logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA (Exel) wyszukiwanie danych - wiele warunków porównania

ScanSystems 14 Paź 2019 19:29 591 2
REKLAMA
  • #1 18219084
    ScanSystems
    Poziom 1  
    Witam, postaram się skrócić wszystko jak się da.
    Mam tabelę z przekrojami przewodów oraz długością, np. jeżeli przewód o przekroju 0,5 ma długość 350 to makro musi znaleźć komórki o tym przekroju i długości między 300 a 400 w tym wierszu i je wyświetlić (w tym wypadku komórki D,E,F).
    Problem polega na tym, że jak daje trzeci argument do If-a to praktycznie przestaje działać
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Post poprawiłem - adamas_nt
    Załączniki:
    • Zeszyt11233.zip (14.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18219584
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Popraw kolego tytuł wątku - winno być wg mnie "VBA Excel wyszukiwanie danych" :?:
    Żeby zamieścić tu na forum plik xlsm musisz go skompresować do formatu zip, rar lub 7z :!:
    Co do Twojego makra i arkuszy to musisz wyjaśnić co to za wielkości umieszczone są w arkuszu1 w kolumnach D, E i F :?: i po co komplikujesz wszystko ustawiając w arkuszu1 minimalne i maksymalne długości (na zakładkę :D ) - co makro powinno wyszukać dla długości 500 - z wiersza 5 czy z wiersza 6 - czy wskazać oba ? ale w takim razie gdzie ? :please:
  • #3 18219589
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 658
    Rzecz w tym, że liczba <> tekst (bałagan w arkuszu) i dlatego wynik ucieka. Dla pewności lepiej sprowadzić wszystko do liczb. Np tak
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jak słusznie zauważył kolega Prot, niektóre "zapytania" mieszczą się w dwóch "odpowiedziach". W każdym razie wychodzę z założenia, że lepiej nie ucinać za dużo ;) jeśli jest wybór. Czyli w zasadzie trzeci warunek jest nadmiarowy.
REKLAMA