logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastąpienie wentylatora w okapie Akpo modelem Vilpe E120S - opinie?

Adrianotron 06 Paź 2019 10:43 3285 13
  • #1 18204244
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam.
    Posiadam w swojej kuchni okap kuchenny firmy Akpo podłączony do przewodu kominowego. Nie narzekam na jego wydajność bo to według producenta 650m3/h. Irytujący jest natomiast hałas jaki generuje. Dlatego kusi mnie rozwiązanie aby zainstalować na kominie taki oto wentylator kominowy: https://www.vilpe.com/pl/produkty/wentylatory...e-typu-s/e120s-roof-fan-installation-set.html
    Zdemontowałbym wentylator znajdujący się w okapie a do kabla zasilania podpiął taki wentylator. Komfort akustyczny w kuchni byłby jak się domyślam nieporównywalnie wyższy. Co o tym, sądzicie?
  • #2 18204297
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Być może ciąg kominowy będzie wystarczający i instalacja wentylatora kominowego okaże się zbędna? Warto do testów zdemontować lub odłączyć wentylator okapu i dokładnie zmierzyć ciąg. Polepszenie komfortu akustycznego można także osiągnąć wymuszając pracę wentylatora okapowego z mniejszą prędkością obrotową lub montując inny (bardziej cichy) wentylator.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18204309
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 207
    Widziałem profesjonalne okapy o wymiarach ok 3m no 1m z zewnętrznym wentylatorem. Silnik 3-fazowy, "duży ciąg", a hałas niewielki.
  • #4 18204317
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Ciąg w okapie jest często niewystarczający na pierwszym czy drugim biegu podczas intensywnego gotowania dlatego opcja bez wentylatora zdaje się być z góry wykluczona. Hałas podczas najniższego biegu jest już dla mnie niekomfortowy z uwago tez na to, że sporo czasu spędzam w kuchni oglądając np. TV podczas gotowania. Wymiana wentylatora nawet na cichszy to dla mnie tylko pół środki nie dające mi raczej "spektakularnego" efektu. Nawet okapy renomowanych marek jak Elica czy wysokie modele AEG jeśli sa wydajne wytwarzają sporo hałasu i to chyba nieuniknione dlatego rozwiązaniem które realnie i definitywnie rozwiązuje problem to instalacja wentylatora na kominie i sterowanie nim z panelu sterowania okapu.
  • #5 18204318
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 207
    Czy do przewodu kominkowego jest podłączony tylko Twój okap?
  • #6 18204347
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Tak, oczywiście. Nie wyobrażam sobie innej sytuacji szczerze powiedziawszy. Choć podobno z budynkach wielorodzinnych bywa inaczej...
  • #7 18204357
    Mobali
    Poziom 43  
    Adrianotron napisał:
    Ciąg w okapie jest często niewystarczający...
    W tej sytuacji pozostaje wentylator kominowy pod warunkiem wskazanym wyżej przez kolegę ak44. Zakładając, że to budynek jednorodzinny, a przeróbka dotyczy jedynie tego kanału wentylacyjnego wykorzystywanego przez okap nie powinno być innych problemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 18204384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18204710
    Adrianotron
    Poziom 9  
    jeśli wolni wiedzieć jaki masz model tego okapu? Ja mam Venus WK-90 90cm. Dziękuje za odpowiedź. Widać nie jestem sam na polu walki z hałaśliwym okapem. Bez filtra aluminiowego to musi się ta wewnętrzna komora i wentylator mocno otłuszczać? Chyba, że gotujesz dietetycznie :-)
  • #10 18204750
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18204807
    Adrianotron
    Poziom 9  
    No w przypadku mojego okapu poszedłem sprawdzić i samo wyjęcie filtra przeciw tłuszczowego nic nie wniosło pod kątem hałasu. Nie potrafiłbym odróżnić kiedy jest a kiedy go nie ma. Przytrzymanie ścianek z dwóch stron dłońmi też nic nie zmieniło. Widać w moim modelu sprawa ma się inaczej. Hałas w 90 procentach generowany jest przez silnik i łopatki wentylatora. Pozostaje tylko wentylator dachowy. Zastanawiam się tylko czy można swobodnie podłączyć taki wentylator zamiast wentylatora który fabrycznie jest tam zakładany. Czy nie uszkodzi się ten układ sterująco-zasilający.
  • #12 18205256
    Mobali
    Poziom 43  
    Może prościej byłoby bez przeróbek? Czyli zdemontować wentylator okapu i zastosować jedynie prosty wyłącznik wentylatora kominowego zamocowany w wygodnym miejscu okapu? Oczywiście przy wykorzystaniu tego samego zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18206337
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Mobali napisał:
    Może prościej byłoby bez przeróbek? Czyli zdemontować wentylator okapu i zastosować jedynie prosty wyłącznik wentylatora kominowego zamocowany w wygodnym miejscu okapu? Oczywiście przy wykorzystaniu tego samego zasilania.

Nie ma nic prostszego niż podpiąć wentylator dachowym pod kable zasilające domyślny wentylator znajdujący się w obudowie okapu... Zastanawiam się tylko czy można tak zrobić bez narażania się na uszkodzenie tego układu bo to przecież jednak silnik o innych parametrach.
  • #14 18206441
    Mobali
    Poziom 43  
    Nie wiem jak sterowany jest silnik w tym okapie - może uda się wykorzystać jedynie zasilanie i wyłącznik?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę wentylatora w okapie kuchennym Akpo na wentylator kominowy Vilpe E120S, aby zredukować hałas. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat efektywności wentylacji oraz hałasu generowanego przez okapy. Niektórzy sugerują, że można poprawić komfort akustyczny poprzez zmniejszenie prędkości obrotowej wentylatora okapu lub zastosowanie cichszego modelu. Inni podkreślają, że wentylator kominowy może być skutecznym rozwiązaniem, zwłaszcza w przypadku intensywnego gotowania. Wskazano również na możliwość podłączenia wentylatora kominowego do istniejącego zasilania okapu, jednak pojawiają się obawy dotyczące kompatybilności układów sterujących.
REKLAMA