logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Strona www na darmowym serwerze - widoczność dopiero po przewinięciu w dół

hopbec 21 Wrz 2005 18:10 1509 11
REKLAMA
  • #1 1837486
    hopbec
    Poziom 11  
    Zrobiłem skromną stronkę www na jednym z darmowych serwerów. Po zamieszczeniu na serwerze mam taki widok www.naszetypy.webpark.pl
    Stronę dopiero widać jak przewinę pasek w dół. Kombinowałem we Front Page na wiele sposobów ale nie daje rady i stąd post o pomoc kogos kto wie i pomoże mi. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1837514
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    A wjakiej rodzielczości przeglądzasz tą stronkę ? bo ja na 1152X864 widzę 99% stronki ;-)
  • REKLAMA
  • #3 1837662
    hopbec
    Poziom 11  
    Ustawione mam 1094x768 i widze na ekranie tło a dopiero kiedy przewine pasek do dołu mam strone. Moze zmienić rozdzielczość we front page ?? Tylko na jaką?? W tej chwili jest domyślna. Jak rozumiem klikasz na link do strony i masz całą na ekranie monitora ??
  • REKLAMA
  • #4 1837679
    emj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Strona prawdopodobnie jest dobrze zbudowana ja uzywam Firefox'a i jest ok. Blad wynika widocznie z IE. Sproboj ja zrobic np w Dreamweaver
  • #5 1837967
    hopbec
    Poziom 11  
    Chyba tu tkwi problem IE. Brat ma inną przeglądarkę i ma widok na strone OK. Więc co zmienić aby było dobrze w IE. Niestety nie znam Dreamweaver-a.
  • #6 1838101
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    hmm, u mnie pod IE 6 wszystko chodzi ok. może to Twój IE powoduje błędy? proponuję wstawić kod strony, albo choćby początek, wtedy będzie można to przeanalizować.
  • #7 1838351
    Gretryk
    Poziom 13  
    u mnie terz wszystko ok ma IE6 z sp 2 ale blad morze polegac na tym ze ta rozdzielcozsc strony morze byc nie do pasowan do rozdzielczosc ekranu
  • #8 1838421
    GogiGogi
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    U mnie tez dziala na ie 6
  • Pomocny post
    #9 1838466
    emj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Najpierw wyrzuc w 3 linijce kodu napis (edycja w notatniku CRTL+U, w momencie kiedy jest uruchomiona strona):
    <%@ Language=VBScript %>

Zrob kopie strony i zobacz co sie stanie jak usuniesz ten wpis(wydaje mi sie ze to to, znaczek: &nbsp; oznacza zejscie linijke nizej):
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>
    <p>&nbsp;</p>

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko nierozumiem, przeciez to jest na koncu kodu, moze to IE tak interpretuje
  • #10 1846073
    hopbec
    Poziom 11  
    Nie było mnie kilka dni. Wrzucam początek kodu strony
    <%@ Language=VBScript %> <html>
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
    <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 5.0">
    <meta name="ProgId" content="FrontPage.Editor.Document">

<title>Nasze Typy</title>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
    <style type="text/css">
    <!--
    .unnamed1 { font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px}
    a:hover { color: #FFFF00}
    a:link { text-decoration: none}
    a:visited { text-decoration: none}
    -->
    </style>
    <meta http-equiv="Page-Enter" content="blendTrans(Duration=1.0)">
    <meta http-equiv="Site-Enter" content="revealTrans(Duration=1.0,Transition=23)">
    </head>
    <body bgcolor="#FFFFFF" text="#FFFFFF" background="gfx/tlog.jpg" leftmargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0" link="#FFFFFF" vlink="#FFFFFF" alink="#FFFFFF">
    <div align="center" style="width: 920; height: 611">
    <table width="760" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" align="left">
    <tr>
    <td>
    <table width="760" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0">
    <tr>
    <td background="gfx/gora1.jpg" height="95">&nbsp;</td>
    </tr>
    <tr>
    <td background="gfx/gora2.jpg" height="95">&nbsp;</td>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 1846463
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    zastosuj rady emj.
    poza tym jak na mój gust można spokojnie wywalić
    <div align="center" style="width: 920; height: 611"> 

oraz

zaraz przed

moim zdaniem te linie niczego nie wnoszą.
    a w ogóle to wydaje mi się, że możnaby uprościć całą strukturę strony, bo te tabele w tabelach wewnątrz tabel to raczej troszkę za dużo na, jakby nie było, dość prostą stronę.
  • #12 1849186
    hopbec
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Usunięcie kilku linijek kodu sprawiło prawidłowe otwieranie strony :)

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wyświetlania strony internetowej umieszczonej na darmowym serwerze, która była widoczna dopiero po przewinięciu w dół w przeglądarce Internet Explorer (IE). Strona została stworzona w Microsoft FrontPage i miała ustawioną domyślną rozdzielczość, co powodowało, że na ekranie o rozdzielczości 1094x768 widoczny był tylko tło, a zawartość strony pojawiała się po przewinięciu. Inne przeglądarki, takie jak Firefox, wyświetlały stronę poprawnie. Sugerowano, że problem może wynikać z niekompatybilności kodu HTML generowanego przez FrontPage z IE lub z błędów w kodzie, zwłaszcza obecności wielu pustych akapitów ( ) oraz deklaracji . Po usunięciu zbędnych linii kodu, w tym pustych paragrafów i niepotrzebnych divów, strona zaczęła poprawnie wyświetlać się w IE. Rekomendowano także uproszczenie struktury strony, eliminując zagnieżdżone tabele i zbędne elementy, co poprawiło kompatybilność i widoczność strony w różnych przeglądarkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA