logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować ESP32-CAM bezpośrednio przez CP2102?

wosiekpl 16 Lis 2019 13:19 4386 27
  • #1 18281222
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam serdecznie

Tym razem proszę o poradę jak mogę zaprogramować moduł kamery ESP32-CAM. Jak wiadomo , moduł ten nie posiada żadnego złącza typu USB i do programowania należy zastosować konwersor USB . Ja posiadam taki z układem CP2102. Po podłączeniu konwersora do komputera , świeci na płytce czerwona dioda. W menadżerze konwerter jest wykrywany jako Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge .

W preferencjach programu arduino , gdzie ma szukać nowe moduły zapisuje ta stronę

https://dl.espressif.com/dl/package_esp32_index.json

Później w zakładce narzędzia szukam nowe karty i wyskakuje okienko gdzie pokazany jest proces szukania.
    Po kilkunastu sekundach szukania wyskakuje błąd ze nie można podłączyć się do strony :

Error descargando http://downloads.arduino.cc/packages/package_index.json

Nie rozumiem czemu szuka na jednej stronie a błąd pokazuje na drugiej

Wczoraj , cale popołudnie i noc przeglądałem internet ale nic nie udało się znalesc aby moduł można było wykryć
    Moj windows to Windows 7 , może być powodem ze wyskakuje błąd bo mam złą wersje JAVA ? Bo się nie aktualizuje

Pozdrawiam
  • #4 18281293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18281341
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Tak , tam sprawdzałem i nie było nic. Wykasowałem wersje 1.6 i zainstalowałem nowa , ostatnia 1.8.10 i w tej pokazuje ze jest esp32 espressif. Czyli teraz jest OK

Teraz będę musiał dojść jak zaprogramować moduł kamery

Puki co dziękuje za pomoc , jak będę miał więcej problemow to napisze od nowa

Pozdrawiam

Dodano po 43 [minuty]:

Niestety , dalej muszę prosić o pomoc.
    Takie teraz wyskakują mi dane w czasie monitoryzacji portu

• #6 18281519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18282034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18282261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18282315
    wosiekpl
    Poziom 21  

Mam to teraz tak zapisane i w czasie programowania wyskakuje taki błąd. Na pewno cos źle zrobiłem

Ps
    Proszę , pisz jak dla tlumoka bo ja na programowaniu się nie znam i ciężko mi cokolwiek zrozumieć choćby byli to proste
  • #12 18282386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18282491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18282515
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Używam programu w języku hiszpańskim jeje
    A pisze tak

Biblioteka nie odpowiednia znaleziona w C użytkownik /Jose / Dokumenty / Arduino / Biblioteki / Narzędzia : nie znaleziono folder ( a może plik ) z nagłówkiem (.h) w C - uzytkownik - dokumenty - Arduino - biblioteki - narzędzia

Jeśli dobrze rozumiem to brakuję biblioteki
  • #16 18282518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18282535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18282541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18282553
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Nie , zrobiłem pod napięciem. Teraz odłączyłem i podłączyłem na nowo

Wydaje się ze jest lepiej
    I aby zobaczyć co widzi kamera należy się podłączyć pod wskazany adres. Rozumiem ze należy użyć programu za pomocą którego mogę robić podgląd ?

No dziala , weszlem pod wskazany adres i zadzialao

Dzieki , wielkie dzieki za pomoc
  • #22 18282555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18283120
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam

Powracam do tematu , kamera działa poprawnie ale tylko w domu. Jest podłączona do routera za pomocą Wifi i w telefonie komórkowym oglądam co ona widzi ale tez tylko kiedy komórka jest podłączona do Wifi. Myślałem ze poza domem będę mogl oglądać ale okazuje się ze nie. Z tego wynika , ze będę musiał cos jeszcze zrobić aby moc oglądać obraz z kamery poza domem. Chce , na razie w formie testów ( bo ani jakość obrazu anie nie ma głosu , na niewiele pozwala . Wiadomo , za takie pieniądze nie można wiele wymagać ) kontrolować to co się dzieje na dachu , tzn kontrolować moja antenę krótkofalowa.

Pozdrawiam
  • #26 18283155
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Witam

Ja już zamówiłem ( wczoraj ) , Taka ona jest

I teraz wezmę się za czytanie tego co mi podałeś

Dzięki

Ps

Tak jak pisałem, antena jest już zamówiona. Stronę o której pisałeś przegladnolem na szybko . Dalsze próby będę robił na koniec tygodnia. Ale wydaje mi się że problem nie jest związany z anteną bo przekaźnik sygnału z routera znajduje się 1,5 mtr od kamery.
    Router jest w salonie i kamera w pokoju , w linii prostej będzie ok 6 mtr ale pomiędzy kamera i routerem mam zamontowany przekaźnik sygnału który wzmacnia sygnał z routera
  • #27 18286851
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 18286967
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Tak , tylko że w programie mam zapisany router z rozszerzeniem EXE . Router w salonie ma nazwę abc.123 zaś przekaźnik abc.123_EXE czyli chyba nie może się podłączyć.
    Tak jak pisałem wcześniej , na koniec tygodnia kiedy to będę miał więcej czasu postaram się przejrzeć dokładnie stronę o której mi piszesz. W międzyczasie może przyjdzie nowa antena.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w programowaniu modułu ESP32-CAM za pomocą konwertera CP2102, ponieważ moduł nie ma złącza USB. Po zainstalowaniu menedżera płytek ESP32 w Arduino IDE, użytkownik napotkał problemy z połączeniem i błędy podczas pobierania pakietów. Po kilku próbach i wskazówkach od innych uczestników, takich jak zmiana definicji modelu kamery w kodzie, udało się skompilować i załadować program do ESP32-CAM. Użytkownik zdołał uzyskać podgląd obrazu z kamery, ale napotkał problemy z zasięgiem Wi-Fi, co skłoniło go do zakupu zewnętrznej anteny. Dyskusja obejmowała również kwestie związane z połączeniem z routerem i extenderem sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA