenie kotła > 2,4V.

Nie mam tego modułu. W mojej aplikacji interesuje mnie tylko załącz, wyłącz i utrzymuj zadaną zdalnie temperaturę CO
    na podstawie programu pogodówki zrealizowanego w ESP32.
  • #16 20901856
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ok. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Swoją drogą, czy masz jakąś swoją aplikację na androida która "podgląda" Twój system grzewczy?
  • #17 20901934
    syskom771
    Poziom 6  

Tak, wszystko mam zwizualizowane z możliwością sterowania na Androidzie, Windowsie i Linuxie.
    Dzięki darmowej aplikacji GUI do użytku własnego, QT Creator.

Realizacja całości, zdolnej do autonomicznego działania, zajęła około 1 roku - hobbystycznie.
    Przed realizacją miałem dużo wiedzy i praktyki w temacie elektroniki i programowania obiektowego w językach C, C++, VB, .... .
  • #18 20902041
    pawlik118
    Poziom 34  
    Prześlicznie to wygląda. dzięki. PS jak obliczas zużycie kWe CO?
  • #19 20902071
    syskom771
    Poziom 6  
    PC1 jest to zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła. PC2 już nie mam.
    Wcześniej miałem dwie mniejsze pompy ale cztery lata temu bardzo okazyjnie kupiłem Mitsubishi 14kW dla W7.

Zwykły licznik z wyjściem impulsowym 1000 imp./kW. w ESP32 zliczam impulsy.
    Dzisiaj pompę mam wyłączoną bo są warunki do pracy pieca gazowego, który z założenia działa tylko w skrajnie niskich temperaturach,
    lub niedomaganiu pompy ciepła czy kominka - testy funkcjonalne.

Dodano po 12 [minuty]:

Przepraszam pompa 14kW dla A7 - powietrzna pompa ciepła

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kotłem Termet Ecocondens Gold Plus 1F, który po podłączeniu regulatora 0-10V działa jak prosty regulator on/off, zamiast modulować temperaturę. Pomimo ustawienia parametru P26 na 1 i podłączenia pogodówki, kocioł nie obniża temperatury, a jedynie wyłącza się przy napięciu poniżej 1V. W odpowiedziach użytkownicy sugerują odłączenie pogodówki, aby umożliwić prawidłowe działanie regulatora 0-10V, oraz dzielą się doświadczeniami z różnymi konfiguracjami i problemami związanymi z instalacją. Wskazują również na możliwość przekształcenia systemu na OpenTherm dla lepszej kontroli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA