logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes B200 W245 (2005r.) - problem z rozładowywaniem akumulatora, błąd klimatyzacji

tomerc 123 10 Mar 2023 08:04 3258 10
REKLAMA
  • #1 20478846
    tomerc 123
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mercedes W245 2005rok B200 rozładowuje akumulator, po wpięciu miernika szeregowo z aku pokazuje 0.16 poboru prądu cały czas. (po zamknięciu auta i odczekaniu 2 godzin cały czas tak samo)
    Dwa dni postoju i auto nie zapali.
    Podpinałem komputer, jedyny błąd jaki pokazuje to zwarcie do masy a/c (klima nie działa, nie chce się włączyć).
    Ktoś coś może podpowie?
  • REKLAMA
  • #2 20478849
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 934
    160 mA nie rozładuje Ci sprawnego aku po dwóch dniach. Zapnij amperomierz, odczekaj trochę i wypinaj bezpieczniki - zlokalizujesz obwód.

Moderowany przez CameR:

160 mA, to 4x za dużo.
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które wprowadzają w błąd.

• #3 20478936
    tomerc 123
    Poziom 6  
    juz tak robiłem i nic nie było żadnej zmiany
    ta sytuacjia trwa juz dwa lata rok temu kupiłem nowy aku bo tamten juz padał za często i do tej pory był spokój ale juz sytuacjia zaczyna sie powtarzać cozaz częsciej
    przy nowym aku wytrzymywał
  • REKLAMA
  • #4 20478969
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    Masz jakieś niefabryczne radio ?
    Zamontowany autoalarm, immobilizer, lokalizator GPS ?
    Syrenka alarmu z własnym zasilaniem ?
    Podświetlenie wnętrza schowka - uszkodzony wyłącznik ?
    Oświetlenie wnętrza bagażnika ?
    Dodatkowe światła do jazdy dziennej ?
    Sprawdziłeś alternator - może uszkodzona jedna dioda i kradnie prąd ?
    Zamontuj do testów inny akumulator.
    Sprawdziłeś prąd i napięcie ładowania akumulatora ?
    (...)
    To jest kilka przykładów możliwych usterek, których diagnoskop nie odczyta.

Opisz coś więcej o samochodzie, wyposażenie i co wyeliminowałeś ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20478985
    jarroQ
    Poziom 31  
    Ocena: 629
    Dziarski Hank napisał:
    160 mA nie rozładuje Ci sprawnego aku po dwóch dniach. Zapnij amperomierz, odczekaj trochę i wypinaj bezpieczniki - zlokalizujesz obwód.

Ok ale Dziarski Hank ma rację. To tylko około 4Ah na dobę. Akumulator jest nie naładowany w pełni lub już uszkodzony przez to drenowanie.

Co do tematu. Odepnij Comand'a i sprawdź pobór.
  • REKLAMA
  • #6 20478998
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1123
    Kolega ma moduł komfortu?
    Parę "profesjonalnych" zakładów się na tym przejechało i w końcu płytka za 3500 zł.
  • #7 20478999
    tomerc 123
    Poziom 6  
    juz tak robiłem i nic nie było żadnej zmiany
    ta sytuacjia trwa juz dwa lata rok temu kupiłem nowy aku bo tamten juz padał za często i do tej pory był spokój ale juz sytuacjia zaczyna sie powtarzać cozaz częsciej
    przy nowym aku wytrzymywał

Dodano po 21 [minuty]:

>>20478969
    testowałem na innym aku to samo
    nic nie ma z podanych gadzetów tylko alternatora nie sprawdzałem
    od jakiegoś tygodnia jest jeszcze taka sytuacjia ze gdy otwieram go po naciśnieciu guzika na kluczyku (nie otwierając drzwi )z okolic podszybia przez około 10 sekund słychac takie tykanie.
    a czasami tez nie chce sie zamknąć nie reaguje na kluczyk siadam spowrotem zapale go i zgasze i juz sie zamknie.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

testowałem na innym aku to samo
    nic nie ma z podanych gadzetów tylko alternatora nie sprawdzałem
    od jakiegoś tygodnia jest jeszcze taka sytuacjia ze gdy otwieram go po naciśnieciu guzika na kluczyku (nie otwierając drzwi )z okolic podszybia przez około 10 sekund słychac takie tykanie.
    a czasami tez nie chce sie zamknąć nie reaguje na kluczyk siadam spowrotem zapale go i zgasze i juz sie zamknie>>20478998
  • REKLAMA
  • #8 20479442
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    jarroQ napisał:
    To tylko około 4Ah na dobę

Przy dwóch dobach i słabym (zużytym) lub niedoładowanym akumulatorze - nie zapali.
    Dodatkowo, nie ma pewności czy w nocy - po kilku godzinach bezczynności nie ma nagle bonusu, np 500mA lub więcej ...
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20479488
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 934
    CameR napisał:
    Przy dwóch dobach i słabym (zużytym) lub niedoładowanym akumulatorze - nie zapali.

Na szybko sprawdzając, tam siedzi 74Ah. Serio, uważasz, że po utracie niecałych 6% energii nie zapali? Chyba, że mamy do czynienia z trupem. Uważam, że przypiąłeś mi 3.1.11 niesprawiedliwie. Zgadzam się natomiast, że to 4x za dużo. Zainteresowałbym się zarówno stanem elektryki w pojeździe, jak i żywotnością samego akumulatora.
  • #10 20487161
    tomerc 123
    Poziom 6  
    ćoś się zrobiła cisza na temat mercedesa
    czy komuś coś zle napisałem
    długp nie byłem aktywny może coś zapomniałem i przez przypadek coś podiołem to przepraszam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mercedes B200 W245 z 2005 roku ma problem z rozładowywaniem akumulatora, co objawia się poborem prądu na poziomie 0.16 A, co nie powinno prowadzić do rozładowania akumulatora w ciągu dwóch dni. Użytkownik wymienił akumulator, ale problem powraca. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie alternatora, niefabrycznych urządzeń (radio, alarm, GPS), a także modułu komfortu. Użytkownik zauważył dodatkowe objawy, takie jak tykanie przy otwieraniu auta oraz problemy z zamykaniem. Wskazano na możliwość uszkodzenia akumulatora lub alternatora, co może prowadzić do nieprawidłowego ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA