logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć dynamiczną fakturę VAT w Excel z automatycznym wyborem towarów?

agataaag 04 Lis 2019 13:12 2514 3
REKLAMA
  • #1 18257752
    agataaag
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Mam problem z excelem, szukałam w internecie, ale nie mogłam znaleźć sposobu jak to wykonać.
    Mianowicie, mam do stworzenia fakturę i muszę zrobić coś, że jeśli wybiorę klienta X to automatycznie pokazują mi się towary, które zamówił/cena/podsumowanie. Udało mi się zrobić coś takiego (jak w załączniku), ale nie mam pojęcia co dalej z tym zrobić żeby to działało tak jak powinno.
    Jeśli ktoś mógłby wytłumaczyć/nakierować byłabym bardzo wdzięczna
    4.xlsx (29.85 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18257984
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    agataaag napisał:
    jeśli wybiorę klienta X to automatycznie pokazują mi się towary, które zamówił/cena/podsumowanie

Jeśli chcesz wprowadzać wszystkie dane ujęte w arkuszach "z nazwiskami" i wprowadzisz w arkuszu4 dodatkową kolumnę z tymi nazwiskami klientów :D to można uzyskać efekt jak na zrzucie poprzez "prostą" i "przeciągalną" formułę :spoko:
    Jak stworzyć dynamiczną fakturę VAT w Excel z automatycznym wyborem towarów?2019-11...png (64.18 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Całość (po korekcie formuł losowych :D ) w załączeniu.
    4Prot.xlsx (32.67 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 18258376
    agataaag
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    A w jaki sposób mogę to zrobić sama?
    Niekoniecznie pobierając gotowiec, bo nie o to mi trochę chodzi.
    Jak mam to z sobą 'połączyć'?
  • #4 18258811
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    agataaag napisał:
    A w jaki sposób mogę to zrobić sama?

Trzeba przeanalizować budowę formuły i uchwycić co ona wylicza :please: :?:
    W przedstawionym przez Ciebie przykładowym pliku jest kilka arkuszy z nazwiskami klientów, w których są zawarte analogiczne tabele z zamówieniami i wszystkimi wyliczeniami :idea: - przyjąłem największą jako standardową (na 15 wierszy).
    W arkuszu z fakturą w zależności od wybranego klienta - do każdej komórki faktury (w sekcji tabeli - do wypełnienia) kopiowane są dokładnie wartości z poszczególnych komórek tabeli z arkusza oznaczonego nazwiskiem wybranego klienta :spoko:
REKLAMA