logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór mux-2 na antenie Dipol Tri Digit w terenie górskim?

Wanderley9 28 Paź 2019 13:00 1197 18
REKLAMA
  • #1 18244136
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Mam instalację na 2 telewizory, która składa się z Dipol Tri Digit Platinium + Lna 177 z regulowanym zasilaczem, przewód czarny żelowany. Od anteny do rozgałęźnika Telmor RM-2F jest około 10metrów przewodu + ~1m do pierwszego TV. Do drugiego TV (Panasonic TX-47ASE650E) jest około 30m przewodu od rozgałęźnika. Odbieram mux-1, mux-2, mux-3, a w planach mux-8 na oddzielnej antenie VHF, ale najpierw chcę ustabilizować UHF i mux-2.

Często bywały okresowe zmiany jakości sygnału (dzień-noc), które udało mi się wyeliminować poprzez ustawienie krokodyla do góry, ale teraz nie mogę sobie z tym poradzić i jak ustawie 2 muxy bez artefaktów, to okresowo z jednym bywają problemy. Aktualnie problemem jest mux-2 na którym mam siłę 97% i jakość 32% - 45%, pojawiają się artefakty najczęściej wieczorem.

Mux-2 i mux-1 odbieram z odbicia z Chorągwicy. Antena nie widzi masztu Chorągwicy oddalonego o 35km ze względu na góry i dach domu. Mux-3 obecnie odbieram z nadajnika Lipowe, a wcześniej Męcina. Antena ustawiona jest w przeciwnym kierunku do Chorągwicy i nie bezpośrednio na Lipowe, aby łapać jak najlepiej mux-2 i mux-1 z odbicia i przy tym mieć mux-3. Z mux-3(Lipowe) i mux-1 (Chorągwica) nie ma problemu, problem jest z mux-2 (Chorągwica).

Obecna antena ma już korozję na łączeniach.

Pytanie do Was o dobrą, selektywną antenę z ograniczeniem powyżej ~790Mhz + wzmacniacz. Najwyższy kanał jaki odbieram, to 50.

Wstępnie na oku mam Telmor T-urbo-T 20 LTE, ale nie wiem jaki wzmacniacz i do niej zastosować i czy jest to dobra opcja na moje problemy.
  • REKLAMA
  • #2 18244149
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18244164
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Obecnie jest tylko jedna antena Dipol Tri Digit Platinium. VHF mam w planach założyć jak uporam się z UHF. Jak wszystko będzie ok, to do VHF planowałem CA-RTV 6 lub DIPOL-11/5-12 i ZWR-210DC.
  • #4 18244176
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    Wanderley9 napisał:
    ~1m do pierwszego TV. Do drugiego TV (...) jest około 30m przewodu od rozgałęźnika

Na obydwu odbiornikach masz problem z mux-2?
    Wanderley9 napisał:
    Antena ustawiona jest w przeciwnym kierunku do Chorągwicy

W kierunku Przehyby?
    Wanderley9 napisał:
    Obecna antena ma już korozję na łączeniach

Jeżeli w puszce antenowej, to można to poprawić przez oczyszczenie lub zastosowanie nowych elementów.
    Wanderley9 napisał:
    problem jest z mux-2 (Chorągwica)
    Wanderley9 napisał:
    Pytanie do Was o dobrą, selektywną antenę z ograniczeniem powyżej ~790Mhz

Co prawda na Lipowem masz BTS-a LTE800, ale problem jak widać nie dotyczy k.50, tylko 23. I wynika raczej z odbioru z odbicia. W takiej sytuacji trudno uzyskać zbliżone parametry na wszystkich 3 mux-ach. Czy nie jesteś w zasięgu nadajnika z Tarnowa (mux-2 w SFN z Chorągwicą)?
    Wanderley9 napisał:
    Wstępnie na oku mam Telmor T-urbo-T 20 LTE

W tych warunkach to próbowałbym zamontować siatkę lub ASR.
    Z opisu wynika że lokalizacja to Limanowa lub jej najbliższe okolice. A dokładniej (np. ulica)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18244219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18244227
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Konkretnie Sowliny w dolinie i niestety jak próbuje kierować na Przehybę, którą jest za górą, to miałem problem z mux-3, dodatkowo złapałem jakieś 4 kamery monitoringu na UHF z prywatnego domu:). Tylko nie wiem skąd łapało ten mux-3. Problemy występują na 2 TV. Antena jest na południe, przyznam się, że Tarnowa nie brałem pod uwagę, bo podobnie jak Chorągwicę dach blokuje, a dodatkowo matematycznie nie ma zasięgu z Tarnowa i najdalej kręciłem na Gorlice, ale przy najbliższej okazji sprawdzę. Aktualna antena ma skorodowane śruby, wkręty, Lna177 i połączanie było ok, bo dla pewności zarabiałem wtyki jeszcze raz.
  • #7 18244247
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18244403
    _kli_
    Poziom 41  
    Wanderley9 napisał:
    Sowliny w dolinie i niestety jak próbuje kierować na Przehybę, którą jest za górą, to miałem problem z mux-3. (...) Tylko nie wiem skąd łapało ten mux-3

Teoretycznie w Sowlinach nie powinno być problemu z pokryciem sygnałem mux-3 z Lipowego. Ale różnie to bywa. Masz widoczność optyczną nadajnika na Lipowem? Przy skierowaniu anteny na Przehybe teoretycznie powinieneś mieć mux-3 z Lipowego, ale równie dobrze może być dodatkowo Chorągwica (a może i częściowo Tarnów) z odbicia.
    Wanderley9 napisał:
    matematycznie nie ma zasięgu z Tarnowa i najdalej kręciłem na Gorlice

Spróbuj skierować antenę w kierunku Miejskiej Góry. Moi znajomi mieszkający między Sowlinami a cmentarzem, na tak ustawionych antenach ("krokodyle") odbierają stabilnie - jedni Chorągwicę z odbicia, drudzy Tarnów i Przehybę.
    Gorlice - nie ma szans. Za słaby nadajnik (i daleko) z główna wiązką skierowaną na płn-wsch.
    Sygnału z danego nadajnika szukaj zawsze na programowaniu ręcznym na konkretnym kanale.
    _cheetah_ napisał:
    Sprawdźw Waldiantena czy nie mają zwrotnic, które umożliwiłyby połączenie dwu anten - jednej na mux-1 i 2, drugiej na mux-3, plus trzecia na VHF

Masz na myśli "kanałówkę"? "Zwykłe" 2xUHF+VHF ma w ofercie chociażby AMS (ZA-112Ms) lub Johansson (wszystkie wejścia DC power pass).
    _cheetah_ napisał:
    Pozostawałaby tylko znowuż kwestia, czy ten k50 przeemigruje gdzieś po wejściu LTE700

Przeemigruje na k.22. A konkretnie kiedy? W latach 2020-2022. :wink:
  • #9 18245033
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    Do odbioru z odbić najlepiej nadaje się antena siatkowa +zasilacz z regulacją.
    Można spróbować nawet bez siatki.
  • REKLAMA
  • #10 18245404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18252371
    Wanderley9
    Poziom 12  
    Udało mi się ustawić, zmniejszając V na zasilaczu, mux1 i mux2 na jakość 90% - 100%. Podobnie z mux3 jakość 80%-90%, siła sygnału 100% na wszystkich.

Dzień pierwszy co jakieś 3 - 5 minut lekkie artefakty i spadki jakości.
    Dzień drugi bardzo duże artefakty i spadki jakości.
    Dzień trzeci zero artefaktów i stabilna jakość.
    Dzień czwarty średnie artefakty.

Będę chciał kupić wzmacniacz masztowy MA081L lub MA082L, ale mam kilka pytań.

1. Najbliższego btsa 800mhz mam ~1,8km. Czy bazując na Waszym doświadczeniu tego typu zakłócenia mogą pochodzić od btsów, radia ratunkowego, czy ma to związek z odbiciem sygnału, a może problemem jest jeszcze coś innego?

2. Czy instalując MA081L/MA082L mam wyciągnąć LNA177 i włożyć symetryzator 21-60 kanałów?

3. Czy jest sens dodatkowo dokupić i zamontować przed rozdzielaczem filtr LTE 5-790MHz SIGNAL oraz zabezpieczenie przeciwprzepięciowe TV-Sat Signal?
  • #12 18252579
    _kli_
    Poziom 41  
    Wanderley9 napisał:
    Udało mi się ustawić, zmniejszając V na zasilaczu
    (...)
    Dzień pierwszy co jakieś 3 - 5 minut lekkie artefakty i spadki jakości.
    Dzień drugi bardzo duże artefakty i spadki jakości.
    Dzień trzeci zero artefaktów i stabilna jakość.
    Dzień czwarty średnie artefakty.

Na którym mux te artefakty? Prawdopodobnie lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie LNA-169 lub nawet 101, zamiast regulacja napięcia na 177.
    Wanderley9 napisał:
    Najbliższego btsa 800mhz mam ~1,8km

O którym myślisz - na Lipowem, czy przy Tarnowskiej? U ciebie są problemy z mux-2, więc raczej mogą być to zakłócenia pochodzące z pasma poniżej 470 MHz. LTE, to raczej zakłócenia na mux-3.
    Wanderley9 napisał:
    Czy instalując MA081L/MA082L mam wyciągnąć LNA177 i włożyć symetryzator 21-60 kanałów?

Tak.
    Wanderley9 napisał:
    Czy jest sens dodatkowo dokupić i zamontować przed rozdzielaczem filtr LTE 5-790MHz SIGNAL oraz zabezpieczenie przeciwprzepięciowe TV-Sat Signal?

Te w/w zmacniacze Terra mają już wbudowany filtr. Czy będzie konieczny dodatkowy - trudno powiedzieć. A jeżeli już, to może LF006. Każdy filtr to dodatkowe tłumienie sygnału. Zabezpieczenie nie zaszkodzi, ale nie ma gwarancji że uchroni instalację przed wszystkimi wyładowaniami.
  • #13 18256512
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18257336
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    A ja zadam może głupie pytanie: czy autor chociaż raz próbował odbioru BEZ JAKIEGOKOLWIEK wzmacniacza? To co jest tutaj opisane świadczy o zbyt silnych sygnałach.

W temacie filtrów LTE; o ile to możliwe to należy o nich zapomnieć. Pierwsze ruchy kanałów rozpoczną się chyba na wiosnę 2020 i kanał 50ty zostanie "wyniesiony" prawdopodobnie jako jeden z pierwszych. Generalnie migracja zacznie się od południowej i zachodniej Polski.

Czy były robione jakiekolwiek testy dla odbioru z Lubonia Wielkiego?

Nie muszę dodawać, ze wszelkie próby "szukania" sygnału należy - w takich warunkach - wykonywać wyłącznie w trybie ręcznym, nigdy automatycznym. Automat może być użyteczny jak mamy jeden nadajnik w zasięgu wzroku i nic wokoło..
  • #15 18257601
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18257631
    _kli_
    Poziom 41  
    irekr napisał:
    czy autor chociaż raz próbował odbioru BEZ JAKIEGOKOLWIEK wzmacniacza?

Z tego co się trochę orientuję, to w Limanowej są miejsca gdzie odbiór na pasywnych antenach jest możliwy. Ale są to najczęściej miejsca położone na wzniesieniach, a Sowliny leżą w dolinie otoczonej sporymi górkami. Nie wiem gdzie konkretnie mieszka autor, ale np. w Sowlinach koło kościoła sygnał na pasywnej siatce i 19-elementowej yagi jest bardzo słaby. No, ale jak wiemy, każde miejsce ma inne warunki odbiorcze.
    irekr napisał:
    Czy były robione jakiekolwiek testy dla odbioru z Lubonia Wielkiego?

Osobiście nie spotkałem w Limanowej miejsca w którym odbiór z Lubonia był możliwy. Łatwiej jest odebrać Przehybę.
    irekr napisał:
    W temacie filtrów LTE; o ile to możliwe to należy o nich zapomnieć. Pierwsze ruchy kanałów rozpoczną się chyba na wiosnę 2020 i kanał 50ty zostanie "wyniesiony" prawdopodobnie jako jeden z pierwszych.

Problem z pasmem 700 MHz zacznie być realny, gdy pojawi się tam sygnał LTE. Z tym że w tej okolicy większym wyzwaniem może okazać uzyskanie poprawnego odbioru na mux 1-4, które po migracji będą nadawać na sąsiednich kanałach w zakresie 21-25 (mux1-25, mux2-23, mux3-22, mux4-21).
  • #17 18257896
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    W Limanowej faktycznie nie ma szans na Luboń, gdyż północne zbocza Łopienia skutecznie wszystko zasłaniają. Swego robiąc pomiary na Granicznej/Widok przy kapliczce (mam zapisana pozycję GPS z pomiaru 49N43'27 i 20E25'35) sygnał z Lubonia miałem bardzo przyzwoity (o ile to jeszcze są Sowliny, bo granice są tam dość umowne a tego terenu dobrze nie znam). Nie znamy punktu odbioru a w tym terenie każde 10 metrów to inny świat.
    Co na to autor?
  • #18 18257952
    _kli_
    Poziom 41  
    irekr napisał:
    robiąc pomiary na Granicznej/Widok przy kapliczce (mam zapisana pozycję GPS z pomiaru 49N43'27 i 20E25'35) sygnał z Lubonia miałem bardzo przyzwoity

Ok. 300 m na zachód od tego punktu (Graniczna, trochę w dolinie), na pasywnej Dipol 16/21-60, najlepszy sygnał miałem z Przehyby.
  • #19 18285597
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2900
    Wanderley9 napisał:
    Aktualna antena ma skorodowane śruby, wkręty, Lna177 i połączanie było ok, bo dla pewności zarabiałem wtyki jeszcze raz.

A co to ma wspólnego z odbiorem? Dla anteny ważne są tylko te w puszce antenowej a nie te co trzymają direktory itp..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem mux-2 na antenie Dipol Tri Digit Platinium w terenie górskim, gdzie sygnał jest niestabilny, szczególnie wieczorem. Odbiera mux-1, mux-2 i mux-3, a planuje również mux-8. Problemy z jakością sygnału są związane z odbiciem sygnału z nadajników oddalonych o 35 km, a także z zakłóceniami od BTS-ów LTE800. Użytkownik rozważa zastosowanie wzmacniaczy, takich jak MA081L lub MA082L, oraz filtrów LTE, aby poprawić jakość odbioru. Wskazówki dotyczące ustawienia anteny, zmiany wzmacniacza oraz użycia siatki antenowej zostały podane jako potencjalne rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA