logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak regulacji prądu w spawarce Bester SPB 315 po wymianie potencjometru

iragos 08 Paź 2006 16:18 4676 8
REKLAMA
  • #1 3097269
    iragos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z regulacją prądu spawania w spawarce Bester SPB 315 a dokładnie to z brakiem regulacji. Wymieniłem potencjometr bo stary miał przerwy na ścieżce węglowej. Niestety po wymianie potencjometru nadal brak jest regulacji prądu. Mam ustawiony przełącznik zakresów na I pozycję i niestety ale spawając elektrodą 5 mm muszę spawać maksymalnym prądem. Nie wiem gdzie zajrzeć a nie chcę tracić czasu na sprawdzanie wszystkich elementów. Mam schemat tej spawarki także jakby ktoś wiedział gdzie mam zajrzeć to będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3097338
    patrony
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Zajrzyj np tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic431455.html
  • REKLAMA
  • #3 3098038
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Witaj

praktycznie masz tylko jedno miejsce -- układ sterowania sprawdz tranzystory luty itp na radiatorze masz 2n3055 o ile dobrze pamietam. nie przeskoczysz tematu jak zostanie 1 spalony element to moze poleciec wszystko od nowa
    pozdr
  • #4 3098304
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Cytat:
    Mam ustawiony przełącznik zakresów na I pozycję i niestety ale spawając elektrodą 5 mm muszę spawać maksymalnym prądem.
    To w czym problem? Dla elektrody 5mm to trochę mało... :D
    Przestaw w pozycję II bo na I to trochę prądu za mało dla elektrody 5mm... :D:D:D
  • #5 3567285
    iragos
    Poziom 11  
    Usterka usunięta. Temat zakończony.
  • REKLAMA
  • #6 3577760
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    iragos napisał:
    Usterka usunięta. Temat zakończony.

Witam a nie podzielisz się wiedzą?(co było przyczyną takiego "zachowania" spawarki)
  • #7 3899406
    iragos
    Poziom 11  
    Okazało się, że w układzie sterowania poleciało kilka diod zenera i jakiś tranzystorek. Piszę "jakiś" bo spawarka pojechała do naprawy i dokładnie nie wiem jaki tranzystor. Tylko tyle udało mi się wyciągnąć od elektryka który to naprawił. Od tego momentu Besterka pracuje bezawaryjnie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4068239
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Przy braku regulacji prądu w spawarce palą się diody zenera Dz1 i Dz2
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #9 4296677
    tita98
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie sterownika RT-27.Pracując w firmie która naprawiała besterki stosowaliśmy RT-27 zamiast RT-21 i RT-23 a spawarki rzadziej do nas trafiały. Jak ktoś ma trochę pojęcia to spokojnie może sam sobie taki sterownik złożyć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem braku regulacji prądu w spawarce Bester SPB 315 po wymianie potencjometru wynikał z uszkodzeń w układzie sterowania. Pomimo wymiany potencjometru, spawarka wymagała maksymalnego prądu przy elektrodzie 5 mm, co wskazywało na awarię elementów sterujących. Diagnostyka powinna skupić się na tranzystorach (m.in. 2N3055) oraz diodach zenera w układzie sterowania. W rzeczywistości usterka była spowodowana uszkodzeniem kilku diod zenera oraz nieokreślonego tranzystora, co po naprawie przywróciło pełną funkcjonalność urządzenia. Dodatkowo, zalecane jest stosowanie sterowników RT-27 zamiast starszych RT-21 i RT-23 dla zwiększenia niezawodności spawarek Bester.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA