logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza II FL - Wycena wspomagania, centralnego zamka, wycieraczek

tentamtenx33 16 Lis 2019 17:46 648 8
REKLAMA
  • #1 18281742
    tentamtenx33
    Poziom 7  
    Witam, czy dałby ktoś radę zrobić wycenę oraz listę samych części podanych niżej problemów?
    -Wrzucenie wspomagania (obecnie auto nie posiada wspomagania)
    -Centralny zamek (Pojedyńcze otwieranie drzwi zaczyna irytować)
    -Wycieraczki same się włączają (Nie mam pojęcia czy trzeba tu jakieś nowe części czy starczy zawieźć auto do elektryka)
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18282221
    pioter488
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Pierwszą pozycję ciężko wycenić bo prawdopodobnie części używane wchodzą w rachubę. najlepiej podjechać na szrot i skompletować :będzie potrzebna inna przekładnia kierownicza, przewody układu
    Pompa wspomagania uchwyt pompy pasek pk zbiorniczek i nowy płyn zamontowanie tego wszystkiego to już warsztat musi wycenić ale około 400pln z geometria należy się spodziewać.
    Centralny to bardzo prosta sprawa. Sterownik około 60 PLN montaż około 100 PLN choć jest to każdy w stanie zrobić kto miał choć raz do czynienia z lutownicą i kablami
    Jeżeli chodzi o wycieraczki to prawdopodobnie przekaźnik uszkodzony koszt nowego nie znam używany to około 50 PLN
  • #3 18283256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18283281
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    tentamtenx33 napisał:
    zamontowanie tego wszystkiego to już warsztat musi wycenić ale około 400pln z geometria należy się spodziewać.

Tak? policz, geometria 150, to zostaje 250 na całą resztę. Czyli montaż pompy z łapą, przewodów, maglownicy. Ostrożnie szacując z 10 roboczogodzin. Czyli 25zł/rbh. Który warsztat ma takie stawki?
    Ja oceniłbym samo wspomaganie około tysiąca robota. Centralny zakładałem ostatnio w punto2, 500 robota. I tak mało bo to cały dzień zabawy. Wycieraczki to już pikuś.
  • REKLAMA
  • #5 18283696
    pioter488
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Macie rację zbyt optymistyczna ta wycenę zrobiłem.
    Tak sumując to będzie chyba nieopłacalne.
    No chyba że pojazd ma wartość sentymentalna
  • #6 18284124
    tentamtenx33
    Poziom 7  
    pioter488 napisał:
    Macie rację zbyt optymistyczna ta wycenę zrobiłem.
    Tak sumując to będzie chyba nieopłacalne.
    No chyba że pojazd ma wartość sentymentalna

Trochę tak, ale będzie to autko na dłużej bo mega przyjemnie się go prowadzi etc.
  • #7 18284156
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    tentamtenx33 napisał:
    Wrzucenie wspomagania (obecnie auto nie posiada wspomagania)

Maglownica około 250 złotych, pompa wspomagania 50-100 zł, przewody hydrauliczne 50-80zł, zbiorniczek płynu 20 zł, końcówki drążków kierowniczych 80 zł, łapa pompy wspomagania 50 zł, pasek 30-40 złotych.
    tentamtenx33 napisał:
    Centralny zamek (Pojedyńcze otwieranie drzwi zaczyna irytować)

Cały zestaw zamka centralnego (chińczyka) to koszt około 100 złotych wraz z siłownikami. W dzień założysz.
  • #8 18286577
    tentamtenx33
    Poziom 7  
    piachu1994 napisał:
    tentamtenx33 napisał:
    Wrzucenie wspomagania (obecnie auto nie posiada wspomagania)

Maglownica około 250 złotych, pompa wspomagania 50-100 zł, przewody hydrauliczne 50-80zł, zbiorniczek płynu 20 zł, końcówki drążków kierowniczych 80 zł, łapa pompy wspomagania 50 zł, pasek 30-40 złotych.
    tentamtenx33 napisał:
    Centralny zamek (Pojedyńcze otwieranie drzwi zaczyna irytować)

Cały zestaw zamka centralnego (chińczyka) to koszt około 100 złotych wraz z siłownikami. W dzień założysz.

Ogólnie zestaw chyba mam do Centralnego zamka, bo linki i silniczki są w drzwiach, jedynie co dziś jeszcze zauważyłem to przy bezpiecznikach numer 32 który odpowiada za central zamek i owszem jest tam miejsce na bezpiecznik którego nie ma, ale nie ma blaszek by włożyć bezpiecznik, więc chyba zostaje zapytać elektryka/mechanika. Co do wspomagania, zagadałem do kumpla i ma na sprzedaż pompe i maglownice w zestawie za 200zł ale brak przewodów i kabli (chyba że mu chodziło o przewody do płynu, tego nie dopytałem ale dopytam w najbliższym czasie) a zbiorniczek jak wspomniałeś, wszędzie po 20zł ale ani więcej ani mniej.

Edit/: chciałbym jeszcze zapytać czy głośniki JBL Stage2 604c dały by radę na przód i czy dały by rade bez wzmacniacza, czy już lepiej zainwestować też w wzmacniacz, niestety odbiór dźwięku przez transmiter bo swojego radia nie dodam tam bez przerabiania Obudowy. (Transmiter dopiero zamówiłem ale mam nadzieję że tragedii z dźwiękiem nie będzie)
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyceny i potrzebnych części do modernizacji Seata Ibizy II FL. Użytkownik zapytał o możliwość dodania wspomagania, centralnego zamka oraz naprawy wycieraczek. W odpowiedziach zasugerowano, że do montażu wspomagania potrzebne będą m.in. maglownica, pompa wspomagania, przewody hydrauliczne oraz zbiorniczek płynu, co może kosztować około 1000 PLN. Centralny zamek można zainstalować za około 200 PLN, a naprawa wycieraczek może wymagać wymiany przekaźnika, co kosztuje około 50 PLN. Użytkownik rozważał również zakup używanych części oraz konsultację z elektrykiem w sprawie problemów z centralnym zamkiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA