logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM LG GCC-4241N nie czyta CD-R, szukam firmware lub innego rozwiązania

cayser 14 Paź 2006 11:00 1502 5
REKLAMA
  • #1 3115214
    cayser
    Poziom 11  
    Witam.
    DVD-CDRW firmy LG Model GCC-4241N (speed:16x24x16x24)
    Problemem jest dziwny. Urządzenie daje sobie radę z wszystkimi (prawie) płytami DVD, ale ma problem w odczytaniu z co drugą zwykłą cd-r. Nie wiem co może być problemem. Po prostu po włożeniu płyty do urządzenia w ogóle jej nie widzi. Przy nagrywaniu obojętnie jakiej płyty wyskakuje błąd.
    Czyściłem delikatnie laser, lecz nie pomogło. Podobno zmiana firmware mogłoby pomóc, ale nie wiem gdzie mogę takowe zdobyć. Pisałem do LG stwierdzili, że zmiana frmware powinna pomóc lecz osobiście nie posiadają w swojej ofercie takiego.
    Help!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3115336
    cayser
    Poziom 11  
    Dziękuję :-) Nie podałem bo nie wiem jak sprawdzić. Nawet nie wiem czy będę się przymierzał do jego zmiany sam. Chyba poprosze o to osobę która zajmuje się tego rodzaju rzeczami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3115874
    cayser
    Poziom 11  
    Podmieniłem firmware tym który podał mi Pan we wcześniejszym mailu, ale błąd nadal jest. Znaczy płyty tak jakby czytał ponieważ przeczytał mi płytę której wcześniej nie dawał rady lecz podczas nagrywania buffor taje na 30% i po 5 sekundach wywala komunikat z niepowodzeniem. Coś czuję, że to jednak usterka mechaniczna.
  • #6 3117306
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    nie mechaniczna tylko elektroniczna - zuzyty laser
    (w tym wypadku czesc odpowiedzialna za CD)
    pewnie nie jest juz na gwarancji ,wiec spokojnie mozesz sprobowac podkrecic laser odpowiedzialny za cd a jak to nie pomoze (co jest bardzo prawdopodobne) kupic nowy naped dvdrw.
REKLAMA