logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usunięcie partycji CD - GOODRAM 4GB controller model: PS2251-68

Kendharaja 12 Lis 2019 13:13 891 6
REKLAMA
  • #1 18273511
    Kendharaja
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,
    problem dotyczy usunięcia zablokowanej partycji CD. Poszperałem trochę na forum jest parę podobnych tematów. Poszedłem tym tropem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3496901.html
    jednak utknąłem na doborze odpowiednich plików w Phison MPALL (Burner file, Firmware file). Ściągnąłem kilka paczek wraz z rożnymi wersjami Phison MPALL teoretycznie obsługującymi PS2251-68. metodą prób i błędów coś wybrać próbowałem, ale bez efektu (błąd zawsze wyskakiwał). Poniżej zrzuty ekranu:
    Usunięcie partycji CD - GOODRAM 4GB controller model: PS2251-68 Usunięcie partycji CD - GOODRAM 4GB controller model: PS2251-68
    Usunięcie partycji CD - GOODRAM 4GB controller model: PS2251-68 Usunięcie partycji CD - GOODRAM 4GB controller model: PS2251-68
    Lista testowanych plików:
    FW67FF01V60430p(beta).BIN
    BN67V101M.BIN
    2267FW6003A.BIN
    BN07V500T9.BIN
    BN07V601TAW.BIN
    FW07V50353TW.BIN
    FW50FF01V30524M-2(_at_)4k.BIN
    FW50FF01V30550M-TLC.BIN
    FW50FF01V30710M-8k.BIN

A może gdzieś błąd w obsłudze Phison MPALL popełniam? Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
    K.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18273541
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3570
    Phison ModeConverter -> W nim taka zmiana też jest teraz niemożliwa :?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2928118.html#14121065
  • REKLAMA
  • #3 18273920
    Kendharaja
    Poziom 5  
    Witam ponownie,
    człek pół nocy siedzi kombinuje jakieś piramidalne koncepcje tworząc a Kolega jedną radą sprawę w zasadzie załatwił :-) - dziękuję bardzo.
    Udało się, ale mam teraz na urządzeniu dwa dyski

Obydwa są dostępne, obydwa formatować można czy dane zapisywać. Nie mam tylko pojęcia jak je w jeden scalić tym bardziej, że ten H ma jakąś znikomą pojemność. Mogę ewentualnie literę usunąć, ale i tak będzie tam to dziwo siedziało. Jak zwykle za sugestie wdzięczny będę.

Pozdrawiam
    T.

Ps. A tak na marginesie cóż to jest ta Partycja odzyskiwania 873 MB na dyski C (literę usunąłem i w eksploratorze nie widać).

Można to jakoś połączyć, aby jeden dysk systemowy powstał. Wydaje mi się, że wcześniej tego nie było.
  • #4 18274114
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Kendharaja napisał:
    człek pół nocy siedzi kombinuje jakieś piramidalne koncepcje tworząc a Kolega jedną radą sprawę w zasadzie załatwił :-)

Przepraszam, ale przytoczę najpierw przysłowie (proszę się nie obrażać) :wink: :
    O więcej jeden głupi może zapytać, niż dziesięciu mądrych może odpowiedzieć.
    Kendharaja napisał:
    Nie mam tylko pojęcia jak je w jeden scalić tym bardziej, że ten H ma jakąś znikomą pojemność. Mogę ewentualnie literę usunąć, ale i tak będzie tam to dziwo siedziało

Da się, "wszystko się da" (ale nie rób tego z dyskiem na którym masz system i tą partycję recovery, inni specjaliści odpowiedzą Ci dlaczego). :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3442924.html#17111133
  • REKLAMA
  • #5 18274886
    Kendharaja
    Poziom 5  
    Witam ponownie,
    faktycznie przysłowie raczej niefortunne miejmy nadzieję, że kiedyś będę mógł się podobną maksymą zrewanżować (oczywiście bez obrazy 8-) :spoko: ). Ja tu bym raczej samokrytycznie zastosował mądrość ludową: "Co ślepemu po oczach" :-). Jak byk w ModeConverter stoi "No. of partition" a ja dzielnie dwie zamiast jednej wybieram i jeszcze się dziwię. Po wybraniu jedyneczki (bo o to chodziło rozumiem) stan jest następujący:

No chyba, że znowu opacznie dedukowałem na kolejną celną ripostę się narażając a części, które trwale scalić chciałem są tam dalej tylko jedna z nich ukryta. Przyjmując jednak niezwykle optymistycznie, że coś tam się udało nie mam pojęcia (tendencja to raczej permanentna w tym temacie) po, co Szanowny Kolega linka na koniec podesłał.
    pidar napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3442924.html#17111133

Jakieś działania z podanego wątku wykonać trzeba czy to wtręt edukacyjny?

pidar napisał:
    (ale nie rób tego z dyskiem na którym masz system i tą partycję recovery, inni specjaliści odpowiedzą Ci dlaczego).

Tu jednak sznurek do podtrzymywania uszu w mej głowie zabrzęczał intuicyjnie odradzając "walkę" z dyskiem systemowym. Bardziej mnie ciekawi czy Partycja odzyskiwania czas cały tam była bo jest bardzo potrzebna (do czego?) a ja jej nie widziałem (patrz wspomnianą powyżej mądrość ludową) a może śmigając po narzędziach coś tam "naprawiłem".

Pozdrawiam
    K.
  • REKLAMA
  • #6 18274908
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Kendharaja napisał:
    Jakieś działania z podanego wątku wykonać trzeba czy to wtręt edukacyjny?

"Mode 3" o to chodzi(ło) (oczywiście edukacja :) ), sprawdź to teraz na koniec w Phison GetInfo.
    "Mode 3 (No. of Partition = 1): Removable Disk (LUN0 – Public Area)"

Co do dalszych pytań, to to już dla mnie za "trudne", Koledzy niech się wykażą. :wink:
  • #7 18275214
    Kendharaja
    Poziom 5  
    Dzień dobry,
    właśnie takie działania miałem na myśli o pomoc prosząc. Szybko, konkretnie, zrozumiale i w punkt bez filozofowania w stylu a po, co ci taki stary pendrive lub innych nic nie wnoszących "mądrości". Raz jeszcze dziękuję bardzo :spoko: :D :ok: .
    Poniżej zrzuty z Phison GetInfo jest i Mode 3 i LUN0 także nauka całkiem w las nie poszła 8-) .
    Co do Partycji odzyskiwania i mych "egzystencjalnych" wątpliwości z nią związanych może samooświecenia dokonam lub inni specjaliści (jak to Kolega słusznie spuentował) się wypowiedzą.

Raz jeszcze wyrazy uznania za pedagogiczny dar ;-).
    Pozdrawiam
    K.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu usunięcia zablokowanej partycji CD na urządzeniu z kontrolerem GOODRAM PS2251-68. Użytkownik napotkał trudności w doborze odpowiednich plików do programu Phison MPALL, co skutkowało błędami. Po wymianie informacji na forum, udało mu się zrealizować cel, uzyskując dwa dostępne dyski, które można formatować. Użytkownik zadał pytania dotyczące scalania tych dysków oraz wyjaśnienia dotyczącego partycji odzyskiwania. W odpowiedziach podano, że możliwe jest połączenie partycji, ale należy zachować ostrożność, aby nie usunąć danych systemowych. Użytkownik uzyskał również pomoc w zrozumieniu ustawień w Phison GetInfo, co pomogło w dalszym postępie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA