logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1?

adam199534 29 Paź 2019 15:47 1920 28
REKLAMA
  • #1 18246388
    adam199534
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam.
    W naprawie mam uszkodzony zestaw Trust 5.1.
    Głośniki nie włączają się w ogóle.
    Brak napięć na wyjściu zasilacza.
    Znalazłem uszkodzenie.
    Jest to dioda.
    Niestety na obudowie nie ma żadnych oznaczeń czy ktoś pomógłby dobrać??
    Dodam jeszcze iż próbowałem sam dobrać i udało mi się odpalić zasilacz niestety na wyjściu podaje aby 13,5 V, i głośnik basowy charczy a pozostałe grają cicho, przypuszczam iż napięcie z zasilacza jest za małe. Jest to dioda ultraszybka, w obudowie TO-220.
    Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1? Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1?
  • REKLAMA
  • #2 18246412
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    WItam,
    jak to nie ma oznaczen a co jest ?
    Po co zamiesciles zdjecia ? nic na nich nie widac a w szczegolnosci uszkodzonego elementu.
    Zapewne jest to podwojna szybka dioda prostownicza. Te diody wytrzymuja spore prady, sama raczej nie ulegla uszkodzeniu.
    Jakie jest napiecie wyjsciowe tego zasilacza ?
    Pozdrawiam
  • #3 18246416
    adam199534
    Poziom 9  
    Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1?
    Jest to taka dioda.
    Nie ma na niej żadnych oznaczeń.
    Kiedyś naprawialem podobny zestaw i z tego co pamiętam to napięcie wyjściowe zasilacza chyba było w granicach 16-18v.

Dodano po 9 [minuty]:

viayner napisał:
    WItam,
    jak to nie ma oznaczen a co jest ?
    Po co zamiesciles zdjecia ? nic na nich nie widac a w szczegolnosci uszkodzonego elementu.
    Zapewne jest to podwojna szybka dioda prostownicza. Te diody wytrzymuja spore prady, sama raczej nie ulegla uszkodzeniu.
    Jakie jest napiecie wyjsciowe tego zasilacza ?
    Pozdrawiam

Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1?
  • Pomocny post
    #4 18246530
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    adam199534 napisał:
    Niestety na obudowie nie ma żadnych oznaczeń

Przetrzyj izopropanolem lub spirytusem i być może ukaże się oznaczenie.
  • #5 18246554
    adam199534
    Poziom 9  
    miecho18 napisał:
    adam199534 napisał:
    Niestety na obudowie nie ma żadnych oznaczeń

Przetrzyj izopropanolem lub spirytusem i być może ukaże się oznaczenie.

Już próbowałem, w tym zasilaczu są dwie takie diody i na każdej nie widać żadnego oznaczenia, i nie mam na myśli, że jest słabo widoczne czy coś, co po prostu uważam, że to tam w ogóle nie ma.
  • #6 18249933
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    w którym miejscu są one? Zapewne prostują prąd z transformatora (prostownik pełno okresowy, chyba że masz 2 różne napięcia wyjściowe) Podstaw inną szybką diodę o odpowiednim prądzie i napięciu wstecznym co najmniej 2-3x większym niż U wyj.
    Pozdrawiam
  • #7 18250159
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    w ktorym miejscu sa one? zapewne prostuja prad z transformatora (prostownik pelnookresowy, chyba ze masz 2 rozne napiecia wyjsciowe) podstaw inna szybka dioda o odpowiednim pradzie i napieciu wstecznym co najmniej 2-3x wiekszym niz Uwyj.
    Pozdrawiam

Czyli przykładowo jeśli napięcie wyjściowe powinno być 16v, to dac diode 3x taka?
  • REKLAMA
  • #9 18250175
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    cos w tym rodzaju, chodzi o to abys jej natychmiast nie uszkodzil napieciem wstecznym.
    Mozesz dac sporo wiecej kal masz taka pod reka np. 100V ale nie mniej niz 2-3x.
    Pozdrawiam

No niestety brak mi takiej pod ręką.
    Zamówię i dam znać co i jak jak podmienie.
  • #11 18250223
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    W sumie dowolna szybka dioda prostownicza,
    moze cos wymontowane z zasilaczy ATX.
    Swoja droga co sie stalo ze sie spalila? one sa raczej dosc wytrzymale, dlugotwale zwarcie ?
    Pozdrawima

Nie mam pojęcia, bo głośniki dostałem od kolegi ale nie pytałem.
    Jak ogarnę to dam znać.

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

viayner napisał:
    Witam,
    W sumie dowolna szybka dioda prostownicza,
    moze cos wymontowane z zasilaczy ATX.
    Swoja droga co sie stalo ze sie spalila? one sa raczej dosc wytrzymale, dlugotwale zwarcie ?
    Pozdrawima

Znalazłem jednak kilka takich diod.
    Wlutowywalem po kolei, jednak przy każdej napięcie oscylowalo w granicy: 13,2-13,6 na jednej stronie, a na drugiej 13,8-14,1.
    I po podłączeniu wzmacniacza słychać było piszczenie z zasilacza.
  • #12 18251139
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    piszczenie z zasilacza impulsowego?
    to by oznaczalo ze albo masz luzny rdzen w transformatorze czy dlawiku jezeli jest albo przetwornica pracuje w jakism niekozystnym zakresie.
    Napiecia stabilne?
    A jakie diody dales ?
    Pozdrawiam
  • #13 18251154
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    piszczenie z zasilacza impulsowego?
    to by oznaczalo ze albo masz luzny rdzen w transformatorze czy dlawiku jezeli jest albo przetwornica pracuje w jakism niekozystnym zakresie.
    Napiecia stabilne?
    A jakie diody dales ?
    Pozdrawiam

Witam.
    Tak, piszczenie zasilacza.
    Mi bardziej wygląda iż przetwornica pracuje właśnie w niekorzystnym zakresie.
    Stabilne?
    Co masz konkretnie na myśli?
    Przy podmienie diody na obojętnie jaka zasilanie lewej i prawej strony było różne ale stabilne, bo nie zmieniało się przy pomiarze multimetrem.
    Diody, dałem takie jakie miałem pod ręką..
  • REKLAMA
  • #14 18251173
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    moze byc tak ze diody diodzie nie rowne i daja wiekszy spadek napiecia a wiec i feedback bedzie rozny a wiec przetwornica pracuje w innym zakresie.
    Jakie dales diody ? symbol ?
    A napiecie stabilne = masz nieznaczne zmiany bez obciazenia jak i pod pelnym obciazeniem oraz czy napiecie wyjsciowe jest takie jak powinno byc ?
    Pozdrawiam
  • #15 18251213
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    moze byc tak ze diody diodzie nie rowne i daja wiekszy spadek napiecia a wiec i feedback bedzie rozny a wiec przetwornica pracuje w innym zakresie.
    A napiecie stabilne = masz nieznaczne zmiany bez obciazenia jak i pod pelnym obciazeniem oraz czy napiecie wyjsciowe jest takie jak powinno byc ?
    Pozdrawiam

Sprawdzę niedługo i podam oznaczenia.
    Myślałem też żeby może wymienić na dwie takie same diody i sprawdzić.
    Napięcie wyjściowe zasilacza jeśli dobrze pamiętam powinno być 16-18v, a jest mniej.

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

adam199534 napisał:
    viayner napisał:
    Witam,
    Pozdrawiam

Sprawdzę niedługo i podam oznaczenia.
    Myślałem też żeby może wymienić na dwie takie same diody i sprawdzić.
    Napięcie wyjściowe zasilacza jeśli dobrze pamiętam powinno być 16-18v, a jest mniej.

Takie diody. Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1?

Dodano po 14 [minuty]:

Po włożeniu dwóch takich samych diod wzmacniacz jakby ozyl dźwięk w kolumnach jest piękny, lecz subwoofer nadal dudni..
  • #16 18251403
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    ta dioda ma duze Uf i stad masz takie napiecie wyjsciowe, i zapewne to powoduze prace w niekozystnym zakresie.
    Daj cos co ma mniejsze Uf, jakie tam byly prady ? moc zasilacza?
    Moze cos jak 10L25.
    Pozdrawiam
  • #17 18251411
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    ta dioda ma duze Uf i stad masz takie napiecie wyjsciowe, i zapewne to powoduze prace w niekozystnym zakresie.
    Daj cos co ma mniejsze Uf, jakie tam byly prady ? moc zasilacza?
    Moze cos jak 10L25.
    Pozdrawiam

150w A RMS jakieś 80w.
    Ale powiem szczerze że zmierzylem napiecia na koncowkach TDA, są to pony 3 oraz 5
    I na każdej końcówce jest napięcie równo 26,3v.
  • #18 18251450
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    max 150W przy 18V czyli jakies 9-10A na diode, mapewno ? ten transformator wyglada na nie duzy a i elektrolity malenkie.
    No nic to szukaj diody na co najmniej 10A 35V i jak najmniejszym Uf jakies schottky
    Pozdrawiam
  • #19 18251456
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    max 150W przy 18V czyli jakies 9-10A na diode, mapewno ? ten transformator wyglada na nie duzy a i elektrolity malenkie.
    No nic to szukaj diody na co najmniej 10A 35V i jak najmniejszym Uf jakies schottky
    Pozdrawiam

Zamówiłem już diody 10A 25V
    Tylko to trochę dziwne, bo aktualnie wszystkie głośniki grają czysto i głośno aby subwoofer pierdzi więc czy nadal problem leży w zasilaczu?
    Moim zdaniem nie.
    Głośnik już podmienialem, oraz końcówkę mocy i jest to samo.
    Ja uważam iż jest gdzieś uszkodzenie na płycie wzmacniacza.
  • #21 18251498
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    nie wiem co jest w stopniu koncowym subwoofera, moze jest na granicy napiecia zasilania i przy duzym sygnale napiecie "przysiada".
    Pozdrawiam

Subwoofer jest zasilany końcówka TDA2050.
    Zaraz sprawdzę czy napięcie przesiada przy większym obciążeniu.

Dodano po 3 [minuty]:

adam199534 napisał:
    viayner napisał:
    Witam,
    nie wiem co jest w stopniu koncowym subwoofera, moze jest na granicy napiecia zasilania i przy duzym sygnale napiecie "przysiada".
    Pozdrawiam

Subwoofer jest zasilany końcówka TDA2050.
    Zaraz sprawdzę czy napięcie przesiada przy większym obciążeniu.

Faktycznie napięcie spada, ale tylko przy max głośności o 0,3v
  • Pomocny post
    #22 18251867
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    0.3V to nie powod do paniki, jest nie zle,
    Wspominales ze napiecie wyjsciowe powinno byc 18V a jest mniej - ile jest teraz?
    Moze ktorys z wczesniejszych stopni sobie nie radzi, sa pewnie na wzm. operacyjnych.
    Czy to "pierdzenie" pojawia sie w glosniejszych fragmentach i wyglada jak "zatkanie" wzmacniacza na ulamek sekundy ? czy raczej znieksztalcenie sygnalu?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #23 18251890
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    0.3V to nie powod do paniki, jest nie zle,
    Wspominales ze napiecie wyjsciowe powinno byc 18V a jest mniej - ile jest teraz?
    Moze ktorys z wczesniejszych stopni sobie nie radzi, sa pewnie na wzm. operacyjnych.
    Czy to "pierdzenie" pojawia sie w glosniejszych fragmentach i wyglada jak "zatkanie" wzmacniacza na ulamek sekundy ? czy raczej znieksztalcenie sygnalu?
    Pozdrawiam

