Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux ESF65040X - Zmywarka pozostawia biały osad na naczyniach i sztućcach

legato72 10 Nov 2019 16:24 1245 7
    legato72
    Level 7  
    Witam mam problem, otóż od kilku dni po każdym skończonym cyklu mycia zmywarka pozostawia biały osad na naczyniach i sztućcach, zbiornik z solą jest pełny, jaka może być przyczyna? Za pomoc wielkie dzięki.
    qwazarpl
    Level 20  
    Napełnianie wymiennika soli do pełna, to nie najlepszy pomysł.
    Jak ma nastąpić jakaś wymiana, pobór soli jak pojemnik zawalony jest na maxa?

Co do osadu na na naczyniach, to trzeba się upewnić czy śmigła są czyste, czy pompa pracuje poprawnie.
    Wyczyścić filtry, bo nie raz jak widzę zmywarkę to ręce opadają.
    Zmywarka służy do zmywania naczyń, a nie do rozdrabniania jedzenia.
    legato72
    Level 7  
    I chyba tak się stało, pojemnik na sól zasypałem do pełna i jak widzę nadal jest prawie pełny chyba mój błąd , ale teraz jak o opróżnić ?
    Ryszard49
    Level 38  
    U mnie w instrukcji jest napisane "napełnić zbiornik soli do pełna" i tak też czynię.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    qwazarpl wrote:

A jaki w tym problem ? Grudki soli to nie worek foliowy przez który woda nie przepłynie.

legato72 wrote:
    żod kilku dni po każdym skończonym cyklu mycia zmywarka pozostawia biały osad na naczyniach i sztućcach

- zmienić detergent do mycia, zwłaszcza jeśli używane są żele
    - ustawić dozowanie błyszczyka na zakres 1-2
    - używać cyklu mycia o czasie powyżej 1:30h i omijać program eco i temp. mycia powyżej 55 stopni

Coś z powyżej wspomnianych prawdopodobnie rozwiąże twój problem.
    Ryszard49
    Level 38  
    Używam żeli, tabletek różnych firm, nabłyszczacz Ktaft, ustawienie 3, przeważnie program 30 min. i żadnych zacieków. Zresztą testowałem wszystkie programy i żadne zacieki się nie pojawiły. Trzeba uważać aby nie zastawić naczyniami klapki dozownika detergentu, ponieważ może się zdarzyć że tabletka spadnie z opóźnieniem i się całkowicie nie rozpuści.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    qwazarpl wrote:
    ...

nie ma wymiennika soli, takie pomaranczowe granulki to zywica z wymieniaczem jonowym i ona potrzebuje roztworu soli w wodzie do regeneracji.
    Osady wynikaja raczej z "brudnej" wody, czy jestes w stanie okreslic czy:
    - masz osad w postaci weglanow, moze masz bardzo twarda wode i juz wymieniacz jonowy nie daje rady lub jest "popsuty"
    - jest to porysowane szklo, slabej jakosci szklo i twarda woda.
    Pozdrawiam