logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] iPhone 7 - Białe paski na ekranie po wymianie podświetlenia LCD

kazix771 06 Lis 2019 20:04 4821 15
REKLAMA
  • #1 18262353
    kazix771
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Podczas wymiany baterii naderwałem taśmę podświetlenia.
    Zakupiłem nowe podświetlenie(zamiennik z allegro) zamontowałem i sytuacja wygląda w taki sposób:
    iPhone 7 - Białe paski na ekranie po wymianie podświetlenia LCD

Wcześniej nie było żadnego problemu z wyświetlaczem, nie było takich cudów. Co może być powodem takich białych pasów?
    Na początku jest jeden pośrodku potem jak zaczynam używać to ekran robi się cały w takich prążkach. Zostawię na chwile tel i prążki praktycznie znikają ale zaraz znowu się pojawiają.
    Czy winne może być nowo zamontowane podświetlenie LCD?

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #3 18262964
    killerxxl
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    staś pytalski napisał:
    Przepnij wepnij na nowo, ale nim to zrobisz obejrzyj taśmę, wtyczki i gniazdka dokladnie.

Możesz przed ponownym połączeniem przetrzeć delikatnie styki przed ponownym podłączeniem.
    Miałem podobną sytuację ale w innym telefonie i to pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 18263075
    kazix771
    Poziom 10  
    Dziś kupię jakiś specyfik na te styki i spróbuje ponownie. Dam znać jaki efekt
  • #5 18263170
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Uszkodzony wyświetlacz lub gniazdo na płycie.
  • #6 18263275
    kazix771
    Poziom 10  
    Przeczyściłem styki i niestety sprawa wygląda tak samo.
    tel włączony tylko jeden pasek, zostawię go na chwile wyłączy się ekran, po chwili odblokowuje go i jest ładny ale z każdą sekunda robi się co raz to bielszy i i wygląda podobnie jak na zdjęciu który załączyłem albo nawet i gorzej.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

Moje główne pytanie jakie mnie męczy to czy takie zachowanie wyświetlacza czyli pojawiające się białe pasy na ekranie po aktywowaniu ekranu może być przyczyną nowo założonego podświetlenia?
  • #7 18263557
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 434
    Przyczyna bedzie mechaniczne uszkodzenie podczas wymiany podswietlania. Nie szukaj tutaj cudow, uszkodziles tasme od lcd albo polaczenie tasmy z wyswietlaczem.
  • #8 18263637
    killerxxl
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Nie jestem w 100% pewien ale jeśli kupiłeś nowy ekran to prawdopodobnie jest to zamiennik z Chin, i są one kiepskiej jakości ja wy mieniałem w iPhone 5s i w xperia z3 i po krótkim szansie zaczynały się pojawiać przebarwienia. W twoim przypadku ( tak domniemam ) uszkodzona jest jeszcze tasiemka. Proponował by zakup używanego wyświetlacza oryginalnego, zdemontowanego z innego telefonu bo z tego co się orientuje to Apple nie sprzedaje części zamiennych.
  • REKLAMA
  • #9 18263756
    kazix771
    Poziom 10  
    Panowie,
    NIe kupiłem całego ekranu nowego. Sam wyświetlacz jest stary oryginalny. Ja dokupiłem jedynie panel podświetlający wyświetlacz.
    Kupiłem taki:
    Panel podświetlający LCD

Dlatego zastanawiam się czy to może być wina tego panelu czy czegoś wiecej. Bo jeżeli panelu to może by spróbować jeszcze raz zakupić jakiś "lepszy" i sprawdzić - zanim wymieni cały kompletny wyświetlacz.
    Stąd te moje pytanie czy fakt wstawienia "zamiennika" panelu podświetlającego może dawać takie efekty?
  • #10 18263766
    sm233
    Poziom 38  
    Napisalem Ci czego to wina, nastapil blad przy wymianie podswietlenia i teraz wyswietlacz jest do smietnika. Podswietlanie nie ma tu nic do rzeczy.
  • Pomocny post
    #11 18263769
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    W międzyczasie uszkodziłeś LCD, efekty są właśnie widoczne.
  • REKLAMA
  • #12 18263823
    kazix771
    Poziom 10  
    Ok, w takim razie macie może do polecenia jakiś dobry jakościowo zamiennik LCD do tego telefonu (kolor czarny)?
    Czytałem że LCD Kingwo są niezłe, potwierdzacie czy może jest coś lepszego?
    Chyba że lepiej oryginalny, ale używany.
    W którą stronę lepiej iść?
    Ktoś z Was ma coś do polecenia?
  • #13 18263841
    sm233
    Poziom 38  
    Oczywiscie oryginal z demontazu to jakosc jak trzeba i cena rozsadna.
  • #14 18287746
    kazix771
    Poziom 10  
    Jeszcze nie nabyłem nowego wyświetlacza ale się przymierzam.
    Co myslicie o wyświetlaczach refabrykowanych po wymianie samego szkła, np coś takiego:
    Link
  • Pomocny post
    #15 18289429
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Zakładając że to co pisze sprzedawca to prawda i wszystko jest zrobione tak jak należy to dostajesz oryginalny wyświetlacz, dotyk, podświetlanie, a wymienioną masz jedynie szybkę, może być ona trochę bardziej podatna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne niż oryginał i to w zasadzie tyle. Większych różnic między używką a refabrykowanym ekranem nie widzę.
  • #16 18302225
    kazix771
    Poziom 10  
    Kupiłem wyświetlacz refabrykowany z linku jaki wcześniej załączyłem.
    Wymieniłem i wszystko jest tak jak być powinno. Kolory ładne, biel, czerń itd.
    Dzięki za pomoc w diagnozie!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z białymi paskami na ekranie iPhone 7 po wymianie podświetlenia LCD, które zostało uszkodzone podczas wymiany baterii. Po zamontowaniu nowego panelu podświetlającego, pojawiły się zakłócenia w wyświetlaniu. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie połączeń, czyszczenie styków oraz możliwość uszkodzenia samego wyświetlacza lub taśmy LCD. Wskazano, że zamienniki podświetlenia mogą być niskiej jakości, co może prowadzić do problemów. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup refabrykowanego wyświetlacza, co przyniosło pozytywne rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA