logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Silver 20kW 1f - niepoprawna termoregulacja we współpracy z CR11011

mar1223 26 Gru 2021 23:55 1542 12
  • #1 19783831
    mar1223
    Poziom 3  
    Mam w instalacji ogrzewania podłogowego Termet Silver 20kW 1f z czujnikiem temp. zewnętrznej i regulator pokojowy CR11011.

Kiedy w CR11011 ustawię TRYB REGUL = 2 (krzywa grzewcza OTC + czujnik temp. pom.), krzywa grzewcza 0.4, ustawiona temperatura w pomieszczeniu = 16st C kocioł nie przestaje grzać mimo, że aktualna temperatura w pomieszczeniu >20st C. 

Z mojej obserwacji wynika, że sterownik dąży do osiągnięcia wyliczonej temperatury zasilania ignorując zupełnie fakt, że temperatura w pomieszczeniu jest wyższa niż zadana.

Dodam, że dla TRYB REGUL = 1 (tylko czujnik temperatury w pomieszczeniu) kocioł i sterownik współpracują tak jak bym się tego spodziewał - po osiągnięciu przez CR11011 zadanej temperatury kocioł wyłącza się (przechodzi w tryb "OFF"). Dla mnie znaczy to tyle, że sterownik potrafi wyłączyć kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury. Nie rozumiem dlaczego to samo nie dzieje się w przypadku opisanym powyżej (krzywa grzewcza OTC + czujnik temp. pom.)

Czy ktoś może potwierdzić, że u niego Termet Silver i CR11011  prawidłowo pracują według krzywych grzewczych?
  • #2 19818802
    ibri_pl
    Poziom 2  
    Witam,

podobna sytuacja występuje u mnie. Jestem posiadaczem kotła TERMET EcoCondens Gold Plus 25 kW (2018r.) sterowanym/obsługiwanym przez dedykowany sterownik Honywell CR11011. Instrukcje do obydwu są ubogie, niespójne. W internecie niewiele jest takich wątków jak ten. Czytając jednak to co jest, wynika że prawdopodobnie za powyższą niezrozumiałą pracę/współpracę obydwu odpowiada przestarzały soft sterownika kotła! Prawdopodobnie kotły po 2019r. miały wykonany upgrade softu i już dobrze współpracują z funkcją termoregulacji sterownika.

Niemniej jednak, z miłą chęcią poruszę tą inne kwestie obsługi kotłów TERMET współpracujących ze sterownikiem Honywell CR11011 z zainteresowanymi osobami (opinie, nastawy etc.).

Pozdrawiam,

Marcin
  • #3 19818830
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19818853
    mar1223
    Poziom 3  
    ibri_pl napisał:
    Prawdopodobnie kotły po 2019r. miały wykonany upgrade softu i już dobrze współpracują z funkcją termoregulacji sterownika.

Raczej dotyczy to tylko Gold'a. Mój Silver jest z 2021, więc w teorii miałby ten problem rozwiązany.

pitrel napisał:
    Jaką masz ustawioną wartość kompensacji pokojowej? Mam ten sam kocioł i sterownik, też tryb 2 i krzywa 0,4. Kompensację pokojową mam ustawioną na 13 i nie zauważyłem żadnych problemów, ale nigdy nie ustawiałem tak niskiej temperatury w pomieszczeniu.

Kompensację pokojową też zmieniałem, choć nie do wartości rzędu 13 bo dałoby to zdecydowanie zbyt wysoką temperaturę jak na podłogówkę.
    Kiedy Twój kocioł został wyprodukowany/zakuiopny?
  • #5 19818877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19818978
    mar1223
    Poziom 3  
    Kocioł od początku działa w zakresie zredukowanym.

Co do kompensacji pokojowej to jest wzór z instrukcji:

TEMP WYLICZ = TEMP WYLICZ 1 + (Nastawa_Pokojowa – TEMP W POKOJU) * KOMP POKOJ

Dla kompensacji 13 i delty 1st C woda będzie dodatkowo zagrzana o 13 st więcej. Według mojego rozumienia to jest parametr który potrzeba podbić w słabo izolowanych budynkach.
    W teorii dla ujemnej delty wpłynąłby na obniżenie temperatury wyliczonej, ale "wyłączanie" ogrzewania w ten sposób wydaje się bardzo dziwne.
  • #7 19819164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19819315
    mar1223
    Poziom 3  
    Jak będę miał okazję zmienię jeszcze kompensację na podobną wartość jak u Ciebie.

Dla jasności jeszcze - u Ciebie sterownik po osiągnięciu zadanej temperatury pomieszczenia wyłącza kocioł (palnik, pompa, itd)?
  • #9 19819381
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19819739
    mar1223
    Poziom 3  
    Czujnik temperatury zewnętrznej działa poprawnie.
  • #11 19820443
    ibri_pl
    Poziom 2  
    Szanowni Panowie,

dziękuję za odpowiedź/podpowiedź. Co prawda użytkuję kocioł już rok, ale cały czas czuję niedosyt. Aktualnie pracuje on w konfiguracji jako wyłącz/załącz tj. tryb =1 (tylko czujnik temperatury w pomieszczeniu). Przez długi czas próbowałem ujarzmić tryb termoregulacji =2 (krzywa grzewcza OTC + czujnik temp. pom.) ale bezskutecznie. Kończyło się tym, co z początku wątku przytoczył kolega mar1223. Po przytoczonych sugestiach spróbuję ustawić podobnie jak kolega pitrel. Proszę tylko o info jaka jest powierzchnia grzania.

Pozdrawiam,

Marcin
  • #12 19821539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19841185
    mar1223
    Poziom 3  
    Zgodnie z sugestia ustawiłem kompensację na 13 i kocioł zaczął się rzeczywiście wyłączać po dogrzaniu. Dziwne jest jednak, że włącza się przy temperaturze o 1K wyższej niż zdana.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kotłem Termet Silver 20kW 1f, który nie wyłącza się pomimo osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu, gdy regulator CR11011 jest ustawiony w trybie 2 (krzywa grzewcza OTC + czujnik temperatury pomieszczenia). W trybie 1 (tylko czujnik temperatury w pomieszczeniu) kocioł działa poprawnie. Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z przestarzałego oprogramowania sterownika kotła, a także zwracają uwagę na ustawienia kompensacji pokojowej, które mogą wpływać na działanie systemu. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i ustawieniami, wskazując, że odpowiednia kompensacja pokojowa (np. 13) może poprawić działanie kotła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA