logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór zastępczego zasilacza do lampy LED - jaką markę wybrać?

nofx1 07 Mar 2024 09:54 537 7
REKLAMA
  • #1 20993875
    nofx1
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Padł mi zasilacz w lampie LED. Nie widzę niczego o zbieżnych parametrach w polskich sklepach. Zwracam się z prośbą o dobór zastępczego zasilacza, który będzie odpowiedni do mojej lampy. Będę wdzięczny za dobór marki, która posłuży długo. Zasilacz LED z etykietą z parametrami technicznymi
  • REKLAMA
  • #2 20993916
    piotrek86
    Poziom 23  
    Ocena: 192
    Jest mnóstwo ofert zasilaczy/driverów led 900mA , aby dobrać zakres napięcia pokrywający się z Twoimi diodami i gotowe . Opowiedz coś o diodach, bo sam zasilacz jest bardzo uniwersalny .
    Pytasz o zasilacz czyli zakładam, że diody sprawdziłeś że są sprawne i wiesz np. przy jakim napięciu już zaczynają świecić - podaj tą wartość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20993918
    hindoos
    Poziom 37  
    Ocena: 674
    Szukaj zasilacza stałoprądowego (led drivera) o prądzie 900mA bo jeśli dobrze widzę taki produkował ten oryginalny. Napięcie możliwie zbliżone. Są na Allegro z tego co widzę.
  • REKLAMA
  • #4 20993938
    pan_deejay
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Ja mam zasilacze z lamp LED które uległy uszkodzeniu mechanicznemu ( odklejenie struktury diody od podłoża ) - muszę tylko sprawdzić ich parametry . Jeśli się będą nadawać to chętnie pomogę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20993939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20993944
    nofx1
    Poziom 9  
    >>20993916
    W sumie listwy z ledami nie sprawdzałem. Założyłem od razu, że to zasilacz, ponieważ nagle po włączeniu lampa zaczęła migać raz na około sekundę (po wyłączeniu jeszcze przez kilka sekund). Sama taśma z ledami niestety jest tak zabudowana, że nawet nie mam jak spojrzeć na nią wizualnie. Dzięki za radę.
  • #7 20994006
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2487
    nofx1 napisał:
    po włączeniu lampa zaczęła migać raz na około sekundę
    Warto byłoby sprawdzić kondensatory w zasilaczu.
  • #8 20995972
    nofx1
    Poziom 9  
    Wymiana zasilacza na ten polecony pomogła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał zastępczego zasilacza do lampy LED po awarii oryginalnego. W odpowiedziach zasugerowano, aby szukał zasilacza stałoprądowego (LED driver) o prądzie 900mA, z napięciem zbliżonym do oryginalnego. Wskazano również na możliwość zakupu zasilaczy na platformie Allegro oraz na sprawdzenie kondensatorów w uszkodzonym zasilaczu. Użytkownik potwierdził, że wymiana zasilacza na polecony model przyniosła pozytywne rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA