logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora w Mercedes W447 - jak prawidłowo? Webasto fail

Marcus82 05 Lis 2019 23:33 1920 2
REKLAMA
  • #1 18260947
    Marcus82
    Poziom 11  
    Witam, mój problem z webasto rozpoczął się już miesiąc po zakupie auta - nowego. Rano chcę odpalić ogrzewanie z pilota i widzę napis „fail”. W aucie widzę komunikat „niewystarczająco naładowany akumulator”. Przypomnę, auto nowe posiadające dwa akumulatory i wtedy jeździłem 500 - 1000km tygodniowo. W serwisie rozkładają ręce, bo błąd faktycznie jest zapisany ale ogrzewanie u nich odpala zawsze!!
    I tak bujam się z tym problemem juz ponad dwa lata, co zimę auto 2 - 3 razy jest w serwisie po czym przez miesiąc webasto odpala normalnie a potem „fail” i znowu serwis.
    I tutaj moje pytanie, może ktoś zetknął się z podobnym problemem? Nadmienię że obecnie jeżdżę tylko po mieście po max kilkanaście km dziennie i nie dziwi mnie fakt zużycia akumulatora tylko - i tu drugie pytanie, w jaki sposób i jakim sprzętem ładować akumulator w w447 bo próbowałem już ładować zwykłym prostownikiem 12v chyba z 5-6h i nic to nie dało.
    Czy w przypadku wystąpienia błędu uruchomienia ogrzewania może być tak że i tak juz sie nie uruchomi pomimo ładowania akumulatora?
    Dziękuję za wszelkie rady bo na serwis niestety liczyć nie mogę.
  • REKLAMA
  • #2 18261075
    motyl7104
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    wydaje się że problem nie tkwi w akumulatorach tylko w samym sterowniku webasto .spróbuj w serwisie niemieckim .polskie serwisy zeszły na psy kilka lat temu .
  • #3 18283384
    Marcus82
    Poziom 11  
    To prawda, ale póki co do Niemiec prędko nie dotrę a zima za pasem. Czy mógłby mi ktoś poradzić, jaki prostownik byłby w stanie w dość krótkim czasie - kilka godzin, podładować akumulatory w W447 ?
REKLAMA