Przypomniało mi się jednak teraz i napięcia jakie wychodziły z zasilacza w podobnym zestawie który kiedyś robiłem wynosiły 13,6v na stronę.
    Teraz mam 13,6 na jednej A na drugiej 13,2.
    Jeśli volume jest na max, a bass na 1/5 To dźwięk z suba jest ok, ale jak podkrece bass, to właśnie taki znieksztalcony dźwięk się wydobywa.
  • Pomocny post
    #24 18253972
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    to jest zasilacz symetryczny?
    Objawy ze przy malej glosnosci jest dobrze a przy wiekszej masz znieksztalcenia wskazuja ze wzmacniacz mocy jest albo przesterowany albo zasilany zbyt niskim napieciem.
    Pozdrawiam
  • #25 18253983
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    to jest zasilacz symetryczny?
    Objawy ze przy malej glosnosci jest dobrze a przy wiekszej masz znieksztalcenia wskazuja ze wzmacniacz mocy jest albo przesterowany albo zasilany zbyt niskim napieciem.
    Pozdrawiam

Witam.
    Tak, jest to zasilacz symetryczny.
  • #26 18266062
    adam199534
    Poziom 9  
    Nadal mi się nie udało znaleźć odpowiedniej diody.
    Te które zamówiłem SBT1020 i SBT1840 nie podchodzą, co prawda wszystkie kolumny grają pięknie głośno, ale subwoofer choć ma czysty głos to gra cicho..
    No i te diody dosyć się grzeją.
    Czy ktoś jest w stanie pomóc?
    Tu są parametry tej drugiej sprawnej diody w tym zasilaczu: Jaką diodę ultraszybką w obudowie TO-220 dobrać do zestawu Trust 5.1?
  • Pomocny post
    #27 18266078
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    poprostu musisz poszukac podobnej diody o podobnych parametrach.
    Z drugiej strony zastosowanie innych diod o nieco wyzszym Uf nie powinno miec wplywu na to ze kanal subwoofera cicho gra, szukaj w nim uszkodzenia.
    Pozdrawiam
  • #28 18266087
    adam199534
    Poziom 9  
    viayner napisał:
    Witam,
    poprostu musisz poszukac podobnej diody o podobnych parametrach.
    Z drugiej strony zastosowanie innych diod o nieco wyzszym Uf nie powinno miec wplywu na to ze kanal subwoofera cicho gra, szukaj w nim uszkodzenia.
    Pozdrawiam

Właśnie kanał subwoofera już dokładnie przejrzałem: wzmacniacz operacyjny podmienilem z innego zestawu Trusta, wszystkie kondensatory oraz Rezystory I sama końcówka też wymieniona.
    A co powiesz na to, że jak pierwszy raz wymieniłem te diody na takie jakie miałem pod ręką to subwoofer grał dużo głośniej ale charczal, teraz gra czysto ale cicho?
  • #29 18281151
    adam199534
    Poziom 9  
    W zasilaczu znalazłem jeszcze jedna diode prostownicza o oznaczeniu FR107 również była zwarta, niestety przez przypadek zrobiłem zwarcie na płycie wzmacniacza, poszła końcówka oraz kilka tranzystorow SMD - już są w drodze.
    Zasilacz działa już perfekcyjnie, z obciążeniem czy bez nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków jak przedtem.
    Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem naprawy zestawu głośnikowego Trust 5.1, w którym uszkodzona została dioda ultraszybka w obudowie TO-220. Użytkownik zauważył, że głośniki nie włączają się, a zasilacz nie dostarcza odpowiedniego napięcia (13,5 V). Po wymianie diod na różne modele, napięcia na wyjściu zasilacza oscylowały w granicach 13,2-14,1 V, a subwoofer charczał. Użytkownik został poinstruowany, aby dobrać diodę o odpowiednich parametrach, z co najmniej 2-3-krotnym napięciem wstecznym w porównaniu do oczekiwanego napięcia wyjściowego (16-18 V). Po wymianie diod na modele 10A 25V, zasilacz działał poprawnie, ale subwoofer grał cicho. Ostatecznie użytkownik odkrył dodatkowe uszkodzenia w zasilaczu, co mogło wpływać na działanie subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA