logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG 52x32x52 nie nagrywa płyt CD-R, tylko RW - co robić?

radek_rydlewski 19 Wrz 2005 22:31 1344 7
REKLAMA
  • #1 1832702
    radek_rydlewski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam ma problem z moją nagrywarką LG 52x32x52 nagrywarka może wypaliła z 20 płyt i od niedawna nie chce nagrywać płyt cd-r, płyty rw nagrywa bez problemu przeczyściłem laser lecz to nic nie pomogło, proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1832776
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Napisz dokładniej co się dzieje przy próbie nagrania ,jaki komunikat,jakie płyty?
  • REKLAMA
  • #3 1832894
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    w zasadze to dziwne prędzej powinna kopac rw niz zwykłe

nie aktualizowałeś w niej oprogramowania tzn biosu
  • REKLAMA
  • #4 1832955
    radek_rydlewski
    Poziom 11  
    Nic z nią nie robiłem żadnych aktualizacji itp. zwykle dochodzi do 4 % i jak zaczyna wypalać płyte pochodzi ok minuty (głośno jakby próbowała czytać) i wyskakuje błąd "POWER CALIBRATION ERROR" i zapis nie powódł się co ciekawe płyta nie ulega uszkodzeniu jest nadal pusta i można na nią nagrywać. A i jecze jedna ciekawostka nagrywa jeszcze na płyty firmy Elec tric kupiłem je w jakimś markecie, (patrzyłem nagrywać na np. titanium, icam, shivaki, itp.)
  • REKLAMA
  • #5 1833033
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Masz nowe firmware? Spróbój na markowych płytach (np.TDK).Sprawdź płyty na Nero CD Speed.Jaka stara ta nagrywarka i ile płyt wypaliłeś?
  • #6 1833080
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    radek_rydlewski napisał:
    wyskakuje błąd "POWER CALIBRATION ERROR"

Błąd ten oznacza, że nagrywarka nie potrafi dobrać mocy lasera do tego nośnika. zazwyczaj aktualizacja firmware'u nagrywarki powoduje, że rozpoznaje ona więcej nośników.
  • #7 1833813
    Matys01
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    www.cdrinfo.pl tam znajdziesz na pewno odpowiedz a jak nie to radze wymienić firmware nagrywarki
  • #8 1836618
    radek_rydlewski
    Poziom 11  
    hmm niestety nic tam nie znalazłem nawet firmware'u do nagrywarki GCE-8524B, jeśli ktoś ma do niej biosa bardzo byłbym wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka LG 52x32x52 przestała nagrywać płyty CD-R, natomiast płyty CD-RW nagrywa bez problemu. Podczas próby nagrania CD-R proces dochodzi do około 4%, po czym pojawia się błąd "POWER CALIBRATION ERROR", a zapis nie powodzi się. Płyta pozostaje nienaruszona i można próbować nagrywać ponownie. Problem nie ustępuje po wyczyszczeniu lasera. Sugerowano sprawdzenie, czy firmware nagrywarki jest aktualny, ponieważ błąd ten oznacza, że urządzenie nie potrafi dobrać odpowiedniej mocy lasera do nośnika. Aktualizacja firmware'u może rozszerzyć kompatybilność z różnymi typami płyt. Rekomendowano także użycie markowych płyt CD-R, np. TDK, zamiast tańszych marek takich jak Titanium, iCam czy Shivaki. Próby znalezienia firmware'u dla modelu GCE-8524B (prawdopodobnie powiązanego z nagrywarką) na stronie cdrinfo.pl nie przyniosły rezultatów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA