logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Bester SPB 315 - Wymiana potencjometru + kilka pytań o naprawę

bubel500 16 Lis 2019 16:25 3954 15
REKLAMA
  • #1 18281556
    bubel500
    Poziom 13  
    Ocena: 83
    Witam, kupiłem prostownik spawalniczy Bester SPB 315, i mam kilka pytań. Po pierwsze potencjometr od regulacji się rozpadł, ktoś kleił go na silikon lecz nie trzymało to, prosiłbym o podanie parametrów jakie powinien mieć ten potencjometr.Druga sprawa, to brakuje takiego przełącznika, do czego on służy i jak go podłączyć ? Co oznacza ten symbol zaznaczony na foto? foto:
    Na razie to tyle :) Dziękuję z góry za pomoc, i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 18281666
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 384
    To jest ( był ) przełącznik zdalnie - lokalnie .
    Spawarka miała oryginalnie możliwość podłączenia manipulatora na przewodzie do zdalnej regulacji prądu spawania.
    Spawacz mógł z odległości regulować prąd bez biegania do spawarki.
  • #3 18281670
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Rezystor 470 Ohm /2W
  • REKLAMA
  • #4 18283170
    bubel500
    Poziom 13  
    wiertacz napisał:
    To jest ( był ) przełącznik zdalnie - lokalnie .
    Spawarka miała oryginalnie możliwość podłączenia manipulatora na przewodzie do zdalnej regulacji prądu spawania.
    Spawacz mógł z odległości regulować prąd bez biegania do spawarki.

Nie jest to dla mnie potrzebne więc można pominąć, pytanie czy jak ktoś to wywalił, czy dobrze połączył potencjometr?
    Jakieś info gdzie mają biegnąć przewody z potencjometru ? bo jak rozumiem ten przełącznik był wpięty pod potencjometr?
  • REKLAMA
  • #5 18283339
    wiertacz
    Poziom 35  
    Niestety aktualnie nie dysponuję schematem do tej spawarki ale tu na elektrodzie znajdziesz kilka tematów dotyczących tej spawarki.
    Poniżej jeden z nich ale jest ich więcej. Porównaj schemat ze swoim egzemplarzem.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1080889.html
  • REKLAMA
  • #6 18283851
    bubel500
    Poziom 13  
    Co do schematu będę patrzeć może coś zobaczę :) Spawarka się włącza ale spawa bardzo małym prądem, stawiam że to przez kompletnie rozsypany potencjometr, i tu jeszcze jedno pytanie, znalazłem już w internetach nowy, ale stary ma jeszcze, jak obstawiam rezystor? Podsyłam foto,
    Spawarka Bester SPB 315 - Wymiana potencjometru + kilka pytań o naprawę Spawarka Bester SPB 315 - Wymiana potencjometru + kilka pytań o naprawę Spawarka Bester SPB 315 - Wymiana potencjometru + kilka pytań o naprawę

I oczywiście do nowego potencjometru należy go przelutować lub dać nowy o takich parametrach ?
  • #7 18283915
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    To chyba logiczne że tak
  • #8 18284241
    bubel500
    Poziom 13  
    Czyli podsumowując, potencjometr taki:
    A rezystor taki będzie w porządku-parametry, musi być ceramiczny czy taki też będzie działać?
  • #9 18285808
    wiertacz
    Poziom 35  
    Jaką moc ma ten potencjometr bo nie wygląda mi na 2W.
    Nie jestem pewien czy aby na pewno ten rezystor jest potrzebny.
    Mi wygląda to tak, że ktoś wymieniał już ten potencjometr i z braku odpowiedniej wartości dał inny i podłączył do niego równolegle ten rezystor.
    Jak dysponujesz miernikiem to odlutuj lub odetnij ten rezystor i zmierz rezystancję potencjometru między skrajnymi końcówkami ( między białym i niebieskim przewodem).
  • #10 18285983
    bubel500
    Poziom 13  
    wiertacz napisał:
    Jaką moc ma ten potencjometr bo nie wygląda mi na 2W.
    Nie jestem pewien czy aby na pewno ten rezystor jest potrzebny.
    Mi wygląda to tak, że ktoś wymieniał już ten potencjometr i z braku odpowiedniej wartości dał inny i podłączył do niego równolegle ten rezystor.
    Jak dysponujesz miernikiem to odlutuj lub odetnij ten rezystor i zmierz rezystancję potencjometru między skrajnymi końcówkami ( między białym i niebieskim przewodem).

ok tak zrobię i będzie wiadomo, tak samo powiedział mi gość co ma części do spawarki, więc coś w tym jest
    Szukam pokrętła z mechanizmem potencjometru, gdyż podobno tam jest taki mechanizm że szybciej kręci się pokrętłem a wolniej kręci się potencjometr, a u mnie to nie działa, jest to do dostania?
  • #11 18292441
    bubel500
    Poziom 13  
    Witam ponownie, udało mi się kupić pokrętło z mechanizmem potencjometru i przełącznikiem zdalnie- lokalnie, i mam problem z poprawnym podłączeniem. Problem jest tego typu gdyż płytka tej spawarki jest oryginalna, starszy typ i nie mogę znaleść rozpiski jej pinów, kable sa wlutowane w płytkę i jest ich chyba 11.
    U mnie przypominam przycisku nie było, (w sumie nie jest mi potrzebny ale chciałbym żeby było to podłączone dobrze), z potencjometru wychodziły 3 przewody, 2 idą do płytki sterującej a 1 do tego złącza:
    I teraz chcę to całość podłączyć, z potencjometru i przełącznika wychodzą 3 przewody:
    I tak, 39 idzie do tego złącza co podałem foto wyżej tak? wnioskuje po schemacie i po końcówce kabla.
    Natomiast 42 i 37 do płytki, i właśnie nie wiem który gdzie, bo nie mam rozpiski pinów, a kable nie podpisane, czy po prostu wyciąć ten przełącznik i podpiąc sam potencjometr jak było?
    Pozdrawiam!
  • #12 18292767
    wiertacz
    Poziom 35  
    Skoro nie posiadasz zdalnego manipulatora to podłącz bezpośrednio bez tego przełącznika.
  • #13 18292801
    bubel500
    Poziom 13  
    Już co nieco rozgryzlem. Pytanie co to za typ płytki? Jakiś schemat wyjść by się przydał bo jak przyjdzie zmieniać na Rt-23 czy 27 to będzie problem. Tu jest 11 kabli
  • #14 18295494
    bubel500
    Poziom 13  
    Potencjometr wstawiony. Spawa reguluje.
    Mam pytanie o wentylator. Włącza się on od razu po rozruchu? U mnie nie działa. Nie chce jej przegrać temu pytam.
  • #15 18296560
    wiertacz
    Poziom 35  
    Według schematu który podałem wynika, że wentylator startuje bezpośrednio po załączeniu głównego włącznika.
    Możesz to łatwo zweryfikować w swojej spawarce czy tak jest w rzeczywistości.
    Jeśli tak to albo sam wentylator jest uszkodzony albo bezpieczniki przez które jest zasilany.
  • #16 18296641
    bubel500
    Poziom 13  
    Sprawa się rozwiązała, wentylator był odlaczony bo silnik spalony...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił spawarkę Bester SPB 315 i ma pytania dotyczące wymiany uszkodzonego potencjometru oraz brakującego przełącznika. Potencjometr rozpadł się, a jego parametry to rezystor 470 Ohm/2W. Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia potencjometru oraz przełącznika zdalnego, który umożliwia regulację prądu spawania zdalnie. W trakcie dyskusji pojawiły się pytania o schematy połączeń oraz o działanie wentylatora, który nie włączał się po uruchomieniu spawarki. Ostatecznie ustalono, że wentylator był odłączony z powodu uszkodzenia silnika. Użytkownik zdołał wymienić potencjometr, co poprawiło regulację prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA