No i długo nie trzeba było czekać, kolejne błędy, INST 5 08135-04 i EDC 5 03822-04. Ktoś miał już taki przypadek? Co może być przyczyną? Co mogę sprawdzić?
8135 błąd poziomu adblue
3822 błąd komunikacji Can adblue
Pokazuje poziom Adblue na wyświetlaczu?
Diagnostyka komp., sprawdzenie zasilań, mas i canów do pompy
Możliwe uszkodzenie pompy lub instalacji.
Właśnie jest dziwne, po włączeniu zapłonu raz pokazuje błędy a jak wyłączę zapłon i włączę ponownie to błędy się pokazują, czyli nie są zawsze... Tak jak błędy się zaświeca to poziomu adblue nie pokazuje
Dodano po 1 [minuty]:
Sterownik wraz w pompa od adblue mam nową, wymieniałem 3 miesiące temu
w moim przypadku okazał się sterownik (upalony jak na foto)
pytanie co mogło być przyczyną takiej usterki ? któraś grzałka lub czujnik w module ?
boje się aby po zmianie sterownika nie stało się tak kolejny raz...
Błąd DIAG 5 02061-08 w TGX wskazuje na problem z jednostką sterującą po obróbce spalin, co może być związane z komunikacją CAN z układem AdBlue. Użytkownicy zauważają, że błąd jest pasywny i nie zawsze się pojawia. Dodatkowe błędy, takie jak INST 5 08135-04 (błąd poziomu AdBlue) i EDC 5 03822-04 (błąd komunikacji CAN AdBlue), mogą sugerować problemy z poziomem AdBlue lub uszkodzeniem pompy. Wskazówki obejmują sprawdzenie zasilania, masy oraz wtyczek, a także diagnostykę komponentów. W jednym przypadku uszkodzenie sterownika zostało potwierdzone, co rodzi pytania o przyczyny awarii. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.