logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik zasilacza Led Driver YH12G120-1000CC do lampy IKEA - gdzie kupić?

piotrasz 08 Paź 2019 10:38 4308 11
REKLAMA
  • #1 18208035
    piotrasz
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    Niestety, od jakiegoś czasu żarówki led (3x3W), w tej samej lampie, zaczęły migać stroboskopowo jednocześnie. Nawet po wyłączeniu z gniazdka jeszcze przez chwilę migają. Podejrzewam winę zasilacza.
    Nie znam się w ogóle na zasilaczach, więc zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiednika, zgodnie z danymi odczytanymi ze oryginalnego zasilacza:
    Led Driver model : YH12G120-1000CC
    PRI : 220-240VAC 50/60Hz 0.3A
    SEC: Constant Current : DC 1000mA
    max. 16V
    Będę ogromnie wdzięczny za naprowadzenie mnie na zamiennik, bo niestety Ikea nic mi nie pomogła, tłumacząc, że lampa pochodzi z 2014 roku i już nie mają do niej części zamiennych.
    pozdrawiam, :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18208217
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    Każdy Tani jednoamperowy zasilacz 12V do LED poradzi sobie z tym problemem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18208419
    piotrasz
    Poziom 10  
    Dzięki,
    Zastanawiało mnie określenie "constant current", co oznaczałoby "stałoprądowy"? Naczytałem się w necie o zasilaczach stałoprądowych i stałonapięciowych, które podobno są lepsze. Rozumiem, że w tym wypadku nie ma to znaczenia? ;-)
  • Pomocny post
    #4 18208444
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18208496
    piotrasz
    Poziom 10  
    Tyle, o ile... Ale i tak dzięki za odpowiedź.
    Szukam w takim razie 1A (1000mA) zasilacza, choć nadal nie rozumiem, po co z opisu podanego przeze mnie powyżej podana jest dodatkowa wartość 0.3A. No i co z mocą? Czy skoro są 3 żarówki po 3W, to powinno być nie mniej niż 9W na zasilaczu mocy wyjściowej? Tego parametru na oryginalnym zasilaczu nie ma.
  • Pomocny post
    #6 18208525
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18208560
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Naprawa tego zasilacza dla kogoś, kto tyle o ile umie się posługiwać lutownicą będzie prostsze, tańsze i szybsze niż znalezienie zamiennika. Wiem, bo sam naprawiałem. jedyna trudność to otwarcie obudowy (jeśli to takie samo wykonanie z jakim ja miałem do czynienia).
  • #8 18208710
    piotrasz
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. Może faktycznie zawrócę głowę znajomemu elektronikowi, choć pierwotnie miałem zamiar samemu łopatologicznie podpiąć nowy zasilacz. Rozłupanie obudowy starego, nawet jeśli okaże się konieczne, nie będzie miało przecież na nic wpływu. Pozdrawiam. :-)
  • #9 18208915
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3746
    teskot napisał:
    ...jedyna trudność to otwarcie obudowy (jeśli to takie samo wykonanie z jakim ja miałem do czynienia)
    No właśnie. Jeśli to ten, o którym myślę (też mi padł), to obudowa jest nierozbieralna - trzeba "pruć". Zwykły jednoamperowy zasilacz kosztuje kilka złotych, więc chyba nie warto kombinować, bo same części będą droższe. A "Wujek Wong" na pewno dobrze zadbał o to, żeby to co trzeba nie było oznaczone ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 18208958
    piotrasz
    Poziom 10  
    Dodam tylko, że znalezione przeze mnie, w polskich sklepach w necie, 1A zasilacze są niestety większe niż 8x4x2 cm, a tylko taki rozmiar schowa się w obudowie lampki. No ale skoro "wujek" zadbał zapewne również o to aby tylko taki właśnie się zmieścił, może trzeba będzie do niego na ali zapukać i cierpliwie poczekać na dostawę. ;-)
  • Pomocny post
    #11 18209173
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    Polecam rozwagę z tanim zamiennikiem. Czy lampka ma metalową obudowę? Zasilacze LED Ikei miewają oznaczenie SELV tzn. wzmocnioną izolację transformatora przez co obudowa nie wymaga ochrony przez połączenie z PE. Zrób zdjęcia wnętrza lampki i oryginalnego zasilacza przed wrzuceniem taniego zamiennika.
  • #12 18210223
    piotrasz
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za chęć niesienia pomocy.
    Rzeczywiście, tani (za kilkanaście zł) 1A odpowiednik udźwigną temat i lampka świeci jak trzeba. Ma ona co prawda metalową obudowę, jednak jest zamontowana wysoko na ścianie, więc nikt, nigdy jej nie dotyka.
    Przy okazji podciągnąłem się odrobinę z elektrotechniki przypominając sobie niektóre wzory.
    Cel został osiągnięty, miło było czytać odpowiedzi. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migającymi żarówkami LED w lampie IKEA, podejrzewając uszkodzenie zasilacza Led Driver YH12G120-1000CC. W odpowiedziach zasugerowano, że zamiennik zasilacza o parametrach 1A (1000mA) i 12V powinien rozwiązać problem. Wyjaśniono również różnice między zasilaczami stałoprądowymi a stałonapięciowymi oraz znaczenie prądu pierwotnego (0.3A) w kontekście zasilacza. Użytkownik rozważał naprawę oryginalnego zasilacza, ale ostatecznie zdecydował się na zakup tańszego zamiennika. Podkreślono również znaczenie bezpieczeństwa przy wyborze zasilacza, zwłaszcza w przypadku lamp z metalową obudową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